swix rullahiihto550 90

Ammattilainen hoitaa tylsemmätkin hommat kunnialla

Matti Heikkinen on valmis MM-kisoihin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Matti Heikkinen on valmis MM-kisoihin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Ammattilainen hoitaa tylsemmätkin hommat kunnialla. Tuollaisella asenteella hiihtäjä Matti Heikkinen puntaroi lauantain yhdistelmäkilpailua Val di Fiemmen MM-laduilla.

Kaksi hiihtotapaa yhdistävä ja suksien vaihdolla ryyditetty kolmekymppinen ei ole jyväskyläläisen ihannekisa, mutta ammatin epämukavuuksista on hänen mielestään turha valittaa.

– Me hiihdämme niitä matkoja, joita annetaan. Joudun tekemään sellaisia harjoituksiakin, joista en tykkää. Elämä vaan on sellaista, Heikkinen sanoi perjantaina joukkueen hotellilla Zianon kylässä.

Aina voi silti olla toiveikas. Jos Kansainvälinen hiihtoliitto FIS tulisi arvokisaohjelman suhteen toisiin ajatuksiin, Heikkisellä olisi "pursuitille" helposti pari vaihtoehtoa.

– Ensimmäinen oma toive olisi 30 kilometriä väliaikalähtönä. Jos pitäisi joustaa, hiihdettäisiin 30 kilometriä yhteislähtönä ilman välineiden vaihtoa, Heikkinen tuumi.

Vauhti voi tappaa kiritykin

Vaikkei Heikkinen ole kiritykki, hänellä on silti onnistumisen saumaa lauantaina. Heikkisellä on yhdistelmäkisasta voittokin plakkarissa, sillä hän oli paras 10+10 kilometrillä Tour de Skillä runsas kaksi vuotta sitten.

– Yhteislähdössä tulee sellaisia hetkiä, että porukka nukkuu. Silloin yksilö voi käyttää tilannetta hyödyksi, Heikkinen muisteli Oberstdorfin onnistumistaan.

Päävalmentaja Magnar Dalen arvioi, että porukka pysyy koossa 26–28 kilometriin asti, ja sen jälkeen vauhti kiihtyy. Heikkinen ei ole letkajenkka-taktiikasta aivan yhtä varma.

– Täällä on aika kovat ladut, ja siellä on hyvin nälkäisiä miehiä. Vähän semmoista trendiä olen tänä vuonna päätellyt, että tietyt urheilijat ovat nostaneet tasoaan sitä yhtä kirimiestä vastaan. Sitä kiriä voidaan matkalla jo tappaa hiihtämällä todella kovaa, Heikkinen sanoi.

Kirimies-viittaus osui norjalaiseen Petter Northugiin. Hän on voittanut kaksi edellistä MM-yhdistelmää.

Paremmat eväät kuin Osloon

Heikkinen odottaa lauantaista mukavaa kärsimystä. Yhteensä 30 kilometrin kilpaa hiihtäminen vie energiavarat tyhjiksi, mutta niiden uuteen täyttämisen Heikkisellä on peräti kolme välipäivää.

Hänen päämatkansa 15 kilometriä vapaalla on vuorossa keskiviikkona. Heikkinen puolustaa siinä mestaruutta, tosin Oslosta 2011 MM-kulta heltisi perinteisellä.

– Osloon verrattuna tilanne on sikäli erilainen, että nyt on oikeasti hyvä tulos pöydällä ennen arvokisoja, Heikkinen sanoi.

Hän oli sunnuntaina viides Davosissa maailmancupin 15 kilometrillä. Siitä vielä alkuvauhtia piirun verran kovemmaksi, niin puhutaan mitaleista.

Tumman äänen hämäys

Heikkinen kommentoi tuntojaan perjantaina tummalla äänellä. Maailmanmestarin flunssan puolesta ei kuitenkaan tarvinnut pelästyä, vaan Heikkinen ei vain ollut aamuyhdeksään mennessä ehtinyt avata ääntään.

– En ole vielä korottanut ääntäni, hän naurahti.

Heikkinen on ollut muun joukkueen mukana Val di Fiemmessä keskiviikosta asti. Hän haki viimeiseen asti korkean paikan hyötyjä Seiser Almista, jossa maajoukkue leireili myös ennen viime viikonlopun maailmancup-kisoja.

- STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit