KU Swix Pro 550x90px

Anders Aukland hiihti veljensä ja kollegansa kanssa viikonloppuna 516 kilometrin lenkin – ”Huomasimme, että 500 kilometriä on pitkä matka hiihtää”

Anders Aukland tykkää pitkistä lenkeistä. Kuva: NordicFocus

Anders Aukland tykkää pitkistä lenkeistä. Kuva: NordicFocus

GPS-kellosta meinasi loppua virta ennen miehiä.

Koronavirus on pysäyttänyt kaiken urheilutoiminnan Pohjoismaissa, mutta norjalaiset hiihtäjäveljekset Anders ja Jörgen Aukland päättivät kokeilla rajojaan, kun kilpailuja varten ei tarvitse palautella.

Vielä 47-vuotiaana Visma Ski Classics -sarjaa kiertävä Aukland hiihti yhdessä Jörgen-veljensä ja hiihtäjä Joar Thelen kanssa viikonloppuna pitkän lenkin. Lenkille tuli mittaa 32 tuntia ja 516 kilometriä.

Miehet olivat yksi monista norjalaisurheilijoista, jotka ovat kokeilleet kestävyytensä rajoja, kun yhteiskunta on ollut suljettuna.

Vielä satanen jäljellä

Norjan TV2:n jututtama Aukland kertoo, ettei Hans Mäenpään parin vuoden takainen vuorokauden hiihdon ennätys ollut tavoitteena, vaan pyrkimys oli hiihtää niin pitkään kuin jaksaa. Miehet aloittivat hiihdon lauantaina kello 13 ja lopettivat sunnuntaina iltayhdeksältä. Pimeän ajan miehet hiihtivät otsalampun valossa.

Anders Aukland kertoi lenkin päätteeksi TV2:lle, että lenkki oli raju, mutta hauska.

- Tarkoitus ei ollut hiihtää kovaa vaan tehdä riittävän pitkä lenkki, Aukland kertoi.

Aluksi mukana lenkillä olivat myös Auklandin 16-vuotias poika ja hänen kaverinsa, mutta he tekivät lyhyemmän lenkin.

- Viimeisten tuntien aikana huomasimme, että 500 kilometriä on pitkä matka hiihtää. Jossain vaiheessa tuntuu jo siltä, että kohtahan tässä ollaan maalissa, mutta edelleen on satanen jäljellä. Viimeiset kilometrit olivat vaikeita, Aukland kertoi pääosin tasatyöntämällä hiihtämästään lenkistä.

GPS-kellosta loppumassa virta ennen miehiä

Urheilijat jaksoivat hiihtolenkin loppuun asti syömällä välillä makkaraa. Lopussa vauhtia piti kiihdyttää, sillä miehet alkoivat kypsyä hiihtämiseen ja GPS-kellosta meinasi loppua akku.

Ski Classicsia kiertävän Team Ragde Eiendom -tallin valmentaja Magnar Dalen totesi iltakahdeksalta, että kolmikko lopettanee hiihdon pian, sillä ”huomenna on maanantai ja työpäivä”.

Anders Aukland kertoi sunnuntaina, että maanantaina pidetään kotikoulua lapsille, sillä Norjassa koulut ovat Suomen tavoin kiinni. Hiihtäjälegenda arveli, että maanantaista tulee hänen osaltaan rauhallinen päivä. Hän lisäsi, ettei suosittele tällaisia hiihtolenkkejä kenellekään, ellei ole todella hyvässä kunnossa.

Aukland sijoittui Ski Classics -sarjan kauden lopputilanteessa sijalle 20. Kauden paras tulos oli seitsemäs sija Jizerska50-hiihdossa. Pitkällä urallaan Aukland on voittanut olympiakultaa ja maailmanmestaruuden viestissä. Meriittilistalta löytyvät myös Vasaloppetin, Birkebeinerrennetin ja Marcialongan voitot.

Norjan maajoukkueessa pari vuotta sitten hiihtänyt, mutta nykyään Ski Classicsia kiertävä Thea Krokan Murud hiihti viikonloppuna 347 kilometrin lenkin. Lenkin ajalliseksi pituudeksi tuli tasan vuorokausi, kun lenkki käynnistyi lauantaina kello 16 ja päättyi sunnuntaina kello 17.

- Eihän tämä välttämättä ole terveellistä, muttei vaarallistakaan. Mukana on ruokaa ja juomaa, ja jos alkaa tuntua epäterveelliseltä niin aina voi lopettaa, Murud neuvoi muita.

-Juho-Veikko Hytönen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit