KU Swix Pro 550x90px

Ari Luusuan alkukausi sujunut yli odotusten

AriLuusua intro201211 felgenhauerEilen julkistetussa Suomen joukkueessa Tour de Ski:lle löytyy yksi yllätysvalinta, Ounasvaaran Hiihtoseuran 23-vuotias Ari Luusua. Ja yllätys se oli myös miehelle itselleenkin.

AriLuusua201211 felgenhauerAri Luusua vauhdissa Rukan maailmancupissa marraskuussa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocusEilen julkistetussa Suomen joukkueessa Tour de Ski:lle löytyy yksi yllätysvalinta, Ounasvaaran Hiihtoseuran 23-vuotias Ari Luusua. Ja yllätys se oli myös miehelle itselleenkin.

Rovaniemellä asuva ja ammattikorkeakoulussa liiketaloutta opiskeleva Ari Luusua on hiihtänyt vahvan alkukauden ja Tour de Ski:lle paikan toi viime viikonlopun Vuokatin Skandinavia-cupin kolmannet sijat sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kisoissa. Mies ei kuitenkaan itse uskonut, että ne olisivat riittäneet valintaan Tourille.

– Vaikka hyvin hiihdinkin Vuokatissa, niin en olisi uskonut, että tulen Tourille valituksi. Kyllä tämä on mukava yllätys. Itse en edes tiennyt, että Vuokatissa annetaan näyttöjä myös Tour de Ski:tä ajatellen. Similän Tero ja Simulan Jussi siitä kertoivat. Itse halusin vain hiihtää mahdollisimman hyvin ja antaa näyttöjä tulevia maailmancupin kilpailuja silmällä pitäen, kertoi valinnasta ja näyttöpaikasta luonnollisesti tyytyväinen Ari Luusua Hevoskuurille.

Ehjä harjoituskausi nousun taustalla

Ari Luusua näkee ehjien harjoituskausien olevan tärkein tekijä hyvälle alkukauden menestykselle. Nuorten sarjoissahan Luusua pärjäsi erinomaisesti voittaen useita suomenmestaruuksia. Nuorten MM-kisoissa alle 20-vuotiaiden sarjassa Luusua oli parhaimmillaan 20 sijan tietämissä ja viime talvena alle 23-vuotiaiden MM-sprintissä yhdeksäs. Siirtyminen yleisen sarjan hiihtäjäksi ei kuitenkaan ole ollut helppo. Mutta tästä kaudesta näyttäisi olevan tulossa varsinainen läpimurtokausi miesten sarjassa.

– Kaksi viime vuotta ovat olleet ehyitä ja hyviä harjoituskausia. Ja tänä vuonnakin olen saanut olla terveenä ja tehdä hyvän harjoituskauden. Niinpä kisakausi on sitten lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta kyllä tämä alkukausi on mennyt yli odotusten, kertoo Luusua taustoja hyvälle alkukaudelleen.

Ei varsinaisia tavoitteita Tourilla

Tourille valmistautumiseen ei jäänyt hirveästi aikaa, eikä Luusua ole asettanut itselleen mitään varsinaisia tavoitteita, vaan lähtee päivä kerrallaan. Itse Tourin ohjelmaankin ja tuleviin kilpailuihin Luusua tutustui vasta eilen iltapäivällä kuultuaan joukkuevalinnastaan. Mies kun oli enemmänkin asennoitunut penkkiurheilijan rooliin tämän vuoden Touria ajatellen.

– Ei tässä kauheasti ehdi tekemään ennen Tourin alkua. Nyt ensin palautellaan vielä muutama päivä Vuokatin kisoista. Sitten voi vetää muutaman päivän perustreeniä ja joulunpyhinä täytyy jo alkaa keventää Touria ajatellen. Tärkeintä on mennä levänneenä paikalle, kertoo Luusua viimeistelystään.

Pikkuisen tuleva Tour ja sen osakilpailut arveluttavat Luusua etukäteen. Itse hän arvioi pitävänsä eniten sprinttikisoista ja perinteisen kisoista Tourilla. Ja hiukan kuuluisa Alpe Cermisin loppunousukin hirvittää.

– Voi olla Lapin pojalle kovaa kyytiä, kun mennään isojen poikien kanssa kisaamaan. Kyllä nuo lyhyimmät kilpailut eli sprintit ja prologit sekä perinteisen tyylin kisat sopivat minulle parhaiten. Siitä Alpe Cermisin noususta en tiedä vielä mitään, mutta ei se näin etukäteen hirveästi himoita, tuumailee Luusua tulevia kisoja.

Harjoittelu on yksinkertaista

Liiketalouden opiskelut ovat sujuneet hiihdon ohella Luusualla hyvin ja jopa opetussuunnitelmaa edellä. Luusuan tarkoituksena on valmistua normaalissa ajassa vuoden päästä jouluna, jonka jälkeen mies haluaa panostaa tosissaan hiihtoon.

Ari Luusuan omien sanojen mukaan hänen harjoittelunsa on varsin yksinkertaista perusharjoittelua, eikä sisällä mitään spesiaalijuttuja. Harjoitustunteja on viime vuosina kertynyt noin 700 ja ohjelma on pysynyt pitkälti samanlaisena viime vuodet. Tälle vuodelle on taas lisätty juoksun osuutta kesäisin.

– Jarmo Riski on sanonut minulle aikanaan, että kestävyysharjoittelu on varsin yksinkertaista ja näin olen toiminutkin. Mitään spesiaalijuttuja ei ole ohjelmassa, vaan ihan perusjuttuja teen. Tälle vuodelle nostin taas juoksun osuutta kesäharjoittelussa juniorivuosien tapaan ja kesän treeneistä noin 50 % onkin juoksua. Ja se näyttäisi toimivan ihan hyvin, Luusua sanoo.

Ari Luusua kuuluu tällä hetkellä B-maajoukkueeseen ja kehuu leiritystä sekä valmentaja Ilkka Jarvaa.

– Täytyy myöntää, että leiritys on ollut hyvää ja toimivaa. Ja täytyy nostaa Ilkalle (Jarva) hattua, että on saanut pidettyä tällaisen porukan kuosissa, virnistää Luusua.

Maailmancupit kiinnostavat

Ari Luusuan asetti kauden tavoitteeksi Skandinavia-cupin sekä päästä edustamaan Suomea maailmancupissa, ainakin Suomen osakilpailuissa Lahdessa ja Rukalla, mutta mielellään myös muissakin maailmancupin kisoissa. Nyt nämä kaikki tavoitteet ovat toteutuneet jo näin alkukaudesta, joten mies on syystäkin tyytyväinen.

– Kaikki on mennyt niin hyvin kuin olen toivonutkin. Pärjäsin Skandinavia-cupissa ja pääsin hiihtämään Rukalle maailmancupia ja nyt vielä tämä Tourin valintakin. Ei oikeastaan kyllä tämä kausi on lähtenyt yli odotusten liikkeelle. Mutta tämä kaikki vie eteenpäin ja tästä on hyvä jatkaa, iloitsee Ari Luusua loistavasta alkukaudestaan.

Hyvä harjoituskausi on siis nostanut Ari Luusuan Tourin joukkueeseen. Seuraavassa hänen kaksi esimerkkiharjoitusviikkoa tältä vuodelta.

Kesän perusharjoitusviikko:

MA:
AP: RH P 2 h PK
IP: JK 1.0h + KP 30min

TI:
AP: RH V Vaaralle VK- Anak. 6 nousua, yht. 2.15h
IP: JK 2h PK1

Ke:
AP: JK 3.30h PK1

TO: LEPO

PE
AP: RH V 2.30h PK
IP: TT 1.30h PK

La
AP: SR VK - Anak 6*5min yht. 2.0h
IP: JK + Voima 1.45h

Su
AP: TT + JK 4.00h

Harjoitusviikko ajalta 5.-11.12.

MA:
AP: Hiihto P Pk1 2,45
IP: JK+KP 1.15h

TI:
AP: HV VK-MK 25min yht. 2.0h
IP: JK 1.0h

KE:
AP: HV 2.0h PK
IP: JK+KP 1.30h

TO:
Metillä kävelyä koko päivä!!

PE:
AP: Lepo
IP: JK 30min

LA:
Posion Kaamoshiihdot P 20km 1.

SU:
HP 3.0 PK1

Hevoskuuri toivottaa Ari Luusualle ja koko Suomen joukkueelle onnea Tour de Ski:lle. Hevoskuuri tulee olemaan vahvasti mukana uutisoimassa tätä tämän hiihtokauden kohokohtaa.

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Yritys

Julkaisija:
W Sportsmedia AB
Bruksgatan 36Z
263 39 Höganäs
Sweden

Content manager:
Petri Ikävalko
petri.ikavalko@wsportsmedia.com

Mainostaja, lataa mediakorttimme täältä.