swix rullahiihto550 90

Ari Luusuan tallipäällikkö Oskar Svärd johtaa tiimiä armeijan tuomalla kokemuksella

Huomisessa Orsa2Levi-podcastissä tapaatte Oskar Svärdin ja kuulette, mitä tämä Marcialongan voittaja ja Vasaloppetin kolminkertainen ykkösmies kertoo joukkueestaan ja elämästään vuonna 2016 loppuneen uransa jälkeen. Oskar on yhä kovassa kunnossa ja viime talvena hän suoritti Vasaloppetin Öppet Spårin reilusti alle neljässä tunnissa.

Hän on nyt Team Eksöhus-hiihtotallin vetäjä ja entinen lajin legenda ottaa työnsä vakavasti haluten jakaa tietotaitoa ja kokemustaan joukkueen jäsenille. Tiimi on vielä aika pieni ja tulevan kauden menestys lepääkin kuuden hiihtäjän harteilla: Morten Eide Pedersen, Ari Luusua, Axel Jutterström, Linn Sömskar, Hedda Bångman ja Karolina Hedenström. Oskarin päivätyö on Ruotsin armeijassa ja hän tunnustaakin tuovansa tiimin vetämiseen tiettyjä metodeja ja asennetta, joita sotilasura on hänelle opettanut.

- Minulla on selkeä tapa tehdä asioita ja sitä tuon tiimiinkin. Uskon, että urheilijamme ymmärtävät ja hyväksyvät sen. Meidän täytyy tehdä töitä yhdessä ja oppia toisiltamme. Meillä on viiden vuoden suunnitelma, joka tarkoittaa sitä, että meillä ei ole vielä kiirettä tulla parhaaksi joukkueeksi. Kolmen vuoden sisällä haluamme olla taistelemassa kärkipaikasta kovimpia joukkueita vastaan, Oskar sanoo jämäkästi.

Tiimillä oli ensimmäinen kesäleiri viime kuussa ja Oskarin mukaan se sujui hyvin.

- Halusimme tämän ensimmäisen leirin olevan enemmän tutustumista toisiimme. Samalla se oli hyvä paikka oppia tuntemaan pääsponsorimme. Harjoittelimme hyvin, mutta emme niin paljon kuin tulemme syksyllä tekemään leireillä, jolloin meidän ei tarvitse ajatella mitään muuta kuin treenaamista, Oskar kertoo podcast-lähetyksessä.

Hän ilmoittaa myös olevansa kaikkien tiiminsä jäsenten käytettävissä, jos he haluavat hänet valmentajaksi.

- Osa hiihtäjistä on näin tehnytkin ja osalla on omat valmentajat. Niissä tapauksissa koordinoin heidän kanssaan leirien välillä. Leireille teen ohjelman yhdessä Morten Eide Pedersenin kanssa, joka on tiimin kapteeni, ja jokainen noudattaa sitä. Tietysti, jos joku on loukkaantunut, hänellä on mahdollisuus valita vaihtoehtoinen treeniohjelma.

Oskar itse ei ole kokonaan jättänyt kilpaurheilua, sillä hän on osana menestynyttä seikkailu-urheilujoukkuetta, joka tähtää tulevan syksyn MM-kisoihin. Huomisessa lähetyksessä kuulet lisää Oskarin tavoitteista, hänen tiimistään, elämästään, hiihdosta ja siitä, mitä Vasaloppetin voitot todella toivat hänelle.

 Teksti ja podcast-isäntä: Teemu Virtanen

 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit