swix rullahiihto550 90

Birkebeinerrennet kutsuu suomalaishiihtäjiä mukaan huipputapahtumaan

Birkebeinerrennetin maali kutsuu myös suomalaishiihtäjiä. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Norjan suurin massahiihtotapahtuma Birkebeinerrennet hiihdetään 16. maaliskuuta. Halukkaiden suomalaishiihtäjien on vielä mahdollista ilmoittautua tähän Norjan klassikkotapahtumaan.

Birkebeinerrennet on 54 kilometrin pituinen ja se hiihdetään Renasta Lillehammeriin halki kauniiden norjalaisten tunturimaisemien. Tänä vuonna Birkebeinerrennet hiihdetään jo 76. kerran, joten norjalaisella klassikkotapahtumalla on jo pitkät perinteet ja historia takanaan. Yksi tapahtumasta ainutlaatuisen tekevän, on sen upeat ja vaihtelevat maisemat reitin varrella. Lähtö tapahtuu Renassa noin 300 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella ja reitti menee yli kahden tunturin ja korkeimmillaan hiihdetään noin 900 metrin korkeudessa hienoissa tunturimaisemissa. Tämä tarjoaa upean ja ainutlaatuisen luontokokemuksen hiihtonautinnon lisäksi. Loppumatka on mukavaa laskettelua kohti vuoden 1994 Lillehammerin olympialaisten hiihtostadionia. Lumitilanne reitillä on tällä hetkellä hyvä, joten kaikki viittaa siihen, että tuleva Birkebeinerrennet päästään hiihtämään hyvissä hiihto-olosuhteissa.

birkebeinerrennet1Birkebeinerrennetin reitti menee upeissa norjalaisissa tunturimaisemissa. Kuva: BirkebeinerenVielä on tilaa suomalaisille – ja majoitustakin löytyy

Birkebeinerrennetin osallistujamäärä on rajoitettu 17 000 hiihtäjään ja norjalaishiihtäjien osalta osallistujapaikat myydään alta aikayksikön. Mutta ulkomaalaiskiintiössä on vielä joitain paikkoja jäljellä ja näin myös suomalaishiihtäjillä on vielä mahdollista ilmoittautua tämänvuotiseen hiihtoon. Myös majoitusta on vielä tarjolla joko mökkimajoituksessa tai asunnoissa ja sitä kannattaa kysellä kisajärjestäjiltä. Tampereen seudulta tehdään myöskin bussimatka Birkebeinerrennetiin Jämi147-organisaation ja Ikaalisten Matkatoimiston toimesta ja tällä matkalla on vielä tilaa noin kymmenelle hiihtäjälle.

Birkebeinerrennetin historiaa

Birkebeinerrennetin hihtoria ja ajatus 54 kilometrin hiihtoretkestä menee ajassa taaksepäin aina noin 1200- luvun alkuun saakka ja birkebeinerien tekemään retkeen ja 3,5 kg:n reppuun, jota jokaisen pitää kantaa ja joka symbolisoi kaksi vuotta vanhaa kuninkaan poikaa. Silloin oli Norjassa sisällissota ja kukin päällikkö joukkoineen taisteli vallasta. Jonkun ajan kuluttua oli jäljellä kaksi puolta, jotka taistelivat toisiaan vastaan: birkebeinerit ja bablerit. Haakon Haakoninpoika oli birkebeinerien kuninkaan, Haakon Sverrenpojan poika.

Haakon Haakoninpoika syntyi Östfoldissa baglerien valtakunnassa keväällä 1204 ja hänen isänsä oli juuri kuollut uudenvuoden päivänä 1204. Näin vastasyntynyt birkebeiner ja hänen äitinsä olivat suuressa vaarassa baglerien alueella. Birkebeinerit ottivat Haakonin mukaan ja muuttivat pohjoiseen kohti Trönderlagia ja kuningas Ingeä Nidaroksessa (Trondheim). Jouluna 1205 pieni Haakon ja hänen joukkonsa piilottelivat pienellä tilalla Lillehammerin lähellä. Kun he päättivät jatkaa eteenpäin, valitsivat he reitin Österdalenin ( itään Lillehammerista ja jossa lähtöpaikka Rena sijaitsee) kautta kohti pohjoista. Silloin birkebeinerien kaksi parasta hiihtäjää, Torstein Skjelva ja Skjervald menivät etukäteen melkein kaksivuotiaan Haakonin kanssa yli tunturien ja siitä eteenpäin Trönderlagiin. Haakon Haakonin pojasta tuli lopulta kuningas ja hän pystyi lopettamaan kaikki sisällissodat.

Ensimmäinen Birkebeinerrennet vuonna 1932

Birkebeinerrennet hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1932 ja tämä oli lillehammerilaisen Haakon Lien ajatus. Hän kirjoitti Oslo Aftenavisiin artikkelin, jossa hän esitti ajatuksen järjestää hiihtotapahtuma birkebeinerien matkan muistoksi. Lillehammer Skiklubb otti yhteyttä Åmot Idrettsforeningiin ja yhdessä nämä järjestivät ensimmäisen Birkebeinerin. Vuonna 1932 oli 155 miestä lähtöviivalla jalkapallokentällä Renassa. Aina vuoteen 1991 saakka lähtö oli vuorotellen Renassa ja Lillehammerissa. Vuodesta 1992 saakka lähtö on ollut Renassa ja maali Lillehammerissa. Tämän pysyvät ratkaisun mahdollisti Lillehammerin tulevien olympialaisten puitteet ja rakennukset, kuten hiihtostadionin ja Håkons Hallin hyödyntäminen.

Vuodesta 1932 vuoteen 1992 saakka mukana kannettavan repun tuli painaa 5,5 kg. Vuonna 1993 päätettiin repun painoa pudottaa 3,5 kiloon. Tänä päivänä reput ja varusteet ovat niin kevyitä, että hiihtäjät saavat kaikki tunturiin tarvittavat varusteet sopimaan tuohon painoon.

birkebeinerrennet2Birkebeinerrennetiin osallistuu kaiken tasoisia hiihtäjiä. Kuva: BirkebeinerenBirkebeinerrennet on järjestetty muuten joka vuosi paitsi sotavuosina ja 1948 jolloin omistajilla oli erimielisyyksiä tapahtuman järjestämisen suhteen, tulisiko hiihdon kehittyä enemmän huippujen tapahtumaksi vai kaikille sopivana massahiihtotapahtumana. Tänä päivänähän nämä molemmat on erinomaisesti pystytty yhdistämään ja paikalla on sekä maailman parhaat pitkän matkan hiihtäjät että tavalliset kuntohiihtäjätkin.

Naiset saivat osallistua ensimmäisen kerran vuonna 1976, jolloin oli 69 naista lähtöviivalla. Vuonna 2005 lähtöjärjestys muutettiin ikäsarjoista rankattuun ja tavoiteaikaan perustuvaan ryhmälähtöön. Tänä päivänä hiihtäjät lähtevät aaltolähtönä ryhmissä tavoiteajan mukaan iästä riippumatta.

Nopeat syövät hitaat ja nyt ei kannata enää empiä, mikäli haluaa mukaan tähän yhteen maailman hienommista massahiihtotapahtumista.

>> Birkebeinerin kotisivut englanniksi
>> Online-ilmoittautuminen
>> Jämi147:n ja Ikaalisten Matkatoimiston järjestämällä bussimatkalla on vielä tilaa

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit