swix rullahiihto550 90

Britta Johansson Norgrenin motivaatio on huipussaan kohti tulevaa talvea

Voitettuaan Visma Ski Classics-sarjan mestaruuden viisi vuotta peräkkäin viime kausi oli todella haastava Britta Johansson Norgrenille, Lager 157 Ski Team. Hän palelutti jalkansa kauden avauksessa La Diagonelassa Sveitsissä tammikuun puolessavälissä ja joutui sen jälkeen olemaan syrjässä kilpailemista kuukauden ajan. Palattuaan kilpakentille Britta ei ollut enää parhaimmillaan.

Nyt 38-vuotias hiihtäjä tähyää luottavaisin mielin kohti ensi kauden kilpakarusellia.

- Olen todella motivoitunut tekemään sen, mitä menestykseen tarvitaan, Britta kertoo landg.se-sivustolle.

Viime kauden piti olla viimeinen niitti Brittan pitkälle ja menestyksekkäälle uralle, mutta lopettaminen epäonnisen kauden jälkeen ei tuntunut oikealta vaihtoehdolta.

Milloin päätit jatkaa uraasi?

- Aluksi tarkoitukseni oli hiihtää enää vain viime kausi, mutta aika pian tajusin, että en voi jättää lajia tällaisen kauden jälkeen. Tunsin marraskuussa, että olin hyvässä kunnossa, kun kilpailimme Orsa Grönklittissä ja Torsbyn hiihtotunnelissa. Kun näin kuinka loistavasti Team Ramuddenin naishiihtäjät menestyivät viime kaudelle, tiesin, että olin oikealla polulla ja että minulla on vielä mahdollisuus. Pystyin kuitenkin suoriutumaan kisoista tyydyttävästi paluuni jälkeen, vaikka en ollut parhaassa kunnossani. Nyt olen motivoitunut ja haluan antaa jälleen kerran kaikkeni tulevana talvena.

Hiihtäjälle, joka on tottunut dominoimaan viisi vuotta peräkkäin, viime kauden koettelemukset olivat uusi kokemus.

- Viime talvi oli aika erikoinen. Minulla on ollut takapakkia ennenkin, olen ollut kipeä, loukkaantunut tai muuten vain väsynyt, mutta olen aina pystynyt kilpailemaan hyvällä tasolla. Viime talvena minulla oli ongelmia jalkojeni, olkapäitteni ja selkäni kanssa. Koko kehoni reagoi kylmettymiseen aina varpaista päähän asti. Joskus vain meni yli ja saatoin nukkua kolme tuntia keskellä päivää. Se ei todellakaan tuntunut hyvältä. Aikaisemmin olin vain tottunut, että asiat rullasivat eteenpäin omalla painollaan. Nyt jouduin katsomaan kotona, kun muut tytöt kilpailivat ilman minua.”

Palattuaan Visma Ski Classic-kiertueelle kuukauden tauon jälkeen Britta menestyi tyydyttävästi, mutta hän ei kyennyt hiihtämään palkintopallille asti. Hänen parhaaksi sijoituksesi jäi neljäs tila Tåssåsen Criterium 64 kisassa maaliskuussa, jossa Team Ramuddenin Ida Dahl ohitti hänet maalisuoralla.

Nyt Britta lähtee uuteen kauteen ennennäkemättömästä asetelmasta. Hän ei ole enää suuri ykkössuosikki.

- Minulla on aikaisemmin ollut paineita pärjätä ja voittaa kisoja koko ajan, mutta nyt voin olla altavastaajana. Tuntuu aika mukavalta aloittaa vähän kuin alusta uudelleen. Olen saanut paljon tukea ja moni on tunnustanut olevansa todella iloinen, että jatkan uraani. Se kannustaa eteenpäin!

Miten uuden kauden alku on sujunut?

- Kaikki on mennyt hyvin tähän asti. Olen harjoitellut enemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Minulla on ollut hieman ongelmia lantioni ja selkäni kanssa, mutta olen tyytyväinen harjoituspanokseeni tällä hetkellä.

Mitä uudet joukkuetoverisi Thea Krokan Murud ja Hanna Falk tuovat sinulle ja tiimillesi?

- Meillä on ollut hyvä joukkue ennenkin, mutta nyt uusien hiihtäjien myötä olemme entistä parempia. Thea ja Hanna ovat todella mukavia ihmisiä ja he ovat sisukkaita harjoittelijoita. Moni asia on kehittynyt heidän tullessa joukkueeseemme, etenkin leireillä. Thea näytti kyntensä loppukaudesta ja Hanna näyttää kykenevän siirtymään sprinttihiihdosta pitkille matkoille.

Kahden uuden jäsenen myötä Britta uskoo joukkueensa olevan valmis haastamaan Team Ramuddenin kovan trion Lina Korsgrenin, Ida Dahlin ja Jenny Larssonin, jotka dominoivat viime kaudella.

- Tulemme varmasti näkemään enemmän joukkuetaktiikkaa myös naisten hiihdossa ensi kaudella, etenkin sprinttien osalta.

Takaisin harjoitteluun. Oletko muuttanut mitään treeneissäsi?

- Treeniohjelmani on hieman erilainen kuin ennen. Tiedän, mikä on toiminut hyvin ennen, mutta nyt aion treenata enemmän kuin normaalisti kesällä. Tavoitteeni on olla syyskuussa kovemmalla tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Tämä on ehkä isoin muutokseni, koska en ole aikaisemmin harjoitellut kesällä määrällisesti yhtä paljon kuin monet muut hiihtäjät.

Brittan suunnitelmissa on myös tehdä tehoharjoituksia kotiseudulla Östersundissa tiimikaveriensa Emil Perssonin ja Eddie Eströmin kanssa eikä vain panostaa koviin leireihin.

Mitä mieltä olet tulevasta kaudesta, jossa on 15 kilpailua 12 viikonlopun aikana?

- Pidän siitä, että meillä on paljon kisoja. Sitä vartenhan me harjoittelemme.

Priorisoitko mitään kisoja?

- Tarkoitukseni on ottaa osaa jokaisen osakilpailuun, mutta tietysti isot kilpailut ovat kaikkein tärkeimmät. On hienoa, että meillä on kaksipäiväisiä kisaviikonloppuja ja uusia paikkakuntia. Odotan todella ilolla Tartu Maratonia Virossa ja on tietysti mahtava aloittaa kausi Orsa Grönklittissä, jossa treenaamme paljon.
Nähdäänkö sinut kenties rullahiihtokisoissa tänä kesänä?

- Kyllä, aikomukseni on ottaa osaa kolmeen kilpailuun peräkkäisinä viikonloppuina; Hitra Norjassa, Alliansloppet Ruotsin Trollhättanissa ja Tanumsloppet Ruotsissa.

Teksti: Johan Trygg (landg.se), suomenkielinen teksti: Teemu Virtanen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit