swix rullahiihto550 90

Case Matti Heikkinen eli miten nousta selkämurtumasta maailman kärkivauhtiin

Matti Heikkinen palkintopallilla Canmoressa maaliskuussa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Matti Heikkinen palkintopallilla Canmoressa maaliskuussa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Matti Heikkisen valmentaja Toni Roponen kertoi Vuokatin hiihtovalmennusseminaarissa, miten Heikkinen onnistui nousemaan syyskuussa tapahtuneesta selkämurtumasta saman kauden aikana takaisin maailman kärkihiihtäjien joukkoon ja maailmancupin podiumsijoille.

Matti Heikkisen viime syksyn harjoituskauden katkaisi napsahdus selässä. Voimaharjoituksessa iskenyttä kipua hoidettiin ensin lihasperäisenä, mutta vaivan jatkuessa oli mentävä kuvaukseen, josta paljastui odottamatta murtuma.

- Kivun syyn selvittyä päätin heti, että nyt otetaan täyslepo. Viiteen viikkoon Matti ei tehnyt yhtään mitään, kertoi Roponen.

Viiden viikon lepoon kuului täydellinen irrottautuminen hiihdon parista. Heikkinen matkusti perheensä kanssa lomalle ja valmentajan kanssa sovittiin, että seuraavan kerran ollaan yhteydessä viiden viikon kuluttua. Miksi Roponen päätti näin? Useinhan jotain korvaavaa voi tehdä.

- En keksinyt mitään harjoitusmuotoa, joka olisi kehittänyt Mattia tuossa tilanteessa enemmän kuin lepo. Elimistö palautuu nopeimmin levossa ja täyslevossa vammat paranevat kaikista nopeimmin. Korvaavaa harjoittelua tehdessä olisi lisäksi pitänyt miettiä, tuntuuko selässä vai eikö tunnu. Soittelemisesta taas ei olisi ollut mitään hyötyä, koska olisimme vain voineet pyöritellä asiaa, jolle emme sillä hetkellä voineet mitään, Roponen kertoi.

Täydellisen lepojakson jälkeen Heikkinen pääsi marraskuussa aloittamaan asiantuntijoiden tiiviissä valvonnassa kuntoutusjakson. Se sujui jopa odotettua paremmin.

- Kuntoutusjakson aikana lääkäri, ortopedi, fysioterapeutti, vesijumppari ja minä pidimme keskenämme palaverit, joissa pohdimme tilannetta. Sitten minä kerroin Matille, miten edetään. Eri alan asiantuntijoilla voi olla erilaisia näkemyksiä ja ei ollut tarpeen kuormittaa urheilijaa joskus ristiriitaisillakin ajatuksilla, Roponen muisteli.

HeikkinenMattiDavos15FelgNFMatti Heikkinen avasi maailmancup-kautensa Davosissa joulukuussa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Väsymyksen tunnistaminen haaste

Heikkinen pääsi avaamaan kisakauden Davosin maailmancupissa joulukuun 11. päivä. Heti irtosi 11. sija. Kauden loppua kohden Heikkinen hiihti maailmancupin osakilpailujen kärkisijoituksista ja suoritustaso oli aiempaa tasaisempi.

Tälle harjoituskaudelle Heikkinen ja Roponen tiimeineen on ottanut vammasta saadun opin käyttöön. Murtuman syy analysoitiin tarkkaan.

- Viime kaudelle nostettiin harjoitusmäärää ja myös voimaharjoittelua lisättiin. Käytännössä kaikkien vammojen syyn voi palauttaa väsymykseen ja se liittyi tähänkin. Matti päätti innoissaan käydä pitkän viiden tunnin harjoituksen jälkeen vielä tekemässä vähän voimaa autotallin kuntosalillaan ja silloin napsahti selässä, kertoi Roponen.

Huippuhiihtäjän harjoitusmäärillä, tehoilla ja ennen kaikkea mielellä harjoitellessa nimenomaan väsymyksen hallinta on Roposen mukaan suurin haaste.

- Väsymystä ei saa pelätä, mutta sitä pitää pystyä hallitsemaan. Kovan, pitkäaikaisen väsymyksen ja treeniväsymyksen erottaminen ei ole helppoa, sanoi Roponen.

Kaikille vinkiksi: selvä merkki väsymyksestä on harjoituksessa tavallisesta selvästi alemmas jäävä syketaso.

- Siihen ainoa toimiva lääke on lepo. Ei voi ajatella, että tehdään vähän jotain, vaan on uskallettava levätä, neuvoi Roponen.

Iivo ja MattiMatti Heikkisen (kuvassa oikealla) valmistautuminen kohti ensi talvea on jo täydessä käynnissä. Kuva: Outi Hytönen/Kestävyysurheilu.fi

Lokakuussa lomalle

Viiden viikon täyslepo kesken syyskauden on rohkea veto.

- Monet pelkäävät, että kestävyyskunto alkaa laskea jo parin päivän levon jälkeen, eivätkä uskalla levätä tarvittaessa tarpeeksi pitkään. Mutta ei se niin mene, varsinkaan kahdenkymmenen vuoden pohjilla, jotka Heikkiselläkin on alla, muistutti Roponen.

Lepo teki hyvää myös päälle. Niin hyvää, että tänä vuonna Heikkisen ohjelmaan on jo nyt kirjattu lokakuulle kahden viikon loma.

Roponen on valmentanut Heikkistä 17 vuotta, mutta vielä niinkin pitkän jakson jälkeen urheilijan ja valmentajan suhteesta löytyy kehitettävää.

- Murtuma tuli harjoitteessa, joka ei ollut ohjelmassa. Matti ei myöskään heti kertonut tuntemuksesta minulle. Teimme sopimuksen, että jatkossa puhumme avoimesti kaikesta ja Matti ei tee harjoituksissa mitään, mitä ei ole ennalta sovittu, kertoi Roponen.

Nyt Heikkinen harjoittelee innolla kohti seuraavan talven tavoitteita. Runsas määräharjoittelu on todettu toimivaksi. Tasatyöntö on saatu kansainvälisesti kilpailukykyiselle tasolle. Kaikki näyttää hyvältä, on vain pysyttävä terveenä.

- Vammajakso oli tietenkin vaikea, mutta siitä oli mahdollista oppia paljon. Marraskuun Suomen cupia televisiosta seuratessaan Matti tajusi, miten hienoa on olla niin kovan tason hiihtäjä kuin hän on. Viiden viikon täyslepoakaan ei muuten tule pidettyä. On mahdollista, että tällainen irtiotto ja hiihtäjän työn hienouden muistaminen antavat Heikkiselle vaikka neljä vuotta pidemmän uran kuin se muuten olisi.

- Outi Hytönen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit