swix rullahiihto550 90

Christer Majbäck on huolissaan oikeudenmukaisuudesta fluorikiellossa

Christer Majbäck on huolissaan oikeudenmukaisuudesta fluorikiellossa.

Christer Majbäck on huolissaan oikeudenmukaisuudesta fluorikiellossa.

(Julkaistu yhteistyössä Skigo AB:n kanssa)
Christer Majbäck, entinen maailmanmestaruus- ja olympiamitalisti, joka omistaa voidebrändi Skigon, on huolissaan sekä voidetuottajien, kilpailujärjestäjien että kilpailijoiden tulevien kausien tilanteesta. Hän ei ole tyytyväinen siihen, miten Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on käsitellyt kysymystä fluorin kieltämisestä suksivoiteissa ja kiellon valvonnasta.

– Kannatan kieltoa, jos on mahdollista varmistaa 100%:sen turvallinen mittausmenetelmä. Mutta jos se ei ole mahdollista, se antaa sijaa huijaamiselle. Se on vaaraksi koko lajille, Majbäck sanoo.

Christer Majbäck on oman menestyksekkään aktiiviuransa jälkeen laittanut energiansa voideyhtiö Skigoon, jossa hän on toimitusjohtajana ja pääomistajana. Majbäck arvostelee sitä, miten tulevan fluorikiellon käyttöönottoa koskeva päätöksentekoprosessi on tehty.

– Ensin pitää olla 100%:n turvallinen kone ennen päätöksen tekemistä. Koko asian käsittely on ollut epäammattimaista, Majbäck toteaa tiukkaan äänensävyyn.

Kuten hyvin tiedetään, FIS on ottanut käyttöön fluorikiellon, jota se on sittemmin lykännyt, kun sillä ei ole ollut aikaa käsitellä asiaa syvällisemmin tai se ei ole pystynyt kehittämään luotettavia testilaitteita. FIS ilmoitti tänä kesänä, että tulevalla kaudella sovelletaan raporttia, jossa on voimassa 4.7.2020 julkaistut EU:n säännöt, jonka mukaan PFOA-aine on rajoitettu 25 ppb:hen (osia miljardissa) fluorituotteissa.

– Nämä ovat ne direktiivit, joita meillä valmistajana on ollut ja joiden mukaan meidän on toimittava, Majbäck kertoo voidevalmistajien tilanteesta.

Majbäck sanoo myös, että sekä suurten että pienten hiihtokilpailujen järjestäjien on vaikea käsitellä ja noudattaa kiellon tuomia toimenpiteitä.

– Haluan korostaa, etten ole antanut periksi. Olemme kehittäneet fluorittoman linjan ja kannatamme tulevaa fluorikieltoa, mutta todellisuus on tänä päivänä kaukana realismista. Jos täysin toimivia mittausmenetelmiä ei ole, se mahdollistaa huijaamisen, joka taas syö lajin uskottavuutta.

Majbäck on hyvin luottavainen Skigon uusiin tuotteisiin hankalasta tilanteesta huolimatta.

– Olemme saaneet useilta maajoukkueilta tiedon, että fluorivapaat tuotteemme pärjäävät hyvin muiden valmistajien tuotteita vastaan. On kuitenkin muistettava, että fluorivapaat tuotteet toimivat yhtä kilpailukykyisesti fluorillisten kanssa vain äärimäisissä olosuhteissa, kuten esimerkiksi Alppien erittäin alhaisessa kosteudessa. Kaikissa muissa tapauksissa ero on valtavan suuri.

Christer Majbäck kertoo testien osoittavan, että yli 15 kilometrin kilpailussa kyseinen ero on keskimäärin viisi minuuttia fluorivoiteen ja fluorittoman välillä.

– Olen keskustellut asiasta asiantuntijoiden kanssa ja kukaan ei usko, että sataprosenttisen varmoja testilaitteita voidaan valmistaa. Mielestäni tulevaisuus pitäisi olla niin, että me voidevalmistajat noudatamme säädettyjä lakeja ja valvomme, mitä tuotteita voidaan ja saadaan käyttää samalla tavalla kuin missä tahansa muullakin toimialalla. Tärkeintä on, että tiedämme vastuullisesti, kuka on todellinen voittaja. Mieluummin, jos mahdollista, fluorivapailla tuotteilla, Majbäck päättää pohdintansa hiihdon fluorittomasta tulevaisuudesta.

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit