KU Swix Pro 22 550x90px

Dario Cologna varmisti maailmancupin voiton

Cologna120311Sveitsin Dario Cologna sai tänään hiukan balsamia Oslon MM-kisojen pettymyksilleen viemällä miesten yhdistelmähiihdon voiton Salpausselällä ja varmistamalla samalla myös maailmancupin kokonaiskilpailun voiton itselleen.

Cologna120311Dario Colognalla oli varaa löysätä maalisuoralla. Kuva: Hevoskuuri.fiSveitsin Dario Cologna sai tänään hiukan balsamia Oslon MM-kisojen pettymyksilleen viemällä miesten yhdistelmähiihdon voiton Salpausselällä ja varmistamalla samalla myös maailmancupin kokonaiskilpailun voiton itselleen. Muut podiumsijat veivät Colognan tavoin Oslossa epäonnistuneet Ranskan Maurice Manificat ja Vincent Vittoz. Kolmikko oli todella nälkäisenä päivän kisassa ja halusivat todistaa itselleen ja muille, ettei kunto ole niin heikko, kuin Oslon tuloksien mukaan voisi olettaa.

Miesten kilpailussa lähdettiin pitämään todella kovaa vauhtia alusta alkaen Ruotsin Daniel Rickardssonin vetäessä kärjessä täysillä alusta alkaen. Rickardssonin kyytiin pystyivät oikeastaan vain Cologna ja Tshekin Lukas Bauer, muiden jäädessä kärkikolmikosta. Esimerkiksi kisan kakkonen ja kolmonen Manificat ja Vittoz olivat tässä vaiheessa yli 35 sekuntia kärkikolmikkoa perässä.

Luisteluosuuden alkaessa kärkikolmikko ei kuitenkaan pystynyt pitämään riittävän kovaa matkavauhtia ja niinpä heidät ajettiin vähitellen kiinni. Ensin italialaisten Roland Claran ja Thomas Morigglin toimesta ja lopulta myös muidenkin ja viimeiselle kierrokselle lähdettäessä kärkeen oli muodostunut 15 hiihtäjän joukko, mukana myös Lallukka ja Heikkinen. Heikkinen kävi jopa hetken kärjessä, mutta lopussa paukkuja ei enää löytynyt, joten Lallukka ja Heikkinen tulivat porukan hännillä maaliin sijoilla 14 ja 15. Hyvää suomalaispanosta täydensivät Sami Jauhojärvi ja Lari Lehtonen sijoilla 16 ja 18.

Lopun kiritaistelussa Cologna oli selvästi porukan vahvin ja loppusuoralla hänellä oli varaa jo hiukan höllätäkin. Manificat ja Vittoz varmistivat Ranskalle seuraavat sijat ennen lopussa iskua yrittänyttä Italian Roland Claraa. Perinteisen osuudella iskua yrittänyt Rickardsson oli kisan 13. juuri ennen Lallukkaa. Kisa oli jälleen kerran äärimmäisen tasainen, sillä Lallukka hävisi Colognalle vain 7,8 sekuntia. Maalissa Lallukka kertoikin, että näin isossa porukassa ohittaminen ja sijoituksen parantaminen oli todella vaikeaa.

Myös miesten lehdistötilaisuudessa oli luonnollisesti pelkästään hymyilevä mitalikolmikko.

Cologna_pikku120311Cologna saa pitää keltaisen liivin ensi kauden alkuun saakka. Kuva: Hevoskuuri.fiDario Cologna (SUI): -Tuntuu hyvältä tosi hyvältä olla jälleen palkintopallilla. Olo tuntui vahvalta alusta saakka ja luisteluosuudella minulla oli tosi hyvä suksi, varsinkin viimeisessä laskussa. Oli hyvä, että yritimme päästä karkuun perinteisellä, se söi muiden voimia. Lopussa uskoin mahdollisuuksiini hyvän luiston ansiosta ja voitto irtosikin aika helposti. Vaikka maailmancupin voitto varmistui, niin aion startata myös huomenna. Pidän Lahden sprinttiradasta ja sen pitkästä noususta. Falunissa aion vain pitää hauskaa ja nauttia hiihdosta.

Hevoskuurin kysyessä selitystä Oslon heikolle menestykselle, Cologna kertoi sen olleen monen tekijän summa. Suurin syy oli se, että Holmenkollenin lumi tuli pienenä yllätyksenä Sveitsin huoltotiimille eikä heillä ollut riittävästi siitä kokemuksia. Näin he eivät tahtoneet millään löytää oikeita voiteita suksiin kisojen aikana. Dario kertoi myös, ettei kuntokaan ollut siellä ihan kohillaan, mutta sanoi kääntäneensä katseet jo eteenpäin. Hänhän on vielä nuori hiihtäjä ja monta arvokisaa on vielä edessä. Lisäksi Tour De Skin ja maailmancupin voiton ansiosta tästä kaudesta jää varsin positiiviset muistot.

Maurice Manificat (FRA): -Pidän Lahdesta. Viime vuonna voitin ja nyt olin toinen. Oslon epäonnistuneen 50 km:n kilpailun jälkeen en voinut kauhean hyvin pariin päivään. Tänään perinteisen osuus oli tosi kova ja jäimme Vincentin kanssa paljon kärjestä. Vapaalla meillä oli kuitenkin huippusukset ja pikkuhiljaa saimme kärkiryhmän kiinni. Lopussa uskottelin vain itselleni, että minulla on mahdollisuudet päästä podiumille ja sen myös tein. Darion iskuun ei lopussa ollut mitään mahdollisuuksia.

Vincent Vittoz (FRA): -Minulla on ollut niin vaikea kausi, että olen tosi iloinen että sain kauden ensimmäisen palkintopallisijoituksen täällä Lahdessa. Perinteinen ei sujunut mitenkään hyvin, mutta vapaalla päätin antaa kaikkeni. Tämä tulos antaa paljon itseluottamusta ennen Falunin finaalikierrosta. Halusimme tänään näyttää faneillemme, että voimme edelleen päästä palkintopallille Holmenkollenin heikkojen hiihtojen jälkeen.

Karppa120311Karppa vauhdissa Salpparilla. Kuva: Hevoskuuri.fiHevoskuurin blogistimme Kari Varis oli kilpailun 51. ja kahdeksanneksi paras suomalainen edellään muut Oslon mm-kävijät. Eroa kärkeen tuli 2.42. Maalissa Karppa harmitteli, ettei perinteinen tahtonut oikein kulkea, mutta hän oli tyytyväinen vapaan osuuteensa, jossa eroa ei kärkeen tullut enää kuin minuutin verran. Pidempään juttutuokioon Karpalla ei ollut varaa, sillä hän kiirehti kohti Ilomantsia, jossa hän huomenna hiihtää Pogostan hiihdon Team Hevoskuurin nimissä.

-Tero Viljanen, Salpausselkä

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit