KU Swix Pro 22 550x90px

Eero Mäntyranta oli aikaansa edellä

Eero Mäntyranta. Kuva: AllOverPress

Eero Mäntyranta. Kuva: AllOverPress

Seefeldin hiihtosankari kuoli maanantaina 76-vuotiaana.

Maajoukkuehiihtäjä Sami Jauhojärvi kuvaa Eero Mäntyrannan olleen aikaansa edellä hiihtoharjoittelussaan. Mäntyranta, yksi Suomen menestyneimmistä hiihtäjistä, kuoli maanantaina 76-vuotiaana. Hän menehtyi pitkän sairauden jälkeen aamuyöllä Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa.

– Eero oli ensimmäisiä suomalaishiihtäjiä, joka kokeili esimerkiksi intervalliharjoittelua, Jauhojärvi luonnehti maanantaina Suomen Tour de Ski -joukkueen hotellilla Sveitsin Untervazissa. Joukkue kuuli aamulla Mäntyrannan kuolemasta.

Rovaniemeläinen Jauhojärvi kävi valmentajansa Reijo Jylhän kanssa usein juttelemassa Mäntyrannan kanssa valmennuksesta.

– Viime käynnistä oli jo toista vuotta, Jauhojärvi harmitteli.

Mäntyrannan suuruuden vuodet hiihtäjänä olivat 1960-luvulla. Hän voitti olympiakultaa viestissä Squaw Valleyssa vuonna 1960 sekä 15 ja 30 kilometrillä Innsbruckissa vuonna 1964.

Mäntyrannasta tuli Mister Seefeld

Innsbruckin kisojen hiihdot käytiin Seefeldissä. Kahden kullan lisäksi hän voitti kisoissa hopeaa, ja menestys siellä antoi Mäntyrannalle lisänimen Mister Seefeld. Itävaltalaiskaupungissa on olympialaisten muistopaasi, josta Mäntyrannankin nimen löytää.

Mäntyranta seurasi oman uransa päätyttyä tarkasti hiihtoa.

– Mika Myllylän Naganon olympiakullan jälkeen hän järjesti Pellossa kruunajaiset Mikalle. Mika sai siellä poronnahkamanttelin, muisteli Suomen hiihtojoukkueen lääkäri Jari Havela.

Havela on Mäntyrannan tavoin Pellosta ja tutustui Mäntyrantaan hyvin.

– Hän oli älykkäimpiä hiihtäjiä, mitä meillä on ollut. Hänen ruumiinkielestään näki jo kauas, ettei hän ole tavallinen mies, Havela kertoi.

Mäntyranta saavutti urallaan yhteensä kolme olympiakultaa, kaksi -hopeaa ja kaksi -pronssia. MM-kisoista hän voitti viisi mitalia, joista kaksi kultaisia.

Suomessa Mäntyrannan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Yle.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit