swix rullahiihto550 90

Falunin jälkipuintia

Worldcuptotal2011_introHiihdon maailmancup saatiin siis lopultakin päätökseen tämän kauden osalta viime viikonloppuna. Suomalaismedioista ei Hevoskuurin lisäksi paikalla tainnut olla muita kuin YLE. Tehdäänpä vielä pieni yhteenveto Falunin tapahtumista.

Worldcuptotal2011Naisten maailmancupin kolme parasta: vas. Björgen (2.), Kowalczyk (1.) ja oik. Follis (3.). Kuva: Hevoskuuri.fi Hiihdon maailmancup saatiin siis lopultakin päätökseen tämän kauden osalta viime viikonloppuna. Suomalaismedioista ei Hevoskuurin lisäksi paikalla tainnut olla muita kuin YLE. Tehdäänpä vielä pieni yhteenveto Falunin tapahtumista.

Falunin kisajärjestäjät olivat tyytyväisiä tapahtumisen onnistumiseen. Uusi ennätysyleisö 27 000 maksanutta katsojaa seurasi finaaliviikonloppua, näistä perjantain lumisateeseen oli uskaltautunut 3000, lauantaina auringonpaisteesta nautti 14 000 ja sunnuntaina 10 000 katsojaa. Tämä oli siis uusi yleisöennätys nykyformaatilla, kun mäkihyppy ei ole enää ollut mukana. Järjestelyt olivat muuten ihan hyvällä mallilla, mutta latujen kunto sai aiheestakin haukkuja osakseen. Varsinkin perjantaina ja lauantaina ladut olivat surkeassa kunnossa, sunnuntaiksi järjestäjät hieman skarppasivat ja kova yöpakkanenkin kovetti latuja, joten sunnuntaina ladut pysyivät paremmin kunnossa. Esimerkiksi lauantaina laduilla käveltiin ihan surutta järjestäjien puuttumatta liiemmin asiaan.

FIS oli halunnut tehdä tästä finaalistakin oman minitourinsa ajatuksena ilmeisesti saada lisää jännitystä finaalikisoihin. No siinä epäonnistuttiin tällä kertaa. Maailmancupin voittajat olivat selvillä ennen Faluniin tuloa eikä muistakaan kärkisijoista hirveästi taistelua käyty. Myös itse finaalitourilla oli lopulta niin selvät erot, että Marit Björgen ja Petter Northug saivat rauhassa hiihdellä sunnuntaina mukavan hiihtolenkin auringonpaisteessa. Miehissä Norjan nuori Finn Hågen Krogh yllätti kaikki ollen finaalitourin yhteistuloksissa upeasti toinen jätettyään Dario Colognan loppukirissä. Nuori ja lupaava Krogh näki tilaisuutensa väsyneitä miehiä vastaan. Krogh voitti Skandinavia cupin, jolla sai myös osanotto-oikeuden. Maailmancupissa Krogh oli ennen finaalia saanut yhteensä 20 pistettä kahdesta kisasta (toinen Lahti) ollen cupissa sadan huonommalla puolella. Olisi se ollut hienoa, jos lupaavia suomalaisiakin nuoria olisi päässyt Faluniin mukaan testaamaan omaa vauhtiaan maailmanhuippuja vastaan (kappaletta korjattu Kroghin osallitumisoikeuden suhteen, toim.lisäys).

Kaiken kaikkiaan maailmancupissa käytiin 31 kilpailua neljässä kuukaudessa eli noin 120 päivässä. Ja siihen lyödään päälle vielä MM-hiihdot, niin hurja on ohjelma tämän päivän hiihtäjillä. Vähempikin riittäisi, kuten Hevoskuuri on aiemmin esittänyt.

Myös Follis ja Vittoz lopettavat

Follis220311Arianna Follis jätti kilpaladut tyylillä. Kuva: Hevoskuuri.fiPetra Majdic ei ollut suinkaan ainoa huippuhiihtäjä, joka lopetti kansainvälisen uransa Faluniin. Myös Italian Arianna Follis ja Ranskan Vincent Vittoz lopettivat pitkän ja menestyksekkään hiihtouransa. Arianna Follis saavutti parhaat menestyksensä sprintissä ja nimenomaan vapaalla tyylillä ollen Liberecin 2009 sprinttimaailmanmestari. Viime vuosina Follis alkoi pärjäämän myös normaalimatkoilla taistellen jopa Tour De Skin voitosta. Tämän vuoden kokonaiskilpailussa Follis oli hienosti kolmas ja oli Falunin viimeisen päivän nopein hiihtäjä. Upea tapa jättää kansainväliset hiihtoladut. Monet hiihdon ystävät (Hevoskuurin toimittaja mukaan lukien) jäävät kaipaamaan Follisin kaunista ja sulavaa vapaan tyylin hiihtoa, joka oli todella iloa silmälle. Hiihto on helppoa ja kaunista, kun sen osaa. Tyylikäs hiihtäjä jätti myös jäähyväiset tyylillä ja hiukan rauhallisemmin kuin Petra Majdic.

Follis_kurkotus220311Follis ja viimeinen kurkotus. Kuva: Hevoskuuri.fi

Vincent Vittoz päätti jättää myös kilpakentät vaikean kauden jälkeen, kun motivaatiota ei enää 35-vuotiaalla pitkän uran tehneellä hiihtäjällä löytynyt. Tämän kauden ainoaksi palkintopallisijoitukseksi jäi Lahden yhdistelmähiihdon kolmas sija. Vittoz ehti osallistumaan kahdeksaan MM-hiihtoihin sekä neljään talviolympialaisiin ja parhaimmaksi saavutukseksi jäi Oberstdorfin takaa-ajokilpailun maailmanmestaruus 2005. Hiihtoyleisö jää kaipaamaan näitä hienoja hiihtäjiä.

Vittoz220311Vincent Vittoz viimeistä kertaa mitalistihaastattelussa Lahdessa. Kuva: Hevoskuuri.fiMahdollisia muitakin lopettajia on vielä tulossa mm. Saksasta ja mahdollisesti Norjan Steira, joten ensi kaudella on uusien hiihtäjien vuoro ottaa paikkansa kärjestä. Varsinkin naisten hiihtoon tulee aika iso aukko paikattavaksi.

- Tero Viljanen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit