swix rullahiihto550 90

FIS valitsee huomenna uuden puheenjohtajan – aiemmat istuneet keskimäärin 24 vuotta

FIS:n entinen pääsihteeri Sarah Lewis on ehdolla Gian-Franco Casperin työn jatkajaksi FIS:n puheenjohtajaksi. Kuva: NordicFocus

FIS:n entinen pääsihteeri Sarah Lewis on ehdolla Gian-Franco Casperin työn jatkajaksi FIS:n puheenjohtajaksi. Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS valitsee huomenna uuden puheenjohtajan, sveitsiläisen 77-vuotiaan Gian-Franco Kasperin luopuessa tehtävästään.

Ruotsalainen Längd.se on pannut merkille, että sen jälkeen, kun FIS perustettiin vuonna 1924, on järjestöllä ollut vain neljä puheenjohtajaa. Vuodesta 1951 puheenjohtaja on ollut aina sveitsiläinen.

– Miksi FIS:n puheenjohtaja on istunut tehtävässään keskimäärin 24 vuotta, kysyy Längd.se ja mainitsee että Yhdysvaltain presidentti on vallassa korkeintaan kahdeksan vuotta.

Längd.sen mukaan FIS:n ailahteleva toiminta maastohiihdon parissa aiheuttaa hämmennystä urheilijoiden, fanien ja muiden sidosryhmien keskuudessa.

– Hiihto elää vaarallisesti; kaksi hiihtotyyliä, sauvasääntö, tasatyönnön kieltävät alueet, sekoilu fluorikiellon kanssa, kiertueiden bonussekuntisäännöt ja jatkuva muutos maailmancupin ohjelmassa (sekä kilpailumuotojen että sijaintien suhteen). Lisäksi ongelmia aiheuttavat leudot talvet ja yhä vähemmän maita tuloslistojen kärjessä, kirjoittaa Längd.se.

Neljä ehdokasta

Puheenjohtaja valitaan huomenna neljän kandidaatin joukosta:

Ruotsalainen Mats Årjes on Ruotsin hiihtoliiton nimittämän ehdokas.

Sekä Ruotsin että Iso-Britannian kansalaisuuden omaava miljardööri Johan Elisasch on ehdolla Iso-Britannian talviurheiluliiton nimittämänä.

Urs Lehmann jatkaisi sveitsiläisenä puheenjohtajana 70 vuotta kestänyttä perinnettä.

Neljäs kortti FIS:n entinen pääsihteeri Sarah Lewis, joka sai potkut tehtävästään viime vuoden syksyllä. FIS:n tiedotteessa syyksi ilmoitettiin täydellinen luottamuspula. Ilmeisesti Lewis oli jo tuolloin edistänyt tehtävässään omaa puheenjohtajuuttaan. Iso-Britanniasta kotoisin oleva Lewis on ehdolla Belgian hiihtoliiton nimittämänä.

Längd.se arvelee, että neljä ehdokasta itsessään tarkoittaa, FIS:n sisällä on erimielisyyksiä ja vetoa moneen suuntaan.

– Maastohiihto tarvitsee tällä hetkellä FIS:ltä sitä, että sen strategia on selkeä, suuntaviivat omaava ja kauas katsova. Maastohiihto ei tarvitse monimutkaisia sääntöjä, kieltoja, jatkuvia muutoksia kilpailuohjelmassa ja ihmisiä, jotka istuvat virkoillaan liian kauan, näkee Längd.se.

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit