swix rullahiihto550 90

Golberg hiihti voittoon Lillehammerissa

Pål Golberg voitti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailun. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Pål Golberg voitti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailun. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Sprintin erikoismiehenä tunnettu Norjan Pål Golberg on voittanut perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin kilpailun maastohiihdon maailmancupissa Lillehammerissa. Kazakstanin Aleksei Poltoranin sijoittui toiseksi ennen Norjan Didrik Tönsethiä. Poltoranin hävisi Golbergille 14,2 sekuntia ja Tönseth 15,5.

Ruotsin Marcus Hellner ja Johan Olsson ottivat sijat neljä ja viisi. Maastohiihdon norjalainen supertähti Petter Northug aloitti kilpailun vahvasti, mutta uupui lopussa yhdeksänneksi.

Suomalaiset eivät yltäneet missään vaiheessa kärjen vauhtiin. Matti Heikkinen sijoittui parhaana suomalaisena 17:nneksi ja Lari Lehtonen 18:nneksi. Heikkinen jäi voittajasta 53,9 sekuntia ja uransa parasta cupsijoitusta sivunnut Lehtonen 55 sekuntia.

Ville Nousiainen oli 48:s ja Tero Similä 64:s.

Lillehammerin maailmancupin perinteisen 15 kilometrin kisassa kaksi suomalaismiestä hiihti pisteille. Parhaasta tuloksesta vastasi Matti Heikkinen, joka jäi kisan voittaneesta Norjan Paal Goldbergistä 53,9 sekuntia sijoittuen 17:nneksi. Heikkisen hiihdosta oli irtonaisuus kaukana.

- Mulla on tämmöiset rimpulat kintut, mutta ne oli hyvin raskaat tänään. Siihen nähden, miltä jalat ja hiihto tuntui, niin sijoitus ja ero kärkeen oli inhimillinen, Heikkinen kommentoi suoritustaan.

Syytä jalkojen raskauteen mies ei lähtenyt arvailemaan.

- Sitä olisi hyvin viisas ihminen, jos sen syyn tietäisi. Tämä kuuluu kestävyysurheiluun. Nyt tehdään lihashuoltoa ja eiköhän se siitä, kun saadaan lisää kilpailuja.


Päivän suomalaisonnistuja Lari Lehtonen otti askeleen lähemmäs kohti maailmankärkeä. Lillehammerissa Lehtosen taakse jäi kovia nimiä, kuten Rukan perinteisen kympin voittanut Tsekin Lukas Bauer ja samassa kisassa toiseksi hiihtänyt Norjan Eldar Rönning.

- Nyt on suunta oikea ja kunto hyvä. Olen ihan tyytyväinen, mutta vielä jäi parannettavaa.

- Kaikki ei vielä jäänyt ladulle. Sitten olen viimeisen päälle tyytyväinen, kun kaadun maalissa kaikkeni antaneena. Kun kaikki jää ladulle. Koko aika hiihdin vähän käsijarru päällä, ettei tule sitä pimeää kohtaa, josta ei nousta. Oli vielä vähän varovaisuutta tekemisessä, mutta ehkä se oli hyväkin, kun tulos oli kuitenkin oikeaan suuntaan. Tämä kuitenkin sivusi minun parasta väliaikalähtötulosta, mutta kyllä tästä pitää vielä parantaa, Lehtonen kertoo.

Mies halusi välittää kiitokset tukijoukoille.

- Iso kiitos huollolle, mun suksi toimi tänään todella hyvin. Ja erityiskiitos Ketelän Tonille, jonka suksilla hiihdin. Mies antoi mulle tänne suksensa lainaan, Lehtonen yltyi kiittelemään.

Ville Nousiainen sijoittui perinteisen väliaikalähdössä 48:nneksi jääden 1:50,3 kisan voittajalle.

- Huono kisa. Ei vaan pysty pitämään itseään ahtaalla, kun yksin hiihtää. Ei ole niin hyvässä kunnossa, että pystyisi rennosti latomaan yksin. Hiihto on vähän väkisin vääntämistä, ei ole helppoa eikä rentoa. Mutta kun tuli Legkov (Alexander), niin sitten pystyin vastaamaan. Oli niin huono veto, ettei millään keksi mitään hyvää, tai ainut mikä oli hyvää, oli se, että mulla oli aivan älyttömän liukkaat sukset tänään.

Varamiehenä Lillehammeriin lähtenyt Tero Similä korvasi lauantain perinteisen kisassa hiukan flunssaisen Sami Jauhojärven. Similä sijoittui tuloksissa 64:nneksi jääden kisan voittaneesta Golbergistä 2:20,2.

- Huonosti meni, en missään nimessä ole tyytyväinen. Kyllä tämä oli erittäin kova pettymys. Ei näin isoja heittoja pitäisi tapahtua. Vaikea sanoa, mistä tämä johtuu. Aika jyrkkä alamäki ollut viimeisen kahden viikon aikana, en tiedä mitä on tapahtunut tai tapahtumassa. Ei tämä normaalia ole, että hiihto menee tuollaiseksi köpöttelyksi. Kyllä oli hiihtäjästä kiinni tämä heikkous. Vauhtia on menetetty ainakin minuutti viikossa, Similä kommentoi kisaansa.

 

Lillehammer:
Maailmancup:
Miehet, 15 km (p): 1) Pål Golberg Norja 35.00,0, 2) Aleksei Poltoranin Kazakstan –14,2 sekuntia jäljessä, 3) Didrik Tönseth Norja –15,5, 4) Marcus Hellner Ruotsi –20,2, 5) Johan Olsson Ruotsi –21,4, 6) Aleksandr Legkov Venäjä –22,2, 7) Martin Johnsrud Sundby Norja –24,9, 8) Chris Andre Jespersen Norja –31,8, 9) Petter Northug Norja –40,7, 10) Daniel Richardsson Ruotsi –42,3,...
17) Matti Heikkinen Suomi –53,9, 18) Lari Lehtonen Suomi –55,0, 48) Ville Nousiainen Suomi –1.50,3, 64) Tero Similä Suomi –2.20,2.

Tilanne maailmancupissa, 5/28: 1) Sundby 291 pistettä, 2) Legkov 223, 3) Maksim Vilegzhanin Venäjä 220, 4) Hellner 175, 5) Golberg 161, 6) Maurice Manificat Ranska 160, 7) Sergei Ustjugov Venäjä 156, 8) Calle Halfvarsson Ruotsi 155, 9) Poltoranin 153, 10) Jespersen 150,
... 18) Heikkinen 68, 36) Sami Jauhojärvi Suomi 32, 37) Anssi Pentsinen Suomi 24, 41) Martti Jylhä Suomi 20, 49) Lehtonen 13, 55) Ari Luusua Suomi 10, 58) Matias Strandvall Suomi 9.

>> Tulokset


- STT - Maastohiihdon tiedotus

 

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit