swix rullahiihto550 90

Haastattelussa Team Hevoskuurin Jarmo Rissanen

Rissanen1Team Hevoskuurin Ski Classics-joukkueeseen kuuluvien hiihtäjien esittelyvuorossa on tällä kertaa Jarmo Rissanen.

Rissanen1Jarmo Rissanen Neljän Vuoren hiihdossa. Kuva: Jouni KinnunenTeam Hevoskuurin Ski Classics-joukkueeseen kuuluvien hiihtäjien esittelyvuorossa on tällä kertaa Jarmo Rissanen. Tämän kuopiolaisen hiihtäjä-pyöräilijän suunnitelmissa on panostaa jatkossa entistä enemmän pitkän matkan hiihtoihin.

Monipuolinen 32-vuotias kestävyysurheilija Jarmo Rissanen on toistaiseksi saavuttanut parhaat saavutuksensa pyöräilijänä. Rissanen on osallistunut kaksi kertaa MM-kisojen aika-ajoon vuosina 2007 ja 2009 sekä saavuttanut aika-ajossa myös Suomen mestaruuden ja useita muita SM-mitaleita. Maastohiihdon puolella Rissasen paras SM-sijoitus on kahdeksas sija 50 kilometriltä vuonna 2010. Nyt Rissasen suunnitelmissa on jättää pyöräily hiukan vähemmälle kesäisin ja keskittyä jatkossa täysillä pitkän matkan hiihtoihin.

– Ensi talvena olisi tarkoitus panostaa tosissaan pitkän matkan hiihtoihin. Varsinkin nämä Ski Classicsin kilpailut kiinnostavat kovasti. Ja näin ensi kesänä on tarkoitus tehdä ensi kertaa kunnolla hiihdon erikoisharjoittelua juuri nämä pitkän matkan kilpailut mielessä. Eli ohjelmassa tulee olemaan paljon rullahiihtoa ja yläkropan vahvistamista tasatyöntöä ajatellen, kertoo Jarmo Rissanen tulevaisuuden suunnitelmistaan.

– Hiihdon kannalta pyöräilyn kilpailukausi on aiemmin ollut kesäisin ongelma ja nyt olisi siis ensi kesä tarkoitus mennä hiihtoharjoittelun ehdoilla. Jonkun verran tulen toki pyöräilykilpailuja kiertämään, lähinnä kotimaassa, ja toki pyöräily kuuluu harjoitusmuotona edelleen ohjelmaan, sanoo Rissanen, jonka vapaa-aika kuluu viisivuotiaan poikansa touhuja seuratessa.

Pyöräily hyvää harjoittelua hiihtäjälle

Jarmo Rissasta kiehtovat hiihtomaratoneissa juuri upeat pitkät reitit ja tapahtumat kokonaisuudessaan.

– Ne ovat hienoja ja kiehtovia tapahtumia. Lisäksi on pitkät upeat reitit eikä tarvitse mitään kilometrin sprinttirataa kiertää. Nyt on vaan panostettava tasatyöntöön kunnolla ensi kesästä lähtien. Ylämäet ovat aina kuuluneet vahvuuksiini, nyt täytyy vain saada tuo tasatyöntö riittävän hyvälle tasolle ensi talveksi, tuumii Jarmo Rissanen.

Harjoitusmäärät ovat Rissasella kovia, viime vuonna harjoitustunteja kertyi komeat 875 tuntia. Rissasen harjoittelu koostuu pääasiassa hiihdosta ja pyöräilystä sekä voimaharjoittelusta punttisalilla. Juoksulenkkejä hän ei tee yhtään. Rissasen mielestä pyöräily on varsin hyvää harjoittelua hiihtäjälle.

– Pyöräily palvelee varsin hyvin hiihtoa tuoden perinteisen potkuun voimaa lisää. Minä olenkin aina ollut hyvä ylämäissä. Mutta kyllä se palvelee myös tasatyöntöä keskivartalon "paketin" ansiosta.

Tartossa rohkeasti liikkeelle

Rissasella on ohjelmassa vielä useampi pitkän matkan kilpailu tänä talvena.

– BotniaVasan, Tarton hiihto, Finlandia, Tervahiihto, Birkebeiner ja SM 50 km sekä SM-viesti, jossa tavoitellaan mitalia viime vuoden neljännen sijan jatkoksi, Jarmo Rissanen luettelee loppukauden kilpailujaan.

– Taktiikkana minulla on aina lähteä mahdollisimman aktiivisesti alusta alkaen liikkeelle, rohkeasti vain kärjen mukaan. Tartossa on kova matka tiedossa 63 km, joka kysyy kestävyyttä. Kyllä selvästi pisteille eli 30 joukkoon olisi tarkoitus päästä. Ohjelmassa tulee olemaan pitkiä 2-3 tunnin tasatyöntötreenejä, mm. mäkivetoja pesäpallokentältä ylös Puijon tornille, jossa nousua kertyy kunnolla, kertoo Rissanen Tarton kisaan valmistautumisestaan.

– Ensi vuonna Vasaloppet voisi olla sitten se kauden päätavoite. Tasatyöntöä vain täytyy saada vahvemmaksi ylämäkien lisäksi, kääntää Jarmo katseet jo tuleviin vuosiin.

Alla Jarmo Rissasen esimerkkiharjoitusviikkoja tältä harjoituskaudelta:

Pyöräilyviikko toukokuussa, alla kisat viikonloppuna:

ma: 1,45h pyöräily rento pk
ti: 2,5h p reippaammin mäkiä
ke: Tempopyörällä vetoja 1 x 30min, pal. 3min, 1 x 10min ja 1 x 12 min Puijon tornille.
to: 2,20h rento pk, palautunut hyvin eilisestä.
pe: Helsingissä 1,45h maantie, josta 15 min vk I.
la: Tempoajo Mustiossa 50 km/1.03.59 uusi selvä reittiennätys
su: Rosendahlin kisa Tampere 70km/1.50h

Yhteensä: 14,5h

Syksyn viikko, leiri Vuokatissa:

ma: RH V 2,20h pk
ti: maksimivoimaa koko vartalolle + pyöräilyverkat 45 min.
ke: pyöräily vauhtileikittely, kaikki sykealueet, yht. 1,25h
to: Vuokatissa Hiihto 1,5h Perint. pk
ilta: H V 1,45h
pe ap: H P 1,55h pk, 36 min vk II
ip: H V 1,35h, osa vk I
la ap: H V 1,45h, harj.kisa 6km/16min
ip: H P 1,20h pk II-vk I
su: H V 2,50 h

yhteensä: 19 h.

Valmistavat harjoitukset Keuruun SM-hiihtoihin, alla Neljän Vuoren hiihto viikonloppuna:

ma: punttitreeni 1,05h + pyöräilyä 40 min
ti: H P 1,40 h , jossa vetoja 1 x 6,40 min ylämäkeen, 1 x 1,50min tasaisella + 1 x 6min alamäkivoittoinen + pyöräily 20 min.
ke: H V 45 min, jossa nopeusvetoja + pyöräily 20 min.
to: H P 1,20h Keuruulla
pe-su: Keuruun SM-kisat, prologi 24. ja takaa-ajo 25. sprinttiviesti kars.

Hevoskuuri toivottaa Jarmon tervetulleeksi tiimiinsä ja toivottaa onnea tuleviin pitkän matkan koitoksiin!

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit