KU Swix Pro 550x90px

Heikki Korpela haki Toppidrettsvekanilta hyvän sparripätkän - Talvea kohti mennään kuitenkin tiukasti palautumista tarkkaillen

Heikki Korpela oli ainoana suomalaisena mukana lauantaina päättyneellä Toppidrettsvekanilla Norjassa. Korpela oli yhdistelmähiihdon, yhteislähdön, sprintin ja takaa-ajon sisältäneellä turneella lopputuloksissa 27:s yli sadan maaliin selvinneen kilpailijan joukossa. Toppidrettsvekanilla oli mukana norjalaisten lisäksi monia kansainvälisiä hiihdon huippunimiä kuten Sveitsin Dario Cologna, Kanadan Alex Harvey sekä Italian Federico Pellegrino.

Kestävyysurheilu.fi:n tavoittama Korpela koki, että parhaat tulokset jäi vielä ottamatta esille.

- Tällä hetkellä tuntuu vähän tympeälle. Takaa-ajossa lähti vähän liian innolla liikkeelle. Otin kärkiryhmän ensimmäisessä ylämäessä kiinni, sen jälkeen otin alamäen liian varovasti ja tipahdin letkasta. Otin porukan uudestaan kiinni, kunnes tipahdin taas. Loppu meni taisteluksi, Korpela avasi.

Korpela lähti takaa-ajoon samalta sijalta, millä saapui maaliin. Vaikka ensimmäinen tuntemus oli harmitus, osasi Korpela kuitenkin hakea kisaviikolta saadut positiiviset puolet.

- Tuntemukset vaihtelee kilpailusta riippuen. Eilen meni sauva poikki ja sain ajettua yksin kärkiryhmän sen jälkeen kiinni. Pidän eilistä kilpailua parhaimpina, mitä on tuntemuksilta ollut. Aikaisempina vuosina olen saanut porukan keskellä säästettyä voimia, nyt pystyy yksinkin tekemään töitä, vaikka tulee ongelmia, Korpela pohti.

Korpela kokee, että hänen peruskuntonsa on tällä hetkellä hyvä, mutta herkkyys on vielä kaukana. Hän on panostanut kaksi edellistä vuotta siihen, että anaerobinen kynnys nousisi tarpeeksi kovaksi.

- Hiihto tuntuu nykyään välillä äärettömän helpolle, vaikka vauhti on kova. Pystyy ilman happoa hiihtämään pidempään, eikä hapot nouse korkealle niin herkästi.

Korpela on asunut viimeiset kaksi vuotta Norjan Lillehammerissa, jossa on pääasiassa lumileirejä ja rullahiihtokilpailuja lukuun ottamatta harjoitellut koko kesän. Rullahiihtokilpailuja Korpela pitää hyvinä sparripätkinä, ja lumelta hän on käynyt säännöllisesti hakemassa tuntumaa.

- Olen halunnut minimoida matkustuspäivät, kun ei ole ollut syytä matkustaa. Porukka matkustaa Norjasta tänne leirille, niin ei tarvitse hakea olosuhteita muualta.

KorpelaTHHeikki Korpela (vas.) viime keväänä Rukan Suomen cupin viestissä. Kuva: Touho Häkkinen

Kesän harjoittelu on sujunut suunnitelmien mukaan. Korpela pyrkii toteuttamaan harjoitteluaan siten, että kun harjoitellaan treenataan äärimmäisen kovaa, ja kun levätään, otetaan kevyesti niin kauan, että kroppa on varmasti vihreällä.

- Ydinajatus on ollut, ettei pidä lähteä uuteen kovaan harjoitusviikkoon liian aikaisin. Tarkoitus on ollut säännöllisesti pysähtyä miettimään levon tarvetta. Jatkuvasti pyritään kuuntelemaan ja testaamaan, mikä on palautumisen tila.

- Kuten täällä sanotaan, kun on open body, silloin treenataan elämän kovin viikko. Kun on closed body, silloin pitää odottaa niin kauan, että kroppa on taas auki. Sellaisella meiningillä lähden kohti syksyä, Korpela avaa.

KorpelaTouhoHKuva: Touho Häkkinen

Kovimmat tehoharjoitukset Korpela on säästänyt syksyyn. Kesällä on ollut tavoitteena rakentaa anaerobisen kynnyksen perustaa, joka Toppidrettsvekanin perusteella on onnistunut hyvin. Korpela pitää syksyä kuitenkin kaikista ratkaisevampana asiana talven menestyksen kannalta.

- Olen reenannut kesällä tehoharjoitukset sen verran kevyesti, että syksyllä pystyisi menemään tehoharjoituksissa 20-30 prosenttia kovempaa. Se on keino, millä kunto nousee. Aikaisempina vuosina olen kesällä reenannut jo niin kovaa, ettei ole ollut kirraamisvaraa syksylle.

Korpelan pääteesi talvelle on, että ei saa vetää itseään liikaa väsymyksen puolelle. Konkreettisena tavoitteena on pääsy mukaan maailmancupiin. Väsymyksen kanssa aiemmin taistellut Korpela haluaa kokea, että pitkästä aikaa tuntisi heti kauden alussa, että kroppa olisi herkässä kunnossa ja pääsisi hyviin tuloksiin heti.

- Tekemisen taso on ollut pitkään niin hyvä, että se riittäisi hiihtämään maailmancupissa kohtalaisen hyvin. Täällä Norjassa näkee, että silloin kun kroppa pelittää, niin ei tarvitse nöyristellä muille, Korpela päättää.

-Meri Maijala

Toppidrettsveka 2018 tulokset

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit