KU Swix Pro 550x90px

Heikkinen antoi kaikkensa Vantaan Hiihtoseuran mestaruuden puolesta

Vantaahs smkulta240312Matti Heikkinen ratkaisi miesten viestivoiton Vantaan Hiihtoseuralle. Samalla Vantaan Hiihtoseura katkaisi Vuokatti Ski Teamin viiden mestaruuden putken.

Vantaahs smkulta240312Vantaa Hiihtoseura pääsi juhlimaan ensimmäistä kertaa miesten viestihiihdon suomenmestaruutta. Kuva: Hevoskuuri.fiMatti Heikkinen ratkaisi miesten viestivoiton Vantaan Hiihtoseuralle. Samalla Vantaan Hiihtoseura katkaisi Vuokatti Ski Teamin viiden mestaruuden putken.

Vantaan mestaruus irtosi jännittävässä viestissä 5,4 sekunnilla ennen Jämsänkosken Ilvestä ja kolmanneksi hiipunutta Vuokatti Ski Teamiä. Vuokatin joukkue hävisi voittajalle 10,2 sekuntia.

Vantaan Hiihtoseuran mestarijoukkueessa hiihtivät Niklas Colliander, Janne Mononen, Olli Hiidensalo ja ankkuriosuudella mestaruudelle sinetin iskenyt Matti Heikkinen.

Miesten viestin aikana alkanut lumisade teki kelistä haastavan ja irtiotoista ja karkaamisesta äärimmäisen vaikean. Näin kärkijoukkueet pysyivät yhdessä aina ankkuriosuudelle saakka. Ennakkoasetelmat olivat ennen viestiä varsin mielenkiintoiset. SM-viestejä hallinneesta Vuokatin joukkueesta puuttui Sami Jauhojärvi, joka oli matkustanut kotiin ehtiäkseen esikoislapsensa syntymiseen. Myös Kouvolan Hiihtoseura oli heikentynyt Juha Lallukan dopingtapauksen ja Ville Nousiaisen sairastelun myötä. Näin tämä kaksikko ei ollut yhtä selviä ennakkosuosikeita kuin aikaisempina vuosina.

Miesten avausosuutta sävyttivät useat kaatumiset ja kolaroinnit. Vantaan Niklas Colliander ja Vuokatin Martti Jylhä hoitelivat osuutensa kunnialla tullen kärjessä kahdestaan. Niklas Colliander kertoi lehdistötilaisuudessa olleensa helpottunut hiihdon sujumisesta näinkin hyvin.

– Yön kuumeilin ja aamullakin oli vielä lämpöä. Oli aika tuskainen olo, mutta en viitsinyt kertoa joukkuetovereille. Aika hyvin ja kevyesti hiihto kuitenkin sujui. Tein yhden vauhdinlisäyksen ja ilman lumisadetta olisin voinut yrittää päästä irti enemmänkin Jylhän kanssa, kertoi Colliander.

Toisella osuudella Vantaan Janne Mononen ja Vuokatin Sami Jauhojärven tilalle joukkueeseen päässyt Iivo Niskanen totesivat pian, ettei lumisateessa ollut mahdollista hiihtää muilta karussa. Näin he antoivat muiden ottaa kiinni ja vaihtoon tultiin yhdessä seitsemän joukkueen kärkiletkassa.

– Keulasta oli hyvä lähteä liikkeelle. Alkuun olimme ajatelleet pitää Iivon kanssa vuorovedolla muut takana, mutta pakko oli lumisateen takia päästää muut porukkaan mukaan, kun keulilla oli niin hidasta hiihtää, kertoi Janne Mononen toisesta osuudestaan iloiten samalla kihlattunsa Laura Ahervon mestaruudesta. Kaksi kultamitalia siis tänään samaan osoitteeseen, ei hassummin.

Kolmannella osuudella Teemu Härkönen yritti pariinkin kertaan päästä irti muilta, mutta totesi sen toivottomaksi. Näin viimeiseen vaihtoon tuli yhdessä viisikko Vuokatti, Vantaa, Ounasvaaran Hiihtoseura, Kuhmo-Ski ja Mikkelin Hiihtäjät. Jämsänkosken Ilveksen Tomi Oittinen joutui lopussa taipumaan 21 sekuntia kärjelle. Vantaan viestiä vei ainakin toistaiseksi ampumahiihtoa päälajinaan pitävä Olli Hiidensalo.

Ankkuriosuuden nimilista oli varsin mielenkiintoinen sekoitus tuoreita ja vanhoja mestareita. Vantaalla oli Oslon viime talven maailmanmestari Matti Heikkinen, Ounasvaaralla yhdistetyn entinen ykkönen Hannu Manninen, Kuhmolla ampumahiihdon maailmanmestari Paavo Puurunen. Vuokatti luotti viimevuotiseen tapaan Mikko Koutaniemeen ja Jämsänkoski uuteen mieheensä Jussi Simulaan.

Vanhoista mestareista ensimmäisenä putosi Puurunen, samoin Mikkelin Jani Simola. Jussi Simula sen sijaan otti heti alkumatkasta tuon eron kiinni ja liittyi kärkiporukkaan. Hannu Manninen veti pitkään ensimmäisellä lenkillä, mutta joutui taipumaan Simulan kiristettyä vauhtia. Näin mitaleista jäivät tappelemaan enää Simula, Heikkinen ja Koutaniemi.

Ja niin siinä kävi, että Oslon maailmanmestari Heikkinen oli viime aikojen sairasteluistaan huolimatta kilpailun kovin ja ratkaisi pelin edukseen reitin raskaimmalla osuudella. Koutaniemi yritti hetken roikkua perässä, mutta hänenkin oli taivuttava. Näin Heikkinen johdatti Vantaan Hiihtoseuran ensimmäiseen viestimestaruuteen ottaen itsekin samalla uran ensimmäisen suomenmestaruutensa. Heikkisen iskuun uupunut Koutaniemi joutui lopussa päästämään Simulan ohitseen ja näin Jämsänkosken Ilves pääsi juhlimaan hopeaa ja Vuokatin miesten oli tyydyttävä pronssiin pitkän kultakauden päätteeksi.

Koville Matti Heikkinenkin joutui voittoisassa loppuratkaisussaan. Mies oli maaliintulon jälkeen useita minuutteja polvillaan kaikkensa antaneena, myös kirjaimellisesti, sillä lumi ei ollut enää valkoista hänen edessään.

– Iskun paikka oli etukäteen Tonin kanssa mietitty. Siinä reitin raskaimmalla osuudella urku auki ja itseltä pelti kiinni. Olin niin kanveesissa puoli kilometriä ennen maalia, mutta maitohappo tainnuttaa isommankin miehen. Itse olen kuitenkin happojen kanssa pärjäillyt jo melkein 30 vuotta, niin päätin hoidella homman loppuun asti. Iso kiitos kuitenkin joukkueelle, että pohjustivat tämän viestivoiton näin hienosti, jutteli Heikkinen jo hieman toipuneempana lehdistöteltalla.

Heikkinen240312Matti Heikkinen antoi kaikkensa kisassa ja kisan jälkeen. Kuva: Hevoskuuri.fi– Nyt olen jo päässyt harjoittelemaan kunnolla, mutta kyllä siinä vielä näköjään seinä tulee vastaan, kun oikein koville lyö, jatkoi vaikea kauden läpikäynyt Heikkinen.

– Arvostan sitä, että maailmanmestari tulee ja laittaa tuollaisen panoksen joukkueelle, Colliander kiitteli Heikkistä tämän upeasta panoksestaan ja lopun ratkaisustaan.

Jämsänkosken Ilves saavutti hopeaa nelikolla Henri Jelonen, Anssi Pentsinen, Tomi Oittinen ja Jussi Simula ja maistui heille se hopeinenkin mitali.

– Kyllä tämä kaikille maistuu tosi hyvälle. Ero oli onneksi sen verran pieni, että aika alussa sain jo porukan kiinni. Hetken jo ajattelin hiukan peloissani, kun meitä oli neljä jäljellä, että ei kai taas tule se tuttu sijoitus. No onneksi yksi putosi pois ja lopussa sain vielä tuon hopeankin taisteltua. Ylämäissä olin vaikeuksissa ja siinä ei ollut mitään mahdollisuutta seurata, kun Matti iski kuokalle, kertoi Jämsänkosken ankkuri Jussi Simula.

Vuokatin miehet olivat luonnollisesti hieman harmissaan mitalin värin tummumisesta kultaputken jälkeen, mutta eivät jääneet jossittelemaan.

– Toki harmittaa, ettei kultaa tällä kertaa tullutkaan, mutta ei voi syyttää ketään. Viestin kulku oli meille ehkä hiukan epäedullinen, mutta jokainen teki parhaansa tiivisti Vuokatin aloittaja Martti Jylhä joukkueen tuntemuksen kisan jälkeen.

Ounasvaaran neljänneksi tuonut Hannu Manninen oli mielissään, että pääsi kärkiporukassa vertaamaan vauhtiaan Suomen tämän hetken kärkinimiin. Mukavasta kokemuksesta huolimatta Manninen ei kuitenkaan suunnittele paluuta enää kansainväliselle huipulle.

– Omaksi ilokseni näitä hiihtelen. Mukavaa oli kuitenkin olla mukana ja nähdä vauhtia. Ehkä turhaan vedin siinä ensimmäisellä kierroksella. Olisi pitänyt vaan säästellä vauhtia. Sen huomasi, että enää ei palaudu yhtä nopeasti siitä kun vetää itsensä ylärajoille kuin huippuvuosina, jutteli Hannu Manninen kisan jälkeen.

Huomenna on vuorossa miesten klassikkomatka 50 kilometriä. Muutama kova nimi on ainakin poissa. Sami Jauhojärvi tuskin enää palaa Imatralle synnytyksen jälkeen, Matti Heikkinen suuntaa huomenna pilkille säästäen kroppaansa raskaan kauden jälkeen. Tero Similä on ollut kuumeessa koko viikon, eikä starttaa. Samoin Ville Nousiaisen ohjelmassa oli mykoplasman jälkeen ainoastaan viesti. Näin huomenna on miesten kilpailussa on kärjessä tilaa uusille menestyjille.

Miehet, 4x10km (2p+2v):

1) Vantaan Hiihtoseura 1.48.31,2 (Niklas Colliander, Janne Mononen, Olli Hiidensalo, Matti Heikkinen), 2) Jämsänkosken Ilves –5,4 (Henri Jelonen, Anssi Pentsinen, Tomi Oittinen, Jussi Simula), 3) Vuokatti Ski Team Kainuu –10,2 (Martti Jylhä, Iivo Niskanen, Teemu Härkönen, Mikko Koutaniemi), 4) Ounasvaaran Hiihtoseura –55,6 (Antti Haahti, Ari Luusua, Morten Priks, Hannu Manninen), 5) Imatran Urheilijat –1.22,2 (Ville Ahonen, Olli Jarva, Aleksandr Artemjev, Lari Lehtonen), 6) Kuhmo-Ski –1.53,6 (Kusti Kittilä, Juho Mikkonen, Tino Tiilikainen, Paavo Puurunen), 7) Valkeakosken Haka –2.38,1, 8) Mikkelin Hiihtäjät –2.46,1, 9) Kouvolan Hiihtoseura –2.49,2, 10) Vetelin Urheilijat –3.25,5,

11) Keuruun Kisailijat –3.26,0, 12) Ounasvaaran Hiihtoseura II –4.15,0, 13) Kuusamon Erä-Veikot –4.23,5, 14) Saarijärven Pullistus –4.24,0, 15) Oulun Hiihtoseura –4.25,6, 16) Lempäälän Kisa –4.29,4, 17) IF Minken –4.55,6, 18) Joensuun Kataja –5.28,1, 19) Kiteen Urheilijat –5.32,2, 20) Viialan Viri –5.36,8. Mukana oli 46 joukkuetta, 1 keskeytti.

Osuuksien nopeimmat:

1. osuus, 10 km (p): 1) Colliander 27.16,3, 2) Jylhä 27.18,0, 3) Antti Häkämies Anjalan L 27.26,1, 4) Kittilä 27.27,1, 5) Lasse Paakkonen Oulun HS 27.28,1, 6) Jelonen 27.28,8.

2. osuus, 10 km (p): 1) Ville Nousiainen Kouvolan HS 27.14,3, 2) Matias Strandvall IF Minken 27.42,9, 3) Luusua 28.00,8, 4) Antti Lampinen Mikkel H 28.01,5, 5) Pentsinen 28.04,7, 6) Mikkonen 28.05,7.

3. osuus, 10 km (v): 1) Aku Nikander VihdV 26.39,3, 2) Kari Varis KouvolHS 26.56,8, 3) Kuisma Taipale Vetelin U 26.58,6, 4) Hiidensalo 26.59,4, 5) Härkönen 27.00,5, 6) Arttu Hänninen MikkelH 27.00,8.

4. osuus, 10 km (v): 1) Simula 25.44,3, 2) Lehtonen 25.57,9, 3) Heikkinen 25.58,1, 4) Koutaniemi 26.10,3, 5) Reima Idström KuusamEV 26.41,4, 6) Sami Lähdemäki SaarijP 26.51,0.

Suomen cupin joukkuekilpailu 3/4 kilpailun jälkeen:

Miehet: 1) Vuokatti Ski Team Kainuu 520, 2) Jämsänkosken Ilves 410, 3) Vantaan Hiihtoseura 288, 4) Imatran Urheilijat 274, 5) Kouvolan Hiihtoseura 262, 6) Ounasvaaran Hiihtoseura 238.

>> Tulokset

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit