KU Swix Pro 550x90px

Heikkinen ja Niskanen Suomen Cupin ykkösiä Hakunilassa

MattiHeikkinen150112Vantaan Hiihtoseuran Matti Heikkinen ja Vieremän Koiton Kerttu Niskanen nappasivat voitot Suomen Cupin kilpailuissa Hakunilan urheilupuistossa.

MattiHeikkinen150112Matti Heikkinen joutui laittamaan itsensä koville saadakseen Suomen Cupin osakilpailuvoiton itselleen. Kuva: Hevoskuuri.fiVantaan Hiihtoseuran Matti Heikkinen ja Vieremän Koiton Kerttu Niskanen nappasivat voitot Suomen Cupin kilpailuissa Hakunilan urheilupuistossa. Heikkinen joutui kilpailussa tosi koville, Niskaselle voitto irtosi hiukan helpommin.

Suomen Cupissa oli vuorossa sähäkät 5 ja 10 kilometrin kilpailut vapaalla tyylillä. Myös rataprofiili oli sopivan vauhdikas ja kisan luonteeseen sopiva. Monet hiihtäjät kehuivatkin tätä "rallirataa" erinomaiseksi ja vantaalaiset olivat saaneet ladut hyvään kuntoon päivän kilpailuun.

Naisten kärkikaksikko oli sama kuin eilisessä sprinttikilpailussa. Tour de Skin läpikäyneet Kerttu Niskanen ja Laura Ahervo eivät antaneet haastajien yllättää, vaan ottivat kaksi ensimmäistä sijaa selvällä erolla. Niskanen voitti Ahervon 12 sekunnilla ja päivän kolmas, Tarvasjoen Urheilijoiden Anne Mäkinen, hävisi Niskaselle jo 28 sekuntia. Kisan neljäs oli eilinen kolmonen Maija Hakala kaksi sekuntia Mäkiselle hävinneenä. Nopeassa kilpailussa Niskasen voittoaika oli 12:20.1.

Kerttu Niskanen oli eilen vielä hiukan miettinyt osallistumistaan päivän kilpailuun, mutta aamulla herätessä numerolappu kiilui jo silmissä. Tourin jälkeen todella kevyen palauttavan viikon pitänyt Niskanen oli jopa hiukan yllättynyt, kuinka hyvin vapaan tyylin kilpailu tänään sujui.

– Otin viikon tosi kevyesti ja Tourilla iskenyttä flunssaakin sai muutaman päivän parannella ja ihan kunnon lepopäiviäkin tuli pidettyä. Perjantain matkustamisen jälkeen kevyt verryttelylenkki tuntui yllättävän hyvältä ja tänään kulki vapaakin mukavasti, Niskanen kertoi.

– Täällä Hakunilassa on vähän sellainen rallirata, jossa saa olla koko ajan hereillä. Ja yleisöäkin oli mukavasti kannustamassa, kertoi Niskanen Hakunilan kisaladuista.

Tour de Ski oli Niskasen kauden päätavoite, mutta vielä riittää kisahaluja loppukaudellekin.

– Tour oli päätavoite, mutta vielä on hyviä kisoja jäljellä ja toivottavasti niissä tulee myös mahdollisimman hyviä hiihtoja. Kesän harjoitusjakso sujui hyvin ja minulla oli kovat odotukset hyvän alkukauden suhteen, mutta jotenkin lihaksisto oli vain aivan sekaisin. Nyt sen suhteen näyttää jo paremmalta, Niskanen kävi kauttaan läpi.

Kisan kakkonen Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Ahervo ei ole lepäillyt samalla lailla Tourin jälkeen kuin Niskanen, vaan hän on harjoitellut menneellä viikolla maanantaita lukuun ottamatta ja ehtinyt olla myös kolme päivää töissäkin terveystarkastajana.

– Kroppa on jo tottunut tähän kisarupeamaan ja tämä kahden kilpailun tahti tuntuu jo harvalta, naureskeli Ahervo.

Ahervo oli myös varsin mielissään Tourin suorituksiinsa.

– Tour sujui tosi hyvin ja olen tosi iloinen, että minut valittiin mukaan. En odottanut lopputuloksissa näin hyvää sijoitusta (20.), joten siitä jäi tosi hyvät fiilikset, Ahervo kertoi.Hakunilanaiset kukitus150112Hakunila naisten kärkikolmikko kukituksessa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Heikkinen joutui laittamaan itsensä ahtaalle

Miesten voittaja ja oman seuransa järjestämissä kilpailuissa hiihtänyt Matti Heikkinen joutui sen sijaan päivän kilpailussa todella koville. Mies joutui yskimään voimakkaasti useita minuutteja kilpailun jälkeen ja pitkääkin sylkeä taisi hiukan hangelle tulla. Jämsänkosken Ilveksen Jussi Simula taipui lopulta Heikkiselle vain 5,8 sekuntia. Simula otti Heikkistä kiinni seitsemän sekuntia viimeisellä kierroksella, mutta viimeisenä startanneella Heikkisellä oli tilanne hallussa ja hän pystyi puristamaan voittoon asti riittäneet sekunnin edukseen. Päivän kolmas oli Tshekin Jizerskan 50 km:n kilpailusta hyvin palautunut Kouvolan Hiihtoseuran ja Team Hevoskuurin Kari Varis. Varis hävisi Heikkiselle 17 sekuntia ja löi reilulla 10 sekunnilla päivän neljännen Kusti Kittilän. Todella nopeatempoisessa kilpailussa Heikkisen voittoaika oli 22:12.7.

– Ei ollut ihan helppo päivä tänään. Aika pahasti hyydyin kolmannella kierroksella. Kolme kilometriä meni vielä hyvin, mutta sen jälkeen lihakset ei vaan jaksaneet tehdä töitä. Palautuminen on vielä sen verran vaiheessa Tourin jälkeen, mutta pahin on jo ohitettu. Keskiviikkona ja torstaina tuntui kyllä aika heikolta, kertoi Matti Heikkinen kisan jälkeisessä lehidtötilaisuudessa.

– Tourin jälkeen olen palautellut ja nauttinut vihdoin Jyväskylään tulleesta talvesta ja hyvästä latutilanteesta. Ihan sai painella kunnon perinteistä kuusikossa kapealla retkiladulla, jatkoi Heikkinen.

Tulevasta maailmancupin osakilpailusta Viron Otepäässä Heikkinen ei odota itseltään ihmeitä.

– Otepäästä en odota vielä mitään, eikä teidänkään kannata liikoja odottaa. Sen verran pian se tulee Tourilta palautumisen suhteen, tuumi Heikkinen, mutta kertoi muuten pitävänsä varsin paljon Otepään rankoista laduista.

Päivän kakkonen Jussi Simula oli tyytyväinen päivän kilpailuunsa ja sekä siihen, että Suomen Cupissa Suomen kansallinen kärki pääsee mittaamaan maajoukkuehiihtäjien tason.

– Oli tiukkaa rypistystä tänään 22 minuuttia. Missään ei oikein tullut lepohetkiä, ainoastaan stadionille tulevassa laskussa. Itseltä oli kyllä hyvä hiihto tänään.

Simula matkustaa keskiviikkona Norjaan osallistuakseen ensi viikonlopun Skandinavian cupiin. Simulalla onkin mielessä antaa juuri Skandinavia cupissa riittävän hyviä näyttöjä, jotta loppukaudesta pääsisi myös maailmancupia hiihtämään muutamassa kilpailussa.

Kisan kolmas Kari Varis teki kovan suorituksen siihen nähden, että takana oli kova viisikymppinen Tshekissä viime viikonloppuna ja viikolla hän oli ollut myös pari päivää hiukan kipeänä.

– Ensi viikonloppuna on pakko hiukan huilata ja pitää väliviikonloppu. Sitten on Keuruun SM-kilpailut ohjelmassa ja niiden sujuminen määrittää aika pitkälti loppukauden kohtalon. Keuruulla olisi tarkoitus pärjätä, kertoi Karppa päättäväisesti.

Hyvän vastaanoton saanut Suomen Cup jatkuu seuraavan kerran Keuruun SM-kisoissa kahden viikon kuluttua tammikuun lopulla.

Naiset 5km (V): 1)Kerttu Niskanen 12:20.1, 2)Laura Ahervo 12:32.3, 3)Anne Mäkinen 12:48.4, 4)Maija Hakala 12:50.1, 5)Marjaana Pitkänen 13:08.8, 6)Maria Grundvall 13:13.1,

Miehet 10km (V): 1)Matti Heikkinen 22:12.7, 2)Jussi Simula 22:18.5, 3)Kari Varis 22:30.1, 4)Kusti Kittilä 22:41.5, 5)Heikki Palosaari 22:43.9, 6)Mikko Koutaniemi 22:46.2,

>>Hakunilan tulokset kokonaisuudessaan ja Suomen Cupin pistetilanne

- Tero Viljanen

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit