swix rullahiihto550 90

Heikkinen kävi varjojen mailla

Lauantain yhdistelmähiihto otti koville Matti Heikkiselle. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Lauantain yhdistelmähiihto otti koville Matti Heikkiselle. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Keskiviikkona maailmanmestaruuttaan puolustava Matti Heikkinen käväisi Val di Fiemmessä viikonloppuna varjojen mailla. Lauantainen 30 kilometrin yhteislähtökilpailu kulutti Heikkisen elimistön energiavarannot loppuun.

– Aika rajoilla käytiin. Eilinen päivä (sunnuntai) oli vaikea päivä. Kroppa oli hyvin tyhjennetty, mutta tänään alkaa olla taas pieni virne naamalla, Heikkinen kertoi maanantaiaamuna.

Ennen näiden MM-kisojen päämatkaansa Heikkinen aikoi hiihtää kevyitä lenkkejä. Maanantaina hän hiihteli Marcialonga-maratonkisan ladulla perinteisellä hiihtotavalla, koska se on hänen mielestään lihaksille parempaa kuin vapaa.

– Tiistain ohjelman päätän tuntemuksien mukaan, Heikkinen kertoi.

Vapaalla hiihtotavalla kisattava 15-kilometrinen hiihdetään vapaalla hiihtotavalla kolmena viiden kilometrin lenkkinä. Kierrosta kohden kokonaisnousua on 190 metriä, joten yhteensä nousua tulee 570 metriä.

Kipuaminen ei Heikkistä huoleta. Kesällä hänen harjoituspäiväkirjaansa merkittiin Ranskassa yli 35 000 nousumetriä. Heikkinen leireili Grenoblen lähellä Villard de Lansissa kaksi kuukautta.

Nousiainen uskoo selkänsä kestävän vapaatakin

Ville Nousiaisen selän vertyminen vapaan hiihtotavan edellyttämään kuntoon aikaistui, ja kouvolalainen hiihtää keskiviikkona MM-kisojen 15 kilometrillä Val di Fiemmessä.

Vielä Jämin SM-hiihtojen aikaan tammikuun lopussa Nousiainen ennakoi selän sietävän rentoa vapaan hiihtämistä vasta keväällä. Selkää kiusaavat kaksi välilevyn pullistumaa.

– Kyllä selkä jo vapaata kestää, mutta se ei ole niin hyvä. En usko, että kilpaileminen tekee hallaa lopuille MM-kisojen matkoille, Nousiainen sanoi maanantaina.

Nousiainen hiihtänee perjantain 4x10 kilometrin viestissä perinteisen osuuden. Perinteisellä kisataan myös Val di Fiemmen päätösmatka, sunnuntainen 50 kilometrin yhteislähtö.

– Minulla on kova energialataus kisoihin. On intoa kilpailla, Nousiainen kertoi.

Edellisen kunnon kisansa hän hiihti SM-laduilla. Lisäksi hän testasi virettään Anjalan Liiton seuramestaruuskisoissa, joissa hän oli puolisonsa Mona-Liisa Malvalehdon kanssa kuokkimassa ennen MM-kisareissua.

MM-kisojen kotiin jääväksi varahiihtäjäksi nimettyä Iivo Niskasta ei tuoda pikakyydillä Italiaan, vaikka keskiviikkoiselta 15 kilometriltä jääkin yksi paikka käyttämättä. Niskanen kaatui sunnuntaina Inarissa Skandinavia-cupin kisassa ja satutti jalkaansa.

(STT)

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit