KU Swix Pro 550x90px

Heikkinen lopetti pään lyömisen seinään Val di Fiemmessä

Heikkinen291211 introMatti Heikkinen hiihti lauantaina viimeisen kerran urallaan Tour de Ski -kiertuetta Val di Fiemmessä.

 

Heikkinen291211Matti Heikkinen ei halua enää lyödä päätään seinään Tourilla. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusMatti Heikkinen hiihti lauantaina viimeisen kerran urallaan Tour de Ski -kiertuetta Val di Fiemmessä. Vuodenvaihteen päätapahtumaa Heikkinen ei aio silti kokonaan jättää, mutta kiertueen viimeiselle paikkakunnalle asti hän ei enää veny.

– Täällä on mennyt päin prinkkalaa joka kerta. Akku ei ole riittänyt missään vaiheessa, Heikkinen luonnehti neljän Tourin kokemuksella.

Hän ehti lauantaina mietiskellä rauhassa seuraavien vuosien kuvioitaan, koska rimpuili 20 kilometrin yhteislähdössä ryhmän häntäpäässä yli neljän minuutin päässä kärjestä.

– Jos tämä ei ole oma juttu, niin se on pakko myöntää. Kyllä sen menosta näkee, etten ole Tour-hiihtäjä, Heikkinen tiivisti.

Parhaimman Tourinsa Heikkinen päätti tammikuussa 2010 12:nteen sijaan, mutta sairastui raskaan kiertueen jälkeen, mikä osittain pilasi häneltä Vancouverin olympialaiset. Vuosi sitten jyväskyläläinen keskeytti kiertueen ennen loppunousua ja juhli parin kuukauden kuluttua MM-voittajana.

Vaikka Heikkinen putosi tällä kertaa lauantaina 12 sijaa, hän aikoo pistää itsensä ahtaalle vielä loppunousussa.

– Lyödään nyt äijä kunnolla piippuun, Heikkinen tuumasi.

Kaikki suomalaiset ovat sunnuntain lähtötilanteessa niin kaukana kärjestä, että starttaavat häntäpäässä miesten yhteislähdössä. Omalle surkeudelleen naureskeleva Sami Jauhojärvi on parhaana 26:s, Ville Nousiainen 27:s, Heikkinen 30:s, sauvan katkeamisesta lauantaina kärsinyt Ari Luusua 43:s ja Lari Lehtonen 46:s.

Tour de Ski varaa uhrata

Heikkisen asteikolla arvokisat ovat merkittävämpiä kuin Tour de Ski. Viime talven maailmanmestari pistää paljon painoa mahdollisesti uransa viimeisille arvokisoille: 2013 MM-hiihdoille samaisessa Val di Fiemmessä ja 2014 olympialaiset Venäjän Sotshissa.

Arvokisojen alttarille voi uhrata Tour de Skin.

– Kannattaa keskittyä niihin asioihin, joissa voi pärjätä, Heikkinen sanoi.

Heikkisen mukaan harjoittelu osoitti syksyllä sellaisia merkkejä, että hänellä oli tälle kaudelle aiempaa paremmat eväät menestyä kiertueellakin. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaikka hän on tehnyt yli viikon rupeaman aikana huolellisesti kaikki palautumiseen liittyvät asiat, muun muassa ruokailun, levon ja hieronnat.

– Kun takki on tyhjä, niin se on tyhjä. Ihan sama vaikka hiihdettäisiin tuossa tasaisella, niin en pääsisi mihinkään, Heikkinen tiivisti.

Mäkitreeniä luvassa

Vaikka Val di Fiemme osoittautui Heikkiselle Tourilla ylitsepääsemättömäksi, hän uskoo voivansa menestyä samoilla laduilla MM-kisoissa.

Lauantain yhteislähtö hiihdettiin uusitulla 4,5 kilometrin ladulla, joka on huomattavasti rankempi kuin entinen versio. Reitillä ei ole kovin paljon tasatyöntöosuuksia, ja nousuosuuksilla ollaan lähellä haarakäynnin vaatimaa jyrkkyyttä.

Heikkiselle uusitun radan oppi oli selvä.

– Ensi kesänä ja syksyllä noustaan jyrkkiä mäkiä ja paljon, Heikkinen ennakoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit