swix rullahiihto550 90

Hellnerin ja Jönssonin mitaleita hehkutettiin naapurimaan mediassa

sprint_men240211_introMarcus Hellnerin maailmanmestaruus sprinttimatkalta tuli pyytämättä ja täytenä yllätyksenä Ruotsin kansalle. Takavuosien hiihtäjälegenda Per Elofssonin mukaan Hellnerin finaalisuoritus olisi pitänyt olla melkein mahdotonta.

sprint_men240211Sprintin mitalikolmikko. Kuva: Skis-VM 2011Marcus Hellnerin maailmanmestaruus sprinttimatkalta tuli pyytämättä ja täytenä yllätyksenä Ruotsin kansalle. Takavuosien hiihtäjälegenda Per Elofssonin mukaan Hellnerin finaalisuoritus olisi pitänyt olla melkein mahdotonta.

-Hänen täytyy olla fyysisesti täysin suvereeni voidakseen karata tällä tavoin, kommentoi Elofsson, joka uskoo ettei Hellnerin sprinttikulta jää miehen ainoaksi mitaliksi Holmenkollenilta.

Hellner itse uskoi mitalimahdollisuuksiin, muttei kultaan.

-Yllätin itseni. Iskin aikaisin ja mietin riittääkö ero. Itse uskoin ettei se riitä, Hellner fiilisteli finaalisuoritustaan.

Myös Emil Jönssonin pronssisuoritus herätti tunteita sekä miehessä itsessään kuin myös Ruotsissa ja Norjassa.

-Tämä tuntuu kuin kullalta. Olen odottanut mitalia jo kauan ja lopulta saan sen tämän yleisön edessä, Jönsson osoitti Holmenkollenin stadionille pidätellen samanaikaisesti ilonkyyneleitä SVT:n televisiohaastattelussa.

Petter Northugin manageri-isällä oli valmis selitys ruotsalaisten kullalle.

-Vaikuttaa siltä, että Jönsson jarrutti joukon kärjessä siinä vaiheessa kun hän näki maanmiehensä repineen eroa muihin, kommentoi John Northug Expressenille.

Isä Northug uskoo vakaasti, että ruotsalaiset olivat neuvotelleet keskenään kuinka lyödä Northug finaalissa.

Jönssonin itsensä mukaan norjalaishirmu olisi päässyt pronssimiehen ohi jo aikaisemmin, mikäli hänellä olisi ollut voimia. Jönsson kiisti jarruttaneensa missään vaiheessa ja kertoi oman puhtinsa menneen nousussa letkan hänniltä toiseksi.

-En jarruttanut. Olin täysin poikki siinä vaiheessa, vastasi Jönsson isä-Northugin syytöksiin.

Jo kuukausia ennen kisoja ruotsalaiset ja norjalaiset mediat ovat rakentaneet kuvaa Holmenkollenin MM-kisoista yksinomaan kahden valtakunnan välisenä kamppailuna. Viimeisin sanasota alkoi Drammenin maailmancupin sprintistä kun Northug psyykkasi Emil Jönssonia. John Northugin lausunto oli erinomainen jatkumo latujen ulkopuoliselle verbaaliselle kilvoittelulle. Muut maat on sivuutettu menestysspekulaatioista lähes täysin. Kisojen hiihtokuninkaan tittelikin on ruotsalaismedian mukaan jo jaettu Hellnerin tai Northugin kesken. Asiaa kysyttäessä John Northugilta, halusi hän lisätä kandidaatteihin vielä Sveitsin Dario Colognan.

Ruotsin naiset saivat vähän palstatilaa vaisujen esitystensä jälkeen. Charlotte Kallan ja Ranskan Laure Bartélémyn välistä kahinaa sprintin semifinaalin loppusuoralla ruodittiin eniten. Kallan itsensä mukaan ranskalainen oli edellä loppusuoran alkaessa ja näin ollen sai valita uransa. Putoamistaan finaalista Kalla kutsuu turhauttavaksi.

SVT:n hiihtoasiantuntija Anders Blomquist olisi halunnut nähdä tarmokkaamman Kallan loppusuoralla.

-Hän oli aivan liian kiltti, analysoi Blomquist semifinaalin loppsuorakamppailua.

Ruotsalaiset innostuivat myös kuninkaallisesta tweettauksesta. Norjan kruununprinssi Haakon sekä kruununprinsessa Mette-Marit lähettivät sprinttimitalisteille onnittelunsa Twitterin kautta. Mitalistien joukossa mainitut kaksi ruotsalaisnimeä lämmittivät naapurikuningaskuntaa niin paljon, että siitäkin piti tehdä erikseen uutinen lehteen.

Lähde: Expressen ja SVT

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit