swix rullahiihto550 90

Hiihto iski taas kultasuoneen

Mitalistit. Kuva: NordicFocus

Mitalistit. Kuva: NordicFocus

Mitalihiihtäjät toivovat onnistumisten innostavan nuoria lajin pariin.

Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi, Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen.

Kaksi pariviestin kaksikkoa nostatti Sotshin olympialaisten hiihdoillaan tv-katsojien ihokarvoja pystyyn, mutta onnellisimpana voittajana Laura-hiihtostadionilta poistui keskiviikkona suomalainen maastohiihto. Kaksi mitalia samana päivänä, ja toinen niistä vielä kultainen, oli lajille jättipotti.

Naisten menestys on ollut viime vuodet takuuvarmaa, mutta mieshiihdon onnistumiset ovat olleet satunnaisia ja yksittäisiä. Edellinen olympiavoitto oli vuodelta 1998, Mika Myllylän tuoma.

– Sellaistahan me kaivataan Suomen mieshiihtoon, että menestys olisi jatkuvaa. Tästä olisi hyvä askel ottaa hiihto lajina takaisin suomalaisten sydämiin. Kyllä se tästä nousee, 22-vuotias Iivo Niskanen sanoi.

Jauhojärvi toivoi, että miesten kultamitali innostaisi nuoria hiihdon pariin.

– Suomessa on aika suuri lajikirjo, ja paljon lahjakkaita kestävyysurheilijoita menee joukkuelajien pariin. Toivottavasti kentällä homma lähtee rullaamaan niin, että saadaan paljon osallistujia hiihtokouluihin ja lahjakkaat yksilöt valmennuksen pariin, Jauhojärvi sanoi.

Kerttu Niskanen ja Saarinen elivät miesten kisan lopun median edessä tunteella ja olivat omasta hopeastaan huolimatta jopa enemmän innoissaan miesten voitosta.

– Suomi on palannut sille tasolle, minne me kuulumme. Kyllä tällaista tulosta pitää tulla jatkossakin, Saarinen sanoi.

Viidennen olympiamitalinsa voittanut Saarinen muistutti, ettei Suomella ole Norjan kaltaisia massoja hiihdossa. Niinpä huipullekaan ei ole tungosta.

– Toivottavasti nuoret naisetkin saisivat intoa näistä mitaleista ja alkaisivat haastaa meitä, Saarinen toivoi.

Kerttu Niskanenkin uskoo hyviä vuosia olevan vielä edessä. Kunhan lajivalikoimaan lisättäisiin vielä sekaviesti, hän pääsisi hiihtämään samaan kisaan veljensä Iivon kanssa.

Jauhojärvi odotti tunnekuohua

Kultamitalistit Iivo Niskanen ja Jauhojärvi ovat eri ikäpolven hiihtäjiä. Jauhojärvi, 32, kilpaili Sotshissa viimeisissä olympialaisissaan ja sai pitkästä työstään viimeinkin henkilökohtaisen mitalin palkinnoksi. Jauhojärvi yllättyi, ettei kultamitalista tullut sen suurempaa tunnekuohua.

– Sen tietää, ettei ole tavallaan tehnyt mitään erikoista, mutta ihmisten mielestä on tehnyt erikoista. Jos me olisimme olleet samalla hiihdolla neljänsiä, niin okei, tunne voisi olla pikkuisen ei-niin-hyvä kuin mikä se nyt on.

Kultamitali oli hänelle etenkin palkinto pitkästä työstä. Välillä on ollut vaikeitakin vuosia, mutta tähän kauteen Jauhojärvi sai itsensä loistoiskuun. Sotshissa se kulminoitui joukkuekilpailuihin, sillä 4x10 kilometrin viestin superavaus jatkui kultamitalihiihtona pariviestissä.

Ura jatkuu vielä ainakin vuoden.

– Falun kiinnostaa vielä, Jauhojärvi viittasi ensi talven MM-kisoihin Ruotsissa.

Tulevaisuuden mies

Jos Jauhojärvi on vuoden päästä väistyvä tähti, Niskanen on tulevaisuuden mies. Syksyllä sairastelleen nuorukaisen valinta olympialaisiin kirvoitti kritiikkiäkin, mutta kultamitalin jälkeen soraäänet viimeistään hiljenevät.

– Toivottavasti tämä kultamitali tasoittaa tietä, että pystyisi tekemään töitä tämän lajin eteen, kuten muidenkin maiden urheilijat.

– Ja kun on kerran voittanut, miksei toistakin kertaa, Niskanen arveli.

Seuraavia olympialaisia ajatellen Niskanen aikoo hiihtää myös 50 kilometrin kisan ensi sunnuntaina.

– Olisiko se niin, että 50 kilometriä perinteisellä on seuraavissa olympialaisissa minun päämatkani, Niskanen sanoi.

Näin kultamitalimiehet kuvasivat toisiaan

Iivo Niskanen Sami Jauhojärvestä:

– Samilla on vahva yläkroppa, joka ei petä edes hapoilla. Työmiehen keli ja sitkas loppusuora, ja kyllähän se nähtiin, että siinä oli maailman kovin kirimies (Nikita Krjukov) takana, mutta ei se paljon kiinni saanut.

– Taisi tulla pari päivää sitten Samin omasta suusta, että maailman paras viestihiihtäjä, ja sitähän me ollaan.

Sami Jauhojärvi Iivo Niskasesta:

– Kehityskelpoinen yksilö. Viime vuonna vielä SM-sprinttiviestissä Iivo meinasi vähän kakkia housuun siinä aamulla, aika paljonkin jännitti. Nyt se on meikäläisen kanssa olympiavoittaja.


STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit