KU Swix Pro 22 550x90px

Hiihtoalppinismi yhdistää maastohiihdon ja laskettelun

William Bon Mardion hiihtoalppinismikisan nousussa. Kuva: Joonas Kortelainen

William Bon Mardion hiihtoalppinismikisan nousussa. Kuva: Joonas Kortelainen

Keski-Euroopassa suosittu laji haluaa kasvattaa harrastajamäärää Suomessa.

Hiihtoalppinismi on hiihtoa mäkisessä maastossa, ylös ja alas. Varusteina käytetään kevyitä vapaalaskusuksia, joissa olevat siteet voi lukita kannasta laskun ajaksi ja avata nousuun.

Nousuissa suksiin kiinnitetään nousukarvat, jotka mahdollistavat hyvinkin jyrkkien nousujen kipuamisen vuorohiihdolla, ilman haarakäyntiä. Mohairiset tai nyloniset karvat kiinnittyvät kestoliimapinnalla ja mäen päällä ne on helppo nykäistä pois.

- Luonnossa liikkuminen on tietysti hiihtoalppinismissa tärkeä elementti. Tässä lajissa pääsee latu-urien ulkopuolelle upeisiin paikkoihin, Kortelainen sanoo.

Hiihtoalppinismi2JKortelainenHiihtoalppinismissa pääse Keski-Euroopassa nauttimaan komeista vuorimaisemista. Suomessa tunturit tarjoavat parhaan olosuhteet. Kuva: Jussi Nokelainen

Hiihtoalppinismin rasitustaso riippuu pitkälti maastosta ja reitistä. Retkeilyvauhdilla laji muistuttaa hiihtovaellusta, mutta kilpailuissa on kyse kovasta kestävyyssuorituksesta.

- Tavallinen kilpailu kestää kärjellä noin puolitoista tuntia ja sisältää 1400‒1900 metriä nousua, kertoo Joonas Kortelainen.

Kilpailuissa ylämäkiin on avattu ura, jotta olosuhteet ovat kaikille kilpailijoille tasapuoliset. Alamäissä reitti on merkattu, mutta uraa ei ole tehty. Reitti jakaantuu tavallisesti 4‒6 nousuun ja laskuun. Tavallisesti kilpailut käydään yhteislähdöllä. Vertikaalikilpailu tarkoittaa yhden nousun kisaa ja niissä käytetään myös väliaikalähtöä.

Varusteiden lisäksi harrastajalla on vuorilla liikkuessa oltava tietoa lumivyöryvaaroista ja kilpailuissakin lumivyörypiippari, -sondi ja lapio ovat pakolliset varusteet repussa kuljetettaviksi. Kilpatasolla sukset ja muut varusteet ovat erittäin kevyitä.

- Sukset ovat tavallisia vapaalaskusuksia kevyemmät ja kevyimmät monot painavat suunnilleen saman verran kuin luisteluhiihtomonot, mutta vastaavat laskuominaisuuksiltaan silti laskettelumonoja, Kortelainen kertoo.

Hiihtoalppinismi3Hankeen avataan hiihtoalppinismikilpailuissa nousu-ura. Kuva: Joonas Kortelainen

Suomen ensimmäiset kilpailut

Kortelainen yrittää levittää tietoa lajista ja on järjestänyt Etelä-Suomessa tilaisuuksia, joissa on ollut mahdollisuus päästä kokeilemaan lajia. Tänä vuonna järjestettiin Suomen ensimmäinen hiihtoalppinismin kilpailu, joka pidettiin Sappeessa.

Kolmen osakilpailun sarjasta on jäljellä vielä kaksi kisaa. Maaliskuun 19. päivä kilpaillaan Ylläksellä. Kilpasarjassa matka on 16 km ja nousua kertyy 1500 metriä. Retkisarjassa kierretään 10 km reitti, jossa on 1000 metriä nousua.

Sarjan viimeinen osakilpailu käydään 15.-17.4. Pyhätunturilla. Kilpailusarjan nimi Skimo Cup tulee tulee hiihtoalppinismin englanninkielisestä nimestä ski mountaineering.

Seuraavissa talviolympialaisissa hiihtoalppinismi on mukana näytöslajina. Suomalaisille tuntemattoman lajin suurmaita ovat Italia, Espanja ja Ranska, missä Kortelainen käy paljon harjoittelemassa ja kilpailemassa. Norjassa ja Ruotsissa lajin suosio on kasvussa.

Hiihtäjän harjoittelua ylämäkipainotuksella

Tavoitteellisesti urheileva Kortelainen kuvailee harjoittelunsa muistuttavan paljon maastohiihtäjien harjoittelua, mutta painotus on enemmän ylämäkiharjoittelussa eikä maastohiihdon kaltaisia tasatyöntöominaisuuksia tarvita.

- Kesällä käyn paljon polku- ja vuorijuoksuja. Talvella harjoittelen mahdollisimman paljon Keski-Euroopassa, missä pääsee tekemään runsaasti lajinomaista harjoittelua, hän kertoo. 26-vuotias Kortelainen on kilpaillut Ranskassa kansallisella tasolla, mutta koska Suomessa ei ole lajiliittoa, hän ei ole päässyt mukaan MM-kilpailuihin.

Etelä-Suomessa lajinomaisia harjoituksia voi tehdä laskettelukeskuksissa. Kortelaisen saattaa tavata kipuamassa ylös rinteen reunaa ja laskemassa taas alas.

- Kyllä se vähän ihmetystä herättää, mutta ihmiset ovat uteliaita kuulemaan, mistä on kyse, Kortelainen kertoo.

Lue lisää hiihtoalppinismista Kortelaisen kotisivuilta.

- Outi Hytönen


Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit