swix rullahiihto550 90

Hiihtolegenda Bjørn Dæhli on yhä kovassa kunnossa

Norjassa pidetään erilaisia juoksu- ja urheilutapahtumia, joissa myös hiihtäjät loistavat kovalla kunnollaan. Yksi näistä oli viime viikolla järjestetty Vetten Opp ylämäkijuoksukilpailu, jossa matkana oli hieman yli 4,5 km ja korkeuseroa 430 metriä. Kisa järjestettiin Bøssa Vesterålenissa Pohjois-Norjassa.

Kisan voitti 25-vuotias hiihtäjä Mikkel Arntsen ajalla 24.21 min ja naisten sarjan ykkönen oli myös hiihtäjä ja vasta 15-vuotias Tine Alfstad Olsen. Norjassa on siis kasvamassa ansiokasta nuorta hiihtosukupolvea, joiden edesottamuksia tulemme varmasti näkemään tulevien vuosien hiihtoladuilla.

Erikoista kisassa oli vanhan hiihtokuninkaan Bjørn Dæhlin kova suoritus. 54-vuotias veteraani sijoittui koko kisassa sijalle 13, joka on vakuuttava suoritus 77 osallistujan joukossa. Hänen aikansa oli 29.05 min ja hän oli oman ikäluokkansa, 50-59 vuotiaat, toinen jääden voittaja Herman Bruunille hieman yli 30 sekuntia (voittoaika 28.32 min).

Entinen huippuhiihtäjä on siis yhä kovassa kunnossa ja olisi varmasti vahva tekijä myös hiihdossa veteraanisarjoissa, jos se häntä kiinnostaisi. Saa nähdä onko tämä kaikkien aikojen menestynein mieshiihtäjä Visma Ski Classics-sarjan osakilpailujen lähtöviivalla ensi talvena. Hiihtäjä on usein ottanut osaa moniin massahiihtoihin viime vuosina.

Bjørn Dæhli voitti urallaan 29 arvokisamitalia MM-kisoissa ja olympialaisissa vuosina 1991-99 ja hänellä mitattiin yksi kaikkien aikojen korkeimmista hapenotoista, 96 ml/kg/min. Luku olisi voinut olla vielä suurempikin, jos se olisi mitattu kilpakaudella. Nykyään Dæhli on menestynyt liikemies oman vaatebrändinsä ja kiinteistökauppojensa myötä. Kiinteistösijoitukset ovat tuottaneet hänelle yli puolen miljardin kruunun omaisuuden (n. 47,6 miljoonaa euroa).

Teksti Teemu Virtanen, kuva Per-Ove Hovland

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit