swix rullahiihto550 90

Iivo Niskanen antaa kaikkensa hiihdolle

Liittyykö Iivo Niskanen suomalaisten suurhiihtäjien arvostettuun joukkoon? Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Liittyykö Iivo Niskanen suomalaisten suurhiihtäjien arvostettuun joukkoon? Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Ensikertalaisena Tour de Skille valittu Iivo Niskanen on valmis laittamaan kaikki peliin hiihtourallaan. Pitkän tähtäimen tavoitteena siintävät Lahden vuoden 2017 MM-kotikisat.

Iivo Niskasen mainiot alkukauden otteet ja varsinkin Rukan minitourin sunnuntainen takaa-ajo toivat 20-vuotiaalle nuorukaiselle paikan myös Suomen Tour de Ski joukkueesta, ensimmäisenä miesten sarjan vuotenaan. Hevoskuuri tavoitti hiihtäjälupauksen Vuokatista kertomaan enemmän itsestään.

Valmis antamaan hiihdolle kaikkensa

Iivo Niskanen edustaa Vuokatti Ski Teamin kovaa miehistöä ja Vuokatissa hän on asunut viimeiset viisi vuotta Sotkamon hiihtolukion ajoista lähtien. Tällä hetkellä hän käy heinäkuussa aloittamaansa puolen vuoden varusmiespalvelustaan Kainuun Prikaatissa Kajaanissa. Tosin juuri parhaillaan hän on "hiihtovapaalla" ja tarkoitus olisi palata armeijan harmaisiin helmikuun lopulla, mikäli eräät tärkeät kilpailut eivät sotke niitä suunnitelmia.

– Heinäkuu meni täysin armeijan hommissa ja silloin ei päässyt niin hyvin harjoittelemaan. Nyt jäin kuitenkin pois palveluksesta juuri ennen Rovaniemen Suomen Cupin osakilpailuja ja tarkoitus olisi palata armeijaan seuraavan kerran helmikuun lopulla. Minulla on vielä viisi viikkoa palvelusaikaa suorittamatta. Tosin silloin helmikuun lopullahan on Val di Fiemmen MM-kilpailut, eli jos hyvin käy, niin ne voivat vielä sotkea hieman näitä armeijan kuvioita, Iivo Niskanen kertoo tämän hetken tilanteestaan.

Myös Niskasen uran jatko ja suunnitelmat ovat selvillä armeijankäynnin jälkeen.

– Tämän vuoden jälkeen on tarkoitus panostaa täysillä ammattimaisesti hiihtoon seuraavat vuodet. Opiskella ehtii sitten vielä myöhemminkin. Kun on leikkiin lähdetty, niin näillä mennään ja hiihto otetaan tosissaan. Ja kun sitä tekee ammattimaisesti työkseen, niin silloin sitä annetaan myös kaikkensa eteen. En ymmärrä sellaista, että unelmoidaan menestyksestä, mutta ei kuitenkaan olla valmiita laittamaan kaikkea likoon sen puolesta. Sellainen turha unelmointi on vain tyhmää, määrätietoinen ja oikealla asenteella varustettu Niskanen kertoo valinnastaan hiihdon puolesta.

– Kärjen saavuttaminen on paljon vaikeampaa myöhemmin, jos tässä vaiheessa parikymppisenä tekee jotain muuta ja antaa tasoitusta. Ei ne maailman huiputkaan mitään muuta tee, kuin harjoittele ammattimaisesti koko ajan. Kuinka heitä voisi sitten tavoittaa, jos itse tekee vielä jotain muuta hiihdon lisäksi, heittää Niskanen hyvän jatkokysymyksen myös muillekin hiihtäjän uraa pohtiville mietittäväksi.

Iivo Niskasta on valmentanut lukioajoista lähtien Esko Paavola, joka asuu myös Vuokatissa ja on tärkeä taustahenkilö muutenkin, mm. suksihuollossa.

– Esko on ollut lukioajoista lähtien ollut mukana taustahenkilönä. Siihen saakka pelasin Vieremässä kesäisin jalkapalloa, mutta Eskon mukaantulon myötä aloin ottamaan myös kesäharjoittelun tosissaan. Esko on myös suksihuoltopuolella tärkeä tuki ja on hyvä, että hän asuu myös Vuokatissa, niin saa tarvittaessa apua suksien voiteluun, Niskanen kiittelee Esko Paavolan panosta hänen urallaan.

niskaneniivoIivo Niskanen Oloksella. Kuva: Hevoskuuri.fi– Harjoittelun suhteen Esko on suhteellisen vanhan koulukunnan miehiä ja emme esimerkiksi voimaharjoittelussa tee muiden suosimia exploharjoituksia, vaan voimaharjoittelu on aika yksinkertaista. Kesällä on hoidettu sitten peruskestävyyspuolta kuntoon. Olen kärsinyt viime vuosina aika paljon sairastumisista ja nyt on saatava ensin pohjat kuntoon. Kilpailukaudella pyrin sitten kisojen välissä tekemään aina yhden kevyemmän päivän viikolla, samoin kuin yksi pitkä hiljainen lenkki viikossa kuuluu ohjelmaan. Tosin laskeskelin juuri harjoituspäiväkirjasta, että armeijaan menon johdosta ei peräti 14 viikkoon tullut yhtään normaalia 3 tunnin lenkkiä ennen Olokselle menoa, Niskanen kertoo harjoittelustaan.

Tour de Skille pääsy lämmitti mieltä – samoin Rukan yleisön kannustus

Iivo Niskanen varmisti Tour de Skille pääsyn viime viikonlopun Rukan minitourin hyvien hiihtojen ansiosta. Varsinkin Niskasen esitys sunnuntain perinteisen takaa-ajossa oli varsin lupauksia herättävää. Myös Rukan yleisön kannustus jäi mieleen.

– Viimeiseen neljään vuoteen en ole ollut edes Oloksen ensilumehiihdoissa ja nyt pääsin sieltä Rukan maailmancupiin, joka myös oli täysin uusi kokemus minulle. Ja Rukalla oli käsittämättömän hienoa kannustusta yleisön toimesta ja myös silloin lauantaina, vaikka emme Matti Heikkistä lukuun ottamatta järin kaksisesti hiihdettykään ja tulokset jäi vaisuiksi. Ja sitten sunnuntaina sainkin jo tosi positiivista kannustusta, Iivo Niskanen kertoi mielissään yleisöltä saamastaan kannustuksesta.

Ja nuori mies palautuu myös nopeasti kilpailurasituksesta.

– Rukalta olen toipunut jo hyvin, ei ole tuntunut pahalta eikä jäseniä ole kolottanut, Niskanen naurahtaa.

Iivo Niskanen oli luonnollisesti varsin mielissään pääsystään mukaan Tour de Skille ja uskoo, että siitä on hyötyä myös uran jatkoa ajatellen.

– Hyvillä mielin otetaan paikka vastaan. Tour on pitkä ja raskas kisarupeama, josta selviytymiseen tarvitsee kokeneemmilta urheilijoilta esimerkkiä. Pitkät matkustukset ja kilpailut ottavat varmasti lujille. Tavoite on hiihtää Tour loppuun ja opettaa elimistöä rasitukseen. Se on tulevaisuudessa tärkeä kisarupeama tavoitellessa hyviä sijoja maailmancupin kokonaiskilpailussa, Iivo Niskanen on mielissään valinnastaan ja lähtee ensikertalaisena ennakkoluulottomasti mukaan kovaan koitokseen.

Niskanen aloitti heti tiiviin kilpailemisen ja kun harjoittelu jäi hieman aiottua vähemmälle osittain armeijan takia, niin nyt on tarkoitus pitää pieni harjoittelujakso Touria ja loppukautta silmällä pitäen.

– Olen kaavaillut tähän väliin nyt pientä harjoitusjaksoa, niin kestäisi kunto koko kauden loppuun asti. Ensi viikonloppuna ei ole tarkoitus kilpailla missään, vaan keskittyä harjoitteluun, järkevä nuorimies kertoo.

A-maajoukkueesta arvokasta oppia – Dalen ollut tyytyväinen kunnon nopeaan kehittymiseen

Ensimmäistä kauttaan miesten sarjassa hiihtävä Niskanen pääsi mukaan myös isoon A-maajoukkueryhmään ja on saanut kauden aikana arvokasta oppia kokeneemmilta hiihtäjiltä. Ja kovillekin on nuorukainen niillä leireillä joutunut.

– Ramsaun leiri minulta jäi väliin ja Val Senalesissa en ollut vielä kunnossa. Siellä olimme koko ajan tosi kovasti jojon perässä Larin (Lehtonen, joka myös oli ollut sairaana ennen leiriä) kanssa. Nyt tilanne ja kunto on onneksi siitä noussut nopeasti ja päävalmentaja Magnar Dalenkin on ollut tyytyväinen alkukauteen ja hiihtoon sekä siihen, kuinka nopeasti kunto on noussut syksystä, Niskanen kertoo.

Niskanen uskoo, että A-maajoukkueeseen pääsystä heti ensimmäisenä yleisen sarjan vuotena on paljon hyötyä uran jatkoa ajatellen.

– Nyt on päässyt tosi koviin harjoitusmaastoihin Keski-Euroopassa. Ja samoin on päässyt mukaan kovaan ja isoon harjoitusryhmään ja kaikenlaista uutta oppii koko ajan, Niskanen kertoo ja jatkaa.

– A-maajoukkueessa on lisäksi hyvä ryhmähenki ja kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Lisäksi porukassa on sopivasti mukana kilpailuhenkeä. Kyllä ryhmään pääsy kehittää minua hyvin jatkoa ajatellen. Leireillä kun harjoitellaan porukassa, niin siinä pääsee hyötymään ja oppimaan toisten kavereiden vahvuuksista, kuten esimerkiksi Heikkisen Matin ylämäkihiihdosta ja Jauhojärven Samin tasatyönnöstä.

Val di Fiemmen MM-kisat kiinnostavat – Lahden kotikisat uran isona tavoitteena

Kyseltäessä Iivo Niskasen tavoitteita tämän talven ja koko uran osalta, päämäärätietoisella Vieremän Koiton kasvatilla on vastaus valmiina, edetä askel askeleelta kohti maailman huippua. Tänä talvena käytävät Val di Fiemmen MM-kisat kiinnostavat kansallista läpimurtoa miesten maajoukkueeseen tekevää Niskasta, kuten tavoitteellista urheilijaa pitääkin.

– Jo kesällä asetin tämän talven ykköstavoitteeksi Val di Fiemmen MM-kisat ja Suomen joukkueeseen pääsyn. Ne olisivat samalla minun ensimmäiset aikuisten arvokisat. Toisena tavoitteena olisi uran ensimmäisten maailmancupin pisteiden saaminen, Rukalla se oli jo lähellä. Sen verran kuitenkin täytyy olla realisti, ettei tänä talvena vielä voi lähteä kuuta taivaalta tavoittelemaan, vasta ensimmäistä vuotta miesten sarjassa hiihtävä parikymppinen Niskanen myöntää.

– 23-vuotiaden MM-kisat Liberecissä ovat tänä talvena samaan aikaan kuin Jämin SM-hiihdot. Niiden suhteen olen vähän kahden tulen välissä, että kumpaan osallistun. Se riippuu varmaankin siitä, että kummissa kilpailuissa minun on tärkeämpää antaa näyttöjä Val di Fiemmeä ajatellen. Jos pääsen muitakin aikuisten maailmancupin kisoja kiertämään, niin sitten hiihdän varmaankin Jämillä. Tosin kyllä ne 23-vuotiaiden kisatkin kiinnostavat ja niihin ottaa osaa monia maailman huippuhiihtäjiä, Niskanen pähkäilee kisojen päällekkäisyyksiä tammikuun lopulla.

Mikäli Niskanen valitaan Val di Fiemmeen, niin mieheltä löytyy jo muutama suosikkimatka kisoissa.

– Kyllä viestijoukkuepaikka kiinnostaa totta kai. Näissä kisoissa ei ole perinteisen normaalimatkaa väliaikalähdöllä, joten kyllä se 50 kilometriä perinteisellä tuntuisi matkoista parhaimmalta. Tosin sille matkalle ei ole mitään näyttökisaa, joten ensin valitaan joukkue ja sitten katsotaan, että ketkä hiihtävät tuon matkan. Ja toivotaan, että vapaallakin palikat loksahtaisivat paikoilleen, niin voisi niitäkin matkoja miettiä, Niskanen tuumii MM-kisojen mahdollisia kiinnostavia matkoja.

Lahden valinta vuoden 2017 MM-kisojen kisaisännäksi ratkaisi myös Iivo Niskasen valinnan pitkän tähtäimen tavoitteen osalta.

– Silloin 2017 olen 25-vuotias eli minun pitäisi olla aika parhaassa iässä hiihtäjänä. Ja kyllä ne kotikisat ovat nyt uran ykköstavoite tällä hetkellä ja niitä kohden edetään askel kerrallaan. Välissä otetaan sitten kaikki vastaan, mitä tulee. Ensi vuosi tulee olemaan ensimmäinen ammattilaisena, ja totta kai Sotshin olympialaiset kiinnostavat, olisivathan nekin ensimmäiset urallani. Pitää olla kuitenkin realisti odotusten suhteen, jos nyt liikutaan siinä sijan 30 tuntumassa, niin vuosi on kuitenkin lyhyt aika, vaikka itse kuinka haluaisi pärjätä heti mahdollisimman hyvin, Niskanen pitää vielä jalat maassa turhan isojen odotusten suhteen.

IivoNiskanen051212 laihoIivo Niskanen vauhdissa Rukalla. Kuva: Aapo LaihoEikä hiihtoura niihin Lahden kisoihin ole loppumassa.

– Silloin olen vielä 25-vuotiaana suhteellisen nuori hiihtäjänä. Nyt vedetään täysillä Lahden kisoihin ja sen jälkeen on sitten aika tarkastella sitä, että mihin on hiihtäjänä päässyt ja kuinka siitä jatketaan eteenpäin, Niskanen sanoo.

Ja mikäli Iivo Niskaseen on uskominen, niin Lahden kisoista on luvassa menestystä, ei pelkästään hänen, vaan myös useammankin mieshiihtäjän toimesta.

– En minä ainoa nuori kaveri ole, joka on valmis laittamaan kaiken likoon hiihdon puolesta. On muutama muukin vuoden-parin sisällä oleva kaveri, jotka ovat valmiita satsaamaan tosissaan, joten eiköhän sieltä Lahdesta tule menestystä koko joukkueen voimin, Iivo Niskanen päättää.

Hevoskuuri kiittää Iivoa antoisasta haastattelusta ja toivottaa onnea valitsemalleen kovalle kestävyysurheilijan tielle.

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit