swix rullahiihto550 90

Ilja Chernousov päivän yllättäjä Falunissa, Björgen paras naisista

Chernousov180311Palataanpa vielä hetkeksi Falunin päivän tapahtumiin. Keli oli siis vähintäänkin haastava tänään. Lunta alkoi sataa aamupäivällä muutama tunti ennen starttia ja sitä tuli todella sakeasti ja paljon.

Chernousov180311Ilia Chernousov hymyili tyytyväisenä kilpailun jälkeen. Kuva: Hevoskuuri.fiPalataanpa vielä hetkeksi Falunin päivän tapahtumiin. Keli oli siis vähintäänkin haastava tänään. Lunta alkoi sataa aamupäivällä muutama tunti ennen starttia ja sitä tuli todella sakeasti ja paljon. Niin paljon, että Hevoskuurin toimittajallekin tuli tunnin kävelymatka stadionille, kun paikallisbussin kuljettaja sai haitaribussin tyylikkäästi jumiin poikittain keskelle tietä ja siihen se jäi. Tuolla bussilla olin juuri ajatellut matkustaa, mutta ei auttanut muuta kuin tyytyä apostolin kyytiin. Läpimärkänä sitten selvittiin stadionille hetki ennen naisten starttia.

Sankasta lumisateesta johtuen kisalatu oli aivan surkeassa kunnossa tänään, tai eihän sitä suurimmassa osaa rataa ollut lainkaan, ei ylä- eikä alamäissä. Hiukan kävi sääliksi Italian Silvia Rupilia, joka joutui päivän kisassa ensimmäisenä ladulle. Venäläiset ovat tottuneet hiihtämään vähän heikommillakin laduilla ja he pärjäsivät tänään todella hyvin laajalla rintamalla.

Naisten kilpailun voittajan nimi ei kuitenkaan ollut mikään yllätys tänään, kuten ei ollut mitalikolmikkokaan. Samat naiset ovat kärjessä kisa toisen perään. Marit Björgen voitti, Justyna Kowalczyk toinen ja vahvaan kevätkuntoon päässyt Therese Johaug oli kolmas.

Bjorgen_intro180311Bjorgen tyytyväisenä kukituksessa. Kuva: Hevoskuuri.fiMarit Björgen kertoi, että tänäänkin toimi taas kaikki. Kroppa ja kunto tuntuivat hyvältä ja sukset pelasivat. Maritilla olikin päivän kisaan ottaa pakasta täysin uusi pari ja sukset olivat todella nopeat alamäissä. Juuri suksien avulla Björgen pystyi lopussa tekemään tarvittavan eron Kowalczykiin ja Johaugiin. Mördarbackenin päällä naiset olivat aika hyvin tasoissa. MM-kisojen jälkeen Björgen on pääasiassa levännyt ja rentoutunut ja nauttinut ystävien seurasta ja käynyt välillä hiihtämässä. Kunto näyttää kestävän loppuun saakka. Suurimmaksi syyksi tämän kauden menestykselle hän osasi kertoa, että tällä hetkellä hän todella nauttii siitä, mitä tekee. Harjoittelu maistuu todella hyvin ja hän on erittäin motivoitunut. Ensi kauden suureksi tavoitteeksi hän on asettanut Tour de Skin voittamisen, historiallisesti ensimmäisenä norjalaisena!

Justyna Kowalczyk oli jälleen tyytyväinen päivän kisaan (kuten hän on sanonut lähes jokaisen kisan jälkeen tällä kaudella). Hän tykkäsi kovasi raskaista olosuhteista ja Mördarbackenista, mutta ylämäkeä seurannutta vauhdikasta laskua hän kertoi jopa hiukan pelkäävänsä. Laskutaito onkin se Justynan osa-alue, jossa hänellä on eniten parannettavaa.

Ilia Chernousov pienoinen yllättäjä

Miesten kilpailua leimasi vahva venäläispanos, kolme miestä neljän joukossa ja neljäskin mies oli seitsemäs. Vain Petter Northug pystyi estämään venäläisten kolmoisvoiton. Venäläiset ovat aiemminkin onnistuneet vaikeissa olosuhteissa, joten he ovat ehkä tottuneet hiihtämään myös huonolla ladulla kotioloissa. Tai sitten kunto tuli esille hiukan liian myöhään MM-kisoja ajatellen. Ilja Chernousov kertoi luonnollisesti olevansa tyytyväinen päivän kilpailuun. Hän kertoi myös lumisateen ja vaikeiden olosuhteiden olleen kuin lahja hänelle, sillä hän kertoi pitävänsä vaikeista ja raskaista olosuhteista. Ennen kisaa hän ajatteli mahdollisuuksista kymmenen parhaan joukkoon, mutta kelin nähtyään hän ajatteli, että hänhän voisi vaikka voittaa tänään. Varsinkin kisan loppupätkään hän oli erityisen tyytyväinen.

Miehet hiihtivät 1,5 kertaa Mördarbackenin päälle ja se vei todella mehut kaikista miehistä tänään. Haarakäynnillä piti jotenkin yrittää päästä mäen päälle, kun kunnon latua ei ollut. Northugkin totesi, ettei Mördarbacken vaan tahtonut loppua koskaan ja oli vaan taisteltava ja iskettävä. Northugin taktiikka oli aloittaa päivän kilpailu rauhallisesti ja hiihtää helpot pätkät tosi kovaa ja kiristää loppua kohden. Northugin loppupuristus olikin tosi kova, mutta ihan hän ei Chernousovia saanut kiinni.

Huomenna ohjelmassa on sitten pursuitia lyhennetyillä matkoilla. Kahden päivän jälkeen finaalitourin kärjessä ovat Björgen ja Northug aika selvillä eroilla ollen vahvasti finaalin voitossa kiinni.

- Tero Viljanen, Falun

ps! Falunin lehdistökeskus on vanha punainen puutalo stadionin kupeessa. Ehdottomasti idyllisin lehdistökeskus, missä olen lyhyen toimittajaurani aikana vieraillut. Muuten tunnelma jäi hiukan vaisuksi osittain kelistä johtuen. Kyllä näissä kekkereissä ainakin tänään oli hiukan rääppiäisten makua. Saa nähdä tuleeko viikonloppuna enemmän väkeä paikalle? Ainakin parempaa säätä on luvattu.

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit