swix rullahiihto550 90

Ilkka Jarva puhuu Valmentajan äänellä -podcastissä huippuvaiheen valmennuksesta

Ilkka jarva puhuu Henna Tanhuanpään vetämässä podcastissä huippuvaiheen valmennuksesta. Kuva: Touho Häkkinen

Ilkka jarva puhuu Henna Tanhuanpään vetämässä podcastissä huippuvaiheen valmennuksesta. Kuva: Touho Häkkinen

Hiihtovalmentaja Ilkka Jarva on vieraana eilen julkaistussa Valmentajan äänellä -podcastissä. Muun muassa Suomen ja Tshekin maajoukkuevalmentajana toiminut Jarva puhuu podcastissä huippuvaiheen valmennuksesta.

Valmentajan äänellä -podcast on viiden opiskelijan yhteisprojekti. Yksi opiskelijoista on Suomen hiihtoliiton koulutuspäällikkö Henna Tanhuanpää, jonka juontamassa jaksossa Jarva on vieraana.

– Opiskelemme kaikki Haaga-Helian Vierumäen yksikössä YAMK:n puolella valmennuksen suuntautumisopinnoissa, kertoo Henna Tanhuanpää ja jatkaa:

– Podcast on saanut alkunsa opiskeluihin liittyvästä projektista, jossa tavoitteena on ollut kehittää jotakin asiaa suomalaisessa valmennuskulttuurissa. Meidän tiimi valitsi valmennuksen vuorovaikutuksen kehittämisen ja sen esiin nostamisen podcastin muodossa. Tavoitteenamme on nostaa keskusteluun valmentamista, vuorovaikutusta ja valmennuksen erilaisia ilmiöitä erilaisista näkökulmista – lapsuusvaiheen, valintavaiheen ja huippuvaiheen kautta ja yksilö- sekä joukkuelajien näkökulmasta.

Jarva nostaa podcastissä valmentajan tärkeimmäksi taidoksi kuuntelemisen.

– Tieteelliset viitekehykset ovat aika löyhiä ja ne antavat aika paljon mahdollisuuksia toteuttaa harjoitusohjelmaa. Se, että on läsnä aistimassa, toimiiko joku asia vai ei – siinä pitää onnistua. Se on paljon vaikeampaa kuin luulisi, sanoo Jarva podcastissä.

Jarvaa kertoo podcastissä myös, että valmentajan on helpompi vaikuttaa nuoren urheilijan tekemiseeen.

– Huippuvaiheen urheilija on jo muodostanut kuvan harjoittelusta. Sitä kuvaa ei ole hyödyllistä mennä räjäyttämään. Vaikka siellä olisi vääristymiä, myös häntä pitää arvostaa sillä tavalla, että ohjaa tiettyyn suuntaan, ilman että itseluottamus kärsii.

53 minuuttia kestävä podcast on suositeltavaa kuunneltavaa erityisesti kaikille hiihtovalmentamisesta kiinnostuneille. 

Kuuntele podcast:

-Petri Ikävalko

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit