KU Swix Pro 22 550x90px

Jämin Jänne investoi valtavaan huoltorekkaan – katso kuvat ja video

Jämin Jänne investoi valtavaan huoltorekkaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Jämin Jänne investoi valtavaan huoltorekkaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Jämin Jänne investoi uuden hiihtokauden kynnyksellä yli 50 neliömetrin kokoiseen huoltorekkaan. Kestävyysurheilu.fille tarjoutui tilaisuus tutustua rekkaan ennen tositoimia, sen salaisessa rakennuspaikassa Kankaanpäässä.

Jämin Jänteen taustajoukkojen mukaan huoltorekka ei välttämättä ole paras nimitys laitokselle. Talkoolainen Klaus Uusipaasto esitteli rekan urheilijoiden hyvinvointikeskuksena. Siitäkin huolimatta tässä jutussa käytetään termiä huoltorekka, huolletaanhan rekassa sekä suksia että ihmisiä.

Idea huoltorekasta syntyi Jänteen taustajoukoissa viime talvena Pyhäjärven SM-hiihtojen sprintissä. Oli talvi, koronapandemian mukanaan tuomat kokoontusmisrajoitukset ja majoitukseen matkaa kymmeniä kilometrejä. Lisäksi sprintin karsinnan ja palkintojenjaon välinen aikaikkuna oli viisi-kuusi tuntia. Urheilijat joutuivat kuluttamaan luppoaikaa omissa autoissaan.

– Idea syntyi ennen kaikkea terveydellisistä lähtökohdista. Projektiin lähdettiin terveys, ei niinkään suksihuolto edellä, sanoo Klaus Uusipaasto ja jatkaa:
– Nyt saamme seuratasolle urheilijoille oman kuplan. Urheilijat tulevat omaan oleskelutilaansa, jättävät samalla suksensa huoltajalle ja odottavat niin kauan, kunnes sukset ovat valmiita.

huoltorekka sangytUrheilijoiden lepotila. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Huoltorekasta löytyy kolme sänkyä sekä vedettävä vuodesohva, joissa urheilijat voivat rentoutua päivän aikana. Samalla suksihuoltajille tarjoutuu tilaisuus tarpeen vaatiessa yöpyä rekassa. Tiloissa urheilijat voivat vaihtaa kuivia vaatteita suojassa ja lämpimässä. Märät vaatteet saa kuivumaan rekan kuivauskaappiin.

huoltorekka kuivakaappi

Urheilijatilasta löytyy myös pieni keittiö jääkappeineen.

huoltorekka keittioJääkaappi urheilijoiden taukotilassa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Myös suksihuoltajien terveys on otettu huomioon. Ilmanvaihtojärjestelmän lisäksi rekasta löytyy viimeisintä huuhtoa oleva puhdistin, joka kerää ilmasta pienhiukkaset. Suksihuoltajien ja urheilijoiden välinen tila on erotettu tuulikaapilla ja väliovilla.

huoltorekka huoltotilaSuksihuoltotila. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Iso investointi, mutta käyttöä löytynee myös kesällä

Niin sanottu vasikan eli rekan perässä tuleva pienemmän vaunun Jänne on vuokrannut yhteistyökumppanille.

Rekka löytyi viime tingassa aivan kauden alla puolivalmiina Ahola Transportilta, joka on toimittanut myös FSS:n huoltorekan. Viimeisen viikon ajan osaava talkooryhmä on tehnyt töitä kaikki illat sekä viikonlopun, jotta rekka on saatu modifioitua hiihtomaailmaan sopivaksi. Talkootyötunteja on kertynyt noin 300-400.

– Suunnitelmat vähän muuttuivat. Rekassa oli metallilattia, jossa oli laminaatti päällä. Ensimmäisenä pakkasyönä kosteus tuli läpi ja jouduimme eristämään lattian, kertoo Uusipaasto haasteista.

Rekka on Jänteelle useiden kymmenien tuhansien eurojen investointi, mutta eliniän odotetaan olevan pitkä. Lisäksi Jänteen suunnitelmissa on vuokrata rekkaa kesän aikana esimerkiksi messu- tai festarikäyttöön. Nuppia Jänteellä ei ole, vaan tarkoituksena on hoitaa kuljetus talven aikana ostopalveluna.

Mielenkiintoista on, että yhteistyössä ovat mukana Puijon Hiihtoseura ja Poropeukalot-niminen huoltoryhmä. Rekasta tulee ulos myös Mika Venäläisen voitelemia suksia Jänteen pahimmalle viestivastukselle Puijolle.

Rekka nähdään myös nuorten SM-hiihdoissa ja Hopeasomman loppukilpailussa Satakunnan Hiihdon käytössä.

Katso videolta rekan sisätilaesittely:

-Petri Ikävalko

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit