swix rullahiihto550 90

Jauhojärven onnistuminen lämmitti Dalenia

Sami Jauhojärvi. Kuva: NordicFocus

Sami Jauhojärvi. Kuva: NordicFocus

Päävalmentaja ei halua puhua jatkohaluistaan.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen pysyi keskiviikkona verrattain tyynenä, vaikka suomalaiset hiihtäjät tarjosivat hänelle menestyksekkäimmän hiihtopäivän aikoihin.

– Minulla oli sellainen tunne, että Mustilla (Sami Jauhojärvi) on jotain merkittävää annettavaa, koska tämä oli hänen viimeinen mahdollisuutensa.

Aiemmin Dalen sanoi itkevänsä Sotshin olympiakisoissa, jos suomalaiset hiihtävät kultaa. Keskiviikkona kokeneen hiihtomiehen silmät kostuivat hiukan, mutta eniten Dalenia liikuttivat hiihtäjien tunnelmat.

Dalen itse jännitti kisapäivänä eniten alkueriä, koska pariviestissä monesti pääsy finaaliin on vaikeampi tehtävä kuin onnistua finaalissa. Kaksi joukkuetta finaalissa ja kaksi mitalia sai päävalmentajan tyytyväiseksi.

Hän joutui maalialueella odottamaan, tekeekö Saksa protestin miesten kilpailusta vai ei. Dalenin periaate oli selvä: tuomarineuvoston ratkaisua on kunnioitettava.

Illan mittaan kantautuneiden tietojen mukaan Saksa ei aio viedä Jauhojärven kaistanvaihtoa Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tutkittavaksi. Kilpailun jury tutki jo saksalaishiihtäjän kaatumisen ja hylkäsi Saksan siitä tekemän protestin.

Miesten pariviestiin syttyi valo

Dalen on toiminut Suomen päävalmentajana olympiakeväästä 2006 lähtien. Hänen nykyinen sopimuksensa päättyy tänä keväänä, eikä hän halua puhua mahdollisista jatkohaluistaan.

– Minulla ei ole siihen mitään sanottavaa, Dalen sanoi.

Dalen ei halunnut vertailla valmentajakautensa menestyksiä toisiinsa.

– Virpi Kuitusen voitot, Aino-Kaisan MM-kulta, Matti Heikkisen voitto Holmenkollenilla, ne ovat olleet isoja voittoja, Dalen muisteli vanhoja.

– Pariviestissä Suomen miesten historia on aika tumma, joten valo tuli 15 minuutissa, Dalen sanoi.

Hän kuvasi keskiviikon kahta mitalia Suomen hiihdon ”happy houriksi”. Sitä se oli sananmukaisesti. Naisten finaali alkoi paikallista aikaa kello 15.45 ja loppui kello 16.02. Miesten finaali pääsi vauhtiin klo 16.15 ja päättyi kello 16.39.

Jauhojärvi muisteli maalialueen kolaria

Sami Jauhojärven kaistanvaihto horjutti saksalaisen Tim Tscharnken tasapainoa pariviestin ankkuriosuudella noin 300 metriä ennen maalia. Tscharnke kaatui, ja Saksa putosi olympiakilpailun mitalitaistelusta seitsemänneksi.

Jauhojärvi puki tilanteen sanoiksi viimeisestä mutkasta lähtien.

– Tscharnke otti ulkokaarteen, ei nojannut valliin. Minä tulin sisältä ja nojasin valliin. Pääsin ohi.

– Olin selkeästi edellä. Minulla oli taktiikkana, että käytän vasemmanpuoleisinta vaihtoon menevää latua niin pitkään kuin V-boardit (V:n malliset latumerkit) tulevat vastaan.

– Sieltä vasta hyppään loppusuoralle meneville laduille. Kävin ennen finaalia tsekkaamassa, että ne ovat selkeästi liukkaampia kuin loppusuoralle menevät ladut.

– Siellä sattui olemaan juryn jäsen paikalla ja kysyin, saako niitä (vaihtoon vieviä) latuja käyttää. Hän sanoi, että kaikkia kaistoja saa käyttää, kunnes V-boardi tulee vastaan.

Jauhojärven mukaan hän tajusi heti, että saksalainen kaatui, koska takaa kuului ähkäisy ja ryminää.

Jauhojärvi oli pahoillaan siitä, että Saksa menetti mitalimahdollisuutensa mutta totesi, että sprinttihiihtoon kuuluvat kolarit. Myös kisan jury oli sitä mieltä, että Jauhojärvi toimi sääntöjen mukaisesti. Jury ei hyväksynyt Saksan protestia tilanteesta.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)


16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit