KU Swix Pro 22 550x90px

Jauhojärven uusi tuleminen

Sami Jauhojärvi. Kuva: Aapo Laiho

Sami Jauhojärvi. Kuva: Aapo Laiho

Hiihtäjä haluaa tehdä kaiken viimeisen päälle uran viime vuosina.

Sami Jauhojärvi yrittää tehdä kaiken niin viimeisen päälle kuin vain voi, kun menossa ovat hänen viimeiset kautensa kansainvälisen tason hiihtäjänä. Hän aikoo jatkaa uraansa ainakin ensi talven MM-hiihtoihin Faluniin, mutta ei sulje pois mahdollisuutta hiihtää vaikka MM-Lahdessa 2017.

– Jos tulee hyviä tuloksia, jotka ruokkivat motivaatiota, niin mikä ettei Lahteenkin asti. Jos ei tule, niin silloin tietää, että kaikki on kokeiltu ja on saavutettu se taso, mihin pääsee, Jauhojärvi jutteli maanantaina Tour de Ski -joukkueen hotellissa Sveitsin Untervazissa.

Kiertue jatkuu pari päivää uudella paikkakunnalla Lenzerheidessa, mutta uran jatkaminen on perheenkin mielipiteestä kiinni. Jauhojärvellä on vaimo ja kohta kaksi vuotta täyttävä poika.

– Laskin juuri, että joulukuun alun ja helmikuun lopun välillä tulen olleeksi kotona kaksi viikkoa, Jauhojärvi tuumasi.

Viimeistely tarkkaa puuhaa

Ensi sunnuntaina päättyvältä Tour de Ski -kiertueelta palattuaan Jauhojärvi aloittaa viimeistelyn kohti Sotshin olympialaisia.

– Tärkeintä on pysyä terveenä ja varmistaa, että harjoittelee Tourin jälkeen määrällisesti kovan, mutta rauhallisen jakson.

– Syke ja oma tunne eivät kerro kaikkea, vaan käsijarru on pidettävä päällä. Jos peruskestävyyslenkkien vauhti on liian kova, se kuormittaa lihaksia ja hermojärjestelmää, ja sitten väsymys kasaantuu, Jauhojärvi valotti.

Vantaan SM-hiihtojen jälkeen hiihtäjät suuntaavat Italian Livignoon korkean paikan leirille, ja sieltä Toblachin maailmancupin jälkeen suoraan Sotshiin.

– Kisapaikalla pitää seurata, miten suorituskykyisyys lähtee kehittymään. Minun vahvuuteni on ollut lihaksiston suorituskyvyn kaivaminen esiin, mutta aineenvaihduntakin pitää saada pelaamaan. Kun se toimii, lihaksia ei tarvitse käskyttää, Jauhojärvi selitti.

Ravinto parantanut jaksamista

Jotta mikään ei jäisi sattuman varaan, Jauhojärvi laittoi täksi kaudeksi ruokailutottumuksensa uusiksi. Hän oli siihenkin asti syönyt mielestään terveellisesti, mutta nyt paino on pudonnut vähän ja jaksaminen ollut parempaa.

Jauhojärvi syö päivässä kuusi ravintoarvoltaan samanlaista ateriaa. Aterioissa painottuu proteiini, jota varten Jauhojärvi kantaa matkoilla mukanaan muun muassa tonnikalaa ja ruuankorvikepirtelöitä.

– Kun olin elokuussa Ruotsissa Torsbyssä leirillä elokuussa, ruokana oli paistettua pekonia ja pottua, jotka eivät kumpikaan kuulu meikäläisen ruokavalioon. Minulla oli onneksi mukana tonnikalaa ja riisiä.

Astmadiagnoosista toivottu apu

Keventymisen ja tasaisen energiansaannin lisäksi Jauhojärven menoa on auttanut astmadiagnoosi. Hän epäili hiihtäjien ammattitautia jo kesän 2009 mattotestissä, mutta kuvitteli silloin astman aivan toisenlaiseksi kuin mitä se on.

– Luulin, että astmassa tulee astmakohtauksia eikä saa happea. Se voi kehittyä myös salakavalasti, ja putki supistuu pikku hiljaa rasituksessa.

Jauhojärvi sai viime keväänä lääkityksen, joka osui heti kohdalleen. Nyt hänen ei enää tarvitse haukkoa happea, vaan hengittäminen on paljon entistä helpompaa. Kestävyyslajissa se on melkoisen oleellista.

Jauhojärvellä kolme matkaa yli muiden Sotshissa

15 kilometriä, pariviesti ja viesti ovat Sami Jauhojärven päämatkat Sotshin helmikuisissa olympialaisissa.

Helmikuun 14. päivä hiihdettävä 15 kilometriä on kisojen ainoa normaalimatka perinteisellä hiihtotavalla, joka on Jauhojärven bravuuri. Pariviestikin 19. helmikuuta hiihdetään perinteisellä.

Pariviestissä Jauhojärvi kilpaili Martti Jylhän kanssa Asiagon maailmancupissa ennen joulua, mutta tasatyönnöksi kääntynyt perinteisen hiihtotavan kisa ei antanut täyttä kuvaa heidän suorituskyvystään.

Jauhojärvi uskoo olevansa kohtalaisen varma edustaja 16. helmikuuta ohjelmassa olevalla 4x10 kilometrillä. Hän toivoo hiihtävänsä viestissä kakkososuuden, koska se osoittaisi hänen olevan kunnossa. Avausosuudella pari kolme ensimmäistä kilometriä ovat rauhallisemman tahdin menoa.

Jauhojärven luisteluhiihtokin tuntuu tällä kaudella onnistuvan. Jos tarjolla on paikka olympialaiset avaavaan yhdistelmäkilpailuun 9. helmikuuta, hän on kiinnostunut hiihtotavat yhdistävästä 15+15 kilometrin lajista.

Suomen olympiajoukkueen kokoonpanoa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Jauhojärvi tietää, että normaalimatkojen hiihtäjiä ei ole tungokseen asti tarjolla. Jauhojärvi toivoo, että viestin särkymävaraa varten olisi ainakin viisi miestä mukana.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit