swix rullahiihto550 90

Jauhojärvi ankkuroi pariviestistä olympiakultaa

Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi. Kuva: NordicFocus

Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi. Kuva: NordicFocus

Sami Jauhojärvi saattoi tuulettaa leveästi tullessaan voittajana maaliin maastohiihdon pariviestissä Sotshin olympialaisissa.

Voitto ratkesi dramaattisesti loppusuoralla kolmen hiihtäjän taistelussa. Jauhojärvi kiristi viimeisestä käännöksestä kärkeen. Kohta sen jälkeen Saksan Tim Tscharnke menetti pelin kaaduttuaan aivan Jauhojärven takana.

Jauhojärven vauhti riitti viemään Suomen maaliin voittajana. Venäjä hävisi voiton vajaalla sekunnilla. Venäjä kilpaili joukkueella Maksim Vilegzhanin ja Nikita Krjukov.

Jauhojärvelle ja Iivo Niskaselle voitto oli uran ensimmäinen yleisen sarjan MM- tai olympiakisoista. Jauhojärvi on ollut MM-kisoissa pronssilla.

Niskasella on tältä vuodelta nuorten maailmanmestaruus. Sotshissa hän näytti jo kuntonsa hävittyään täpärästi pronssimitalin miesten 15 kilometrillä.

Pariviestissä suomalaiskaksikko piti alusta lähtien tuntuman kilpailun kärkeen. Viimeistä edellisellä osuudella Niskanen toi kärjessä vaihtoon, ja Jauhojärvi hoiti ankkuriosuuden mainiosti.

Olympiakulta oli Suomen toinen mitali Sotshista tänään. Aiemmin Iivo Niskasen sisko Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen sijoittuivat naisten pariviestissä hopealle.

Vieremäläiset sisarukset mitaleille tunnin sisällä

Vieremän kylänraitti Pohjois-Savossa oli keskiviikkona iltapäivällä hiljainen, kun paikkakunnan kasvatit, sisarukset Iivo ja Kerttu Niskanen taistelivat kultaa ja hopeaa pariviesteissä.

– Aivan epätodellinen tunne, kaksi mitalia tunnin sisällä, huikea tulos! Hetki menee, ennen kuin ymmärtää tapahtuneen. Sanat eivät nyt riitä kertomaan, vuodattaa Vieremän kunnansihteeri Mika Hämeenniemi puhelimessa.

Hänestä vastaavaa ei Suomen urheiluhistoriassa ole tapahtunut. Sankareiden palkitsemista ei tietysti ole vielä ehditty edes ajatella.

– Suoritukset ovat sellaisia, että palkitsemista varmasti harkitaan. Ensin toki kuullaan, mitä toiveita sisaruksilla on.

Myös kansalaisjuhla järjestetään yhdessä Vieremän Koiton kanssa, kunhan ensin mitalistien muut olympiakiireet hellittävät.

Vieremällä on nelisentuhatta asukasta.

– Ainekset isoon kansalaisjuhlaan ovat olemassa, Hämeenniemi vakuuttaa.

Iivon ja Kertun lisäksi Niskasen sisarusparveen kuuluu heitä vanhempi Katri-sisar, joka on tunnustettu huippumuodin suunnittelija. Linnan juhliin Kertun ei tarvinne tilata iltapukua kovinkaan kaukaa.

Twitter tulvi onnentoivotuksia hiihtomitalisteille

Suomalaisen maastohiihdon kahden mitalin päivä keräsin Twitterissä rutkasti onnitteluja. Ensimmäisten joukossa menestyjiä oli onnittelemassa eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.).

– Toivottavasti kyynikot lopettavat nyt vähäksi aikaa urputuksen Suomen maastohiihdon tilasta. Loistavaa naiset ja miehet. Junnut ladulle, Stubb kirjoitti.

Miesten pariviestin voiton hiihtäneitä Iivo Niskasta ja Sami Jauhojärveä sekä naisten vastaavan matkan hopeamitalisteja Ainoa-Kaisa Saarista ja Kerttu Niskasta onnittelivat myös monet urheilijat, kuten alppihiihtäjä Merle Soppela.

– Jeheee!! Kuntosalilla Saksassa tuuletellessa saan vähän katkeria katseita. Hyvä Suomi, hieno suoritus Iivo & Sami, Soppela totesi viitaten saksalaishiihtäjän kaatumiseen loppusuoran alussa.

– Kultaa. Suomen ensimmäinen sitten vuoden 2002. Sitä kannattaa juhlia vähän enemmän, hehkutti jalkapalloilija Tim Sparv.

Sparv viittasi siihen, että Suomen edellinen talviolympialaisten kulta on vuoden 2002 Salt Lake Cityn kisoista, joissa onnistuivat Samppa Lajunen ja Janne Lahtela.

Innoissaan olivat myös pikaluistelijat Mika Poutala ja Tommi Pulli.

– Ei voi muuta sanoa, kun että on huikeita kavereita, Poutala kiitteli Jauhojärveä ja Niskasta.

– Aivan mahtavaa hiihtomiehet. Hieno hiihto! Suomi on ylpeä, Pulli säesti.

Kiitosta tuli myös hiihtäjä Lari Lehtoselta.

– Nyt meni kulta oikeeseen osoitteeseen. Onnea Iivo Niskanen ja Musti. Kaikki rakastaa teitä.

Saksa voi viedä juryn hylkäämän hiihtoprotestin FISille

Saksan joukkue voi vielä halutessaan jatkaa keskustelua Tim Tscharnken kaatumisesta Sotshin olympiakisojen maastohiihdon miesten pariviestin loppusuoran alussa.

Tscharnke menetti kaatuessaan mahdollisuuden taistella mitaleista.

– Saksa teki kaatumisesta protestin. Tuomarineuvosto hylkäsi sen, mutta Saksa voi viedä asian vielä Kansainvälisen hiihtoliiton FISin vetoomuskomitean käsiteltäväksi, kertoo Sotshin olympiakisojen maastohiihdon tuomarineuvostoon kuuluva Annmari Viljanmaa.

Saksan on tehtävä protesti 48 tunnin kuluessa, jos haluaa jatkaa asian käsittelyä.

– Komitean taas on käsiteltävä asia 72 tunnin kuluessa siitä, kun asia on sille tuotu. Olympialaisissa tällaiset asiat käsitellään kuitenkin yleensä hetimiten, Viljanmaa sanoo.

-STT

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit