KU Swix Pro 22 550x90px

Jauhojärvi tasatyönsi uudella suksella lauantain ykköseksi

Sami Jauhojärvi oli lauantain nopein uudella suksellaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Sami Jauhojärvi oli lauantain nopein uudella suksellaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Alexei Poltoranin ei kyennyt tarjoamaan voittajalle vastusta.

Oloksen Tykkikisat käynnistyivät lauantain osalta naisten kilpailulla, jossa Kerttu Niskanen oli päivän voittaja. Miehet säntäsivät matkaan naisten jälkeen ja ladut olivat tässä vaiheessa jo melkoisen puurona.

Parhaan miehen nimestä ei ollut epäselvyyttä, kun Sami Jauhojärvi laski Oloksen hiihtostadionille ylivoimaisella ajalla. Maalisuoralla mies ehti vielä osoittaa käsivarttansa sen merkiksi, että sieltä löytyy voimaa taistella tulevana talvena maailmancupin osakilpailujen kärkisijoista.

Uusi suksi toimi

- Jäätävä suksi!, oli Mustin ensimmäinen kommentti maaliintulon jälkeen.

Eikä jäätävällä tällä kertaa tarkoitettu sitä, ettei se toiminut. Vuokatti Ski Teamin hiihtäjän alla oli lauantaina erinomainen kapula.

- Hiihdin uudella suksella ensimmäistä kertaa tänään. Lemmettylän Teemu on testannut ja Marjeta (Jauhojärven suksien voitelija) laittoi myrkyt pohjaan. Hyvin luisti!, voittaja kiitteli.

Jauhojärvi paljasti edellisiltana etenevänsä kisan tasatyönnöllä.

- Nyt oli paikka kokeilla. Ei ollut tavallaan tärkeä kisa. Jos olisi mennyt vihkoon, niin ei olisi merkinnyt niin paljon. Pitkä kisa tämä oli pumpatessa. Viimeistään viimeisellä kierroksella huomasi, mitä tässä on tekemässä, voittaja totesi.

Maalissa Jauhojärvi oli 43 sekuntia ennen muita palkintopallille nousseita hiihtäjiä. Hän piti muihin nähden omaa vauhtiaan heti alusta alkaen johtamalla kilpailua kolmen kilometrin jälkeen jo lähes kymmenellä sekuntia.

Hän kuunteli saamiaan väliaikoja tarkasti. Taktiikkana oli hiihtää jyrkät nousut rauhallisesti ja kiihdyttää vauhtia nousun päällä. Lauantain kilpailu oli Jauhojärven ainoa Muoniossa. Sunnuntain ohjelmassa on ”pitkää ja rauhallista”.

Poltoranin taipui Hakolalle

Sami Jauhojärvi starttasi kilpailuun ennakkosuosikkina, mutta Alexei Poltoraninilta odotettiin kovaa vastusta. Lauantaina vastus jäi vaisuksi. Poltoranin piti kisan kakkospaikkaa pitkään, mutta lopulta eräs Jämin Jänteen mies kiilasi voittajan ja kazakstanilaisen väliin.

hakola rise olos 2015Ristomatti Hakola oli jälleen päivän kakkonen. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Ristomatti Hakola piti 15 kilometrin kilpailun viimeisellä vitosella lähes samaa vauhtia kuin Jauhojärvi. Kympin väliajoissa 24-vuotias kankaanpääläinen oli vielä viidentenä, mutta hurjan lopun ansiosta Hakola nousi toiseksi. Hakolan jälkeen lähtenyt Alexei Poltoranin joutui taipumaan kisan kakkoselle vajaa kaksi sekuntia.

Ulkomaalaiset täyttivät tuloslistan kärkipäätä

Haastavissa voiteluolosuhteissa moni mies eteni matkan tasatyönnöllä. Monelle Kestävyysurheilu.fi:n lukijalle tuttu Antti Lampinen näytti erikoisosaamisensa Oloksella hiihtäen hienosti neljänneksi. Eroa palkintopallille jäi 13 sekuntia.

hyvarinen perttu olos 2015Perttu Hyvärinen avasi kisakautensa hiihtämällä sijalle 12. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kisan viides oli Viron Raido Ränkel ja kisan ensimmäisillä kilometreillä kakkospaikkaa pitänyt Anssi Pentsinen kuudes.

Miesten kilpailun hiihti 117 hiihtäjää ja pitkän tuloslistan seuraavat sijat menivät kansainvälisessä seurassa ulkomaille. Suomalaisista seuraavina olivat Perttu Hyvärinen (12. sija), Mikko Koutaniemi (25:s) ja vihoviimeisenä matkaan startannut Janne Stenbäck (26:s).

Haastattelunsa lopuksi voittaja Sami Jauhojärvi sai lähettää Kestävyysurheilu.fi:n TV-lähetyksessä terveisiä ihan kenelle vaan. Ne menivät tuttuun osoitteeseen.

- Toivottavasti äiti katsoo suoraa lähetystä. Ja Oiva-pojalle kotiin. Iskä voitti!, voittaja lausui.

Kilpailu jatkuu sunnuntaina miesten osalta 10 kilometrin vapaan kilpailulla.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit