KU Swix Pro 22 550x90px

Johaug Tour de Skin kuningatar

Johaug Tour de Skin kuningatar. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Johaug Tour de Skin kuningatar. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Therese Johaug on voittanut Tour de Ski -hiihtokiertueen. Hän on kahdeksatta kertaa järjestetyn kiertueen ensimmäinen norjalaisvoittaja. Norja otti naisten turneella kolmoisvoiton. Johaug oli Alpe Cermis -loppunousun maalissa 20,4 sekuntia ennen Astrid Jacobsenia ja 2.50,4 minuuttia ennen Heidi Wengiä. Krista Lähteenmäki oli parhaana suomalaisena kilpailun neljäs.

Tour de Skille saatiin sen historian ensimmäinen norjalaisvoittaja, kun Therese Johaug oli odotetusti vahva nousussa. Krista Lähteenmäki taisteli loppusuoralla kolmostilasta Heidi Wengin kanssa, mutta taipui lopulta kokonaiskisassa neljänneksi. Nelostila on Lähteenmäelle jo kolmas.

- Tällä hetkellä harmittaa, kun kolmossija oli niin lähellä, mutta huomenna varmasti maistuu tämäkin jo hyvältä. Kerttu (Niskanen) sanoikin jo tuossa, että sitähän ois huono urheilija, jos ei harmittaisi. Oon samoilla linjoilla, Lähteenmäki kertoo.

Päävalmentaja Magnar Dalen kehui naisen rohkeaa nousua lopussa Wengin rinnalle ja ohi, mutta urheilijan itsensä mukaan ajoitus oli väärä.

- Aivot vaan eivät toimineet niin paljon, että olisin vähän aikaa ollut siinä takana ja yrittänyt ohi vasta ihan lopussa. Siinä oli yhdet jäljet, eikä suksi luistanut.

Alpe Cermisin nousua pidetään todella rankkana. Normaalisti nousuun lähdetään kuitenkin huomattavasti sunnuntaita paremmissa olosuhteissa

- Nousu oli todella paljon rankempi. Alhaalla satoi vettä ja ylhäällä lunta.

Suomalaisnaisten hyvää kokonaispanosta täydensi uransa parhaisiin sijoituksiin yltäneet, viidenneksi hiihtänyt Niskanen sekä kuudenneksi sijoittunut Anne Kyllönen.

- Selvästi uran paras sijoitus ja muutenkin kokonaisuutena paras tour. Halusin tietysti toivoa, että viimeisenä päivänä jaksaisin taistella. Puoleenväliin saakka nousua tuntui olo ihan hyvältä, yritin siinä jopa Kristasta ohi, mutta onneksi en lähtenyt, kun olisin ollut tien tukkona lopussa, Niskanen nauraa.

- Loppua kohti alkoi vaan enempi ja enempi painaa, keli oli tosi rankka. Suksin luisto huononi huippua kohti, Niskanen kertoo.

Kolmantena viimeiselle etapille lähtenyt Kyllönen sijoittui lopulta kiertueella kuudenneksi.

- Annoin kyllä kaikkeni ladulle tänään. Mä olin jo nousuun lähtiessä ihan puhki. Viimeisellä kilometrillä kuulin, että takaa tulee porukkaa, ja päätin iskeä kaiken peliin. Ajattelin, että ei kyllä yhtään naista enää minusta ohi tule, Kyllönen kertoo ja jatkaa.

- Olen supertyytyväinen, varmasti oli yksi uran kovimpia saavutuksia. Kyllä tuo lumisade teki noususta vielä entistä vaikeamman, oli todella nihkeä keli.

Aino-Kaisa Saarinen sijoittui kiertueella yhdeksänneksi ja Riitta-Liisa Roponen 16:nneksi.

- Hyvä kokonaissuoritus naisilta. Meidän joukkue on maailman toiseksi paras, mutta pitää muistaa, että kolme kovaa, Kowalzcyk-Björgen-Kalla, olivat poissa, päävalmentaja Dalen kokoaa kiertueen naisten osalta.

- Kaiken kaikkiaan hyvä kiertue. Olemme vahvistaneet meidän vapaan hiihtoa ja olemme pärjänneet korkealla kisoissa, joten ainakin tässä vaiheessa näyttää valmistautuminen Sothsiin sujuneen hyvin.

>>Tulokset

Maastohiihdon tiedote -Hevoskuuri

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit