KU Swix Pro 550x90px

Jorma Manninen valmennettavastaan Harri Kirvesniemestä: “Valmentajan toiveuni“

Harri Kirvesniemi Oslon MM-kilpailuissa vuonna 1982. Kuva osa suurempaa kuvaa Jorma Mannisen kirjassa.

Harri Kirvesniemi Oslon MM-kilpailuissa vuonna 1982. Kuva osa suurempaa kuvaa Jorma Mannisen kirjassa.

Perjantaina julkaistiin Jorma Mannisen omakustanneteos “Poika, sinusta tulee vielä hiihtäjä – Harrin tie huipulle“, jossa Manninen kertoo valmennettavansa Harri Kirvesniemen harjoittelusta vuosina 1971-1982.

Manninen kertoo yhden Suomen menestyneimmän urheilijan olleen poikkeuksellinen monella tapaa. Kirvesniemen lapsuus oli monen muun tuon ajan lapsen tavoin liikunnallinen.

- Harrin koko lapsuus oli jo täyttynyt liikunnasta ja urheilusta. Ensimmäiset suksensa hän sai 3-vuotiaana, ja ensimmäistä kertaa hän hiihti kilpaa neljävuotiaana. Kysymyksessä olivat poliisien perhehiihdot. Hän viihtyi jo silloin kärjessä voittaen alle 5-vuotisten poikien sarjan, Manninen kertoo Kestävyyurheilu.fi:lle.

Harrin liikuntainnosta kertoo Harrin äidin muistikuva: Jo ennen kouluikää Harrin herätyskello soi talvisin aikaisin ja hän saattoi hiihtää jopa kaksi tuntia koulun ympärillä kulkevaa 250 metrin latua, ennen kuin muut lapset tulivat kouluun. Välillä koululaisten istuessa tunnilla Harri hiihti ja tuli välitunneiksi aina leikkimään muiden kanssa. Epävirallisten tietojen mukaan Harri hiihti 10-vuotiaana jo toista tuhatta kilometriä talvessa. Ennätyksen sanottiin olleen yli 30 kilometriä yhteen menoon.

- Harrin urapolun tietäen ei ole vaikea ymmärtää, että tämä lapsuuden ajan omaehtoinen liikkuminen loi kaikin tavoin pohjaa sille, että hän pystyi jo suhteellisen nuorena aloittamaan systemaattisemman harjoittelun. Voisi hyvin kutsua vastaavanlaista tilannetta valmentajan toiveuneksi, Manninen kertoo.

Raportointi tärkeää

Vaikka urheilija oli lahjakas ja taustat kunnossa, ei maailman huipulle nousta ilman hyvää valmennusta. Mannisella on ollut suuri merkitys Kirvesniemen menestyksessä.

- Opetin nuoret valmennettavani siihen, että harjoitus ei pääty vielä suihkuun. Harjoituksen toteutus piti tuoreeltaan merkitä harjoituspäiväkirjaan ja valmentajalle annettavaan palautteeseen. Palautteen sisältö, luotettavuus, tarkkuus, selkeys, omien tuntemusten ja havaintojen kuvaus sekä muut seikat ovat valmentajalle tuiki tärkeitä. Niitä tarvittiin seuraavien periodien ohjelmien suunnittelussa ja päivityksessä, Manninen totesi.

Mannisen mukaan Kirvesniemi oli alusta pitäen hyvä raportoija. Palautteet olivat tarkkoja ja täsmällisiä ja siitä oli apua. Raporttien pohjalta oli helpompi räätälöidä seuraavan periodin ohjelma.

- Harria parempaa raportoijaa en ole tavannut. Lisäksi Harrin innostus, energia , "työmoraali", tunnollisuus ja vastuun ottaminen omasta harjoittelustaan oli alusta pitäen ainutlaatuista, Manninen kertoo.

ManninenJormaJorma Manninen

Jorma Manninen viettää eläkepäiviään Mikkelissä, jossa hän on vaikuttanut koko elämänsä. Hän on toiminut elämänsä aikana urheilun järjestöpuolella lähes kaikenlasissa tehtävissä. Valmennustyö on ollut kaikkein mieluisinta ja hänellä on ollut kymmeniä valmennettavia eri lajeissa. Tälläkin hetkellä Mannisella on kaksi juoksuvalmennettavaa. Myös oma arkipäiväinen tekeminen täyttyy liikunnasta, mutta matkat ovat olleet hieman lyhyempiä.

1950-luvun lopulla hän oli mitaleilla 16-17 vuotiaiden sadan metrin SM-kilpailuissa. Vuodesta 1990 lähtien Manninen on osallistunut veteraanisarjoissa kilpailutoimintaan pikajuoksussa.

- 65- sarjassa voitin kahdesti 100 metrin maailmanmestaruuden ja vuosina 2007-08 sain pitää toista vuotta hallussani ikäsarjani 100 metrin maailmanennätystä ajalla 12,50, hän kertoo.

-Juho-Veikko Hytönen

Jorma Mannisen omakustanne omakustanneteos “Poika, sinusta tulee vielä hiihtäjä – Harrin tie huipulle“, on ostettavissa Premiumsport.fi –verkkokaupasta.

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit