swix rullahiihto550 90

Juha Lallukka Suomen mestaruuteen kuninkuusmatkalla

50km_mitalistit270311_introJuha Lallukka hiihti selvällä erolla Suomen mestaruuteen 50 km:n kuninkuusmatkalla. Maajoukkueuransa tähän kauteen päättänyt Teemu Kattilakoski otti hopeaa. Tero Similä hiihti kauden kolmannen SM-pronssinsa.


50km_mitalistit27031150 kilometrin mitalistit. Kuva: Hevoskuuri.fiJuha Lallukka hiihti selvällä erolla Suomen mestaruuteen 50 km:n kuninkuusmatkalla. Maajoukkueuransa tähän kauteen päättänyt Teemu Kattilakoski otti hopeaa. Tero Similä hiihti kauden kolmannen SM-pronssinsa.

Teemu Kattilakoski aloitti vahvasti ja teki eroa muihin. 20 kilometrin väliajoissa Kattilakoski johti Lallukkaa 23,5 sekunnilla.

Tämän jälkeen vaaka alkoi nopeasti kallistua Lallukan puolelle ja seuraavassa 26,9 kilometrin väliajassa Lallukka johti Kattilakoskea noin viidellä sekunnilla. Loppumatkasta Lallukka jatkoi nousujohteisesti ja ero kasvoi niin, että 31,4 kilometrissä etua oli 16,5 sekuntia, 36,9 kilometrissä 43,4 sekuntia, 41,4 kilometrissä 1:38,4 ja maalissa eroa kärkikaksikon välillä oli lopulta 2:44,8.

Jossain vaiheessa näytti, että Jussi Simula pystyisi haastamaa Similän pronssitaistoon. Viimeisen 10 kilometrin aikana ero pysyi kuitenkin koko ajan noin puolen minuutin luokassa.

Ville Nousiaisen ja Matti Heikkisen takki oli tyhjä raskaan ja pitkän kauden päätteeksi. Nousiainen keskeytti ja Heikkinen hiihteli maaliin sijalla yhdeksän.

Juha Lallukka pyrki tasaiseen vauhdinjakoon ja myös onnistui siinä. Sen sijaan Teemu Kalliokoskelle kaksi viimeistä 10 km:n lenkkiä olivat raskaat. Maalissa Lallukka oli tyytyväinen ja hyvävoimaisen oloinen.

–Pyrin tasaiseen vauhdinjakoon ja kisa meni yllättävänkin hyvin. Matka ei ruvennut painamaan missään vaiheessa. Olenkin lievästi yllättynyt siitä, kuinka hyvin kisa meni. Kausi on ollut pitkä ja raskas ja se on tuntunut viime viikkoina. Yhtään kehittävää harjoitusta ei ole jaksanut tehdä, pelkästään kevyitä ylläpitäviä treenejä. Tämä on hieno päätös hyvälle kaudelle. Samalla on kypsynyt päätös jatkaa uraa ja panostusta ensi kaudellakin, kertoili hyvävoimainen Juha maalissa, ilmoittaen samalla tämän olleen hänen kauden viimeinen kilpailu.

Teemu Kattilakoski oli maalissa väsynyt mies:

–30 km:n jälkeen meno loppui täysin, joten hopeaan on oltava tyytyväinen. Alku lähti hyvin liikkeelle, mutta sitten tuli stoppi vastaan. Ainakin nyt tuntuu siltä, että tämä oli yksi vaikeimmista SM 50 km:n radoista, missä olen hiihtänyt. Tämä kausi oli vaikea, mutta muuten uraa kelpaa kyllä muistella. Parhaimpina muistoina Liberecin viestipronssi ja kolme henkilökohtaista sijoitusta kymppisakissa. Vaikka kansainvälinen ura oli tässä, niin ei tämä välttämättä minun viimeinen startti SM-kisoissa ollut. Kyllä sitä edelleen lenkillä käydään ja varmaan jossakin kisoissakin, jutteli Teemu maalissa, jossa hänen uraansa myös pienimuotoisesti muistettiin.

Myös pronssimiehellä Tero Similällä matka otti koville:

–Olen aivan puhki. Missasin yhden juoton viimeiselle kierrokselle lähdettäessä ja se meinasi koitua kohtaloksi. Onneksi löytyi kuitenkin auttava käsi ja sain toiselta kaverilta juottoa. Oli kovaa taistelua ja kyllä mäet koville ottivat. Kokonaisuutena tämä oli kuitenkin hyvä kausi, yksi parhaimmistani ja pääsin taas maajoukkuekuvioihin mukanaan muutaman vaikeamman vuoden jälkeen. Ensi kauteen satsataan edelleen 110 % panostuksella, kertoili Similä.

Sekä naisten 30 km että miesten 50 km olivat kokonaisuutena todella hienot kilpailut, samoin kuin koko Puijon viikonlopun kilpailut. Tämäkin päivä osoitti jälleen vääräksi sen, että väliaikalähdöt olisivat tylsiä ja pitkäveteisiä kilpailuja, päinvastoin. Toivottavasti sentään SM-hiihtojen kuninkuusmatkat hiihdetään jatkossakin väliaikalähdöillä arvokisoista välittämällä. Samoin FIS:n herrat voisivat tulla Suomeen seuraamaan paikan päälle, kuinka hyvin toteutetulla GPS-seurannalla myös hiihtokilpailuista saadaan entistä mielenkiintoisemmat seurattavuuden kannalta.

Tulokset:

1. Juha Lallukka 2.10.01,4
2. Teemu Kattilakoski + 2.44,8
3. Tero Similä + 3.45,6
4. Jussi Simula + 4.05,5
5. Esa Mursu + 4.09,8
6. Paavo Puurunen + 4.12,3
7. Mikko Koutaniemi + 4.29,4
8. Lari Lehtonen + 4.38,9
9. Matti Heikkinen + 4.55,8
10. Jari Kalliokoski + 5.25,2

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit