KU Swix Pro 550x90px

Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle

Susanna Saapunki hiihti tänään viimeisen hiihtokilpailunsa. Kuva: Touho Häkkinen

Susanna Saapunki hiihti tänään viimeisen hiihtokilpailunsa. Kuva: Touho Häkkinen

Kestävyysurheilu.fi uutisoi viime kesäkuussa maastohiihtäjä Susanna Saapungin sopimuksesta italiaisen vuorijuoksutallin kanssa ja hänen aikeistaan vaihtaa Pekingin olympialaisten jälkeen kokonaan lajia hiihdosta vuorijuoksuun.

Saapunki on kuitenkin päättänyt siirtyä kokonaan vuorijuoksun pariin jo nyt. Tänään hiihdetty Pyhäjärven SM-hiihtojen 10 kilometrin vapaan kilpailu oli hänen viimeinen kilpailunsa hiihtäjänä.

– Se oli siinä, tiivistää Saapunki.

Päätös syntyi ennen kaikkea talvella kiusaavan astman takia. Viimeinen niitti oli Rukan maailmancup, jossa Saapunki sairastui.

– Sieltä palatessa totesin, että tässä ei ole järkeä ja asiaa pohdittiin pari viikkoa. En pysty astman takia mittaamaan potentiaaliani talvella ja kun minulle on tarjottu mahdollisuutta panostaa ammattimaisesti vuorijuoksuun, miksen käyttäisi tilaisuutta.

Saapunki kertoo, että kesällä hän ei joudu astman takia tekemään minkäänlaisia kompromisseja harjoittelussaan.

Päivän kilpailussa Saapunki hiihti sijalle yhdeksän. Saapungin edellinen startti oli Rukan maailmancupissa. Kaiken mennessä nappiin kaksinkertaisen MM-kävijän olisi ollut realistista taistella MM-paikoista tälläkin kaudella.

– Takana oli kaksi tunteikasta päivää eikä tähän enää löytynyt vaan latausta. Tuloksen puolesta kisa ei ollut hyvä.
– Tänäänkin olo on ollut tunteikas, mutta hyvällä tavalla. Helpottunut, kuvailee Saapunki.

Nyt Saapungilla on edessään parin viikon loma. Sen jälkeen alkaa vuorijuoksijan ura ja harjoittelu. Saapunki tulee viettämään ison osan kesästään Italiassa ja tähtää menestykseen IAAF:n alaisessa vuorijuoksun maailmancupissa. Hän tulee ensimmäisenä vuonna keskittymään lyhyempiin ylämäkivoittoisiin kilpailuihin.

– Maailmancupissa on 12-16 erityyppistä kilpailua, joista kuusi lasketaan kokonaistuloksiin, kertoo Saapunki.

Saapunki saatetaan nähdä Suomessa SM-maastoissa, mutta muuten kansainvälinen kalenteri ei juuri mahdollista osallistumista kotimaan kilpailuihin.

-Petri Ikävalko

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit