swix rullahiihto550 90

Kansanjuhlat päättyvät, miesten kuninkuusmatka jäljellä

Kasper060311Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös Oslon MM-hiihdot päättyvät. Tänään on jäljellä enää kisojen päättävä kuninkuusmatka, miesten 50 km:n hiihto. Tai sellaisenahan me olemme sitä tottuneet pitämään, viime vuosien tylsät letkahiihdot ovat tuota asemaa päässeet hiukan horjuttamaan.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös Oslon MM-hiihdot päättyvät. Tänään on jäljellä enää kisojen päättävä kuninkuusmatka, miesten 50 km:n hiihto. Tai sellaisenahan me olemme sitä tottuneet pitämään, viime vuosien tylsät letkahiihdot ovat tuota asemaa päässeet hiukan horjuttamaan.

Onneksi Holmenkollenin rata on tällä kertaa niin rankka, että eroja syntyy ja pitkissä nousuissa on mahdollista päästä irti muusta joukosta. Todennäköisempää kuitenkin on, että mitalit jaetaan jälleen kerran useamman miehen loppukirissä. Mutta aina voi toivoa parasta.

 

Oslon MM-hiihdot ovat olleet ennen kaikkea norjalaisen hiihto- ja ulkoelämäkulttuurin suurta juhlaa. Tällaista tunnelmaa on vaikea kuvitella missään muualla mahdolliseksi. Toki siihen on ollut edesauttamassa myös Norjan huippumenestys kisaladuilla, sen verran kilpailuhenkinen kansakunta on kyseessä.

Tämän päivän 50 km:n kilpailussa varmasti monet muut kuin norjalaiset toivovat, ettei Petter Northug voittaisi tätäkin kisaa. Se voi olla lähes mahdotonta, mikäli loppukiriin mennään, mutta jospa jostakusta olisi tänään ratkaisemaan kilpailu ennen loppusuoraa. Tämän päivän todella rankalla ladulla siihen on ainutlaatuinen mahdollisuus. Olisiko Kanadan Alex Harveystä jälleen yllättäjäksi, palkittaisiinko Anders Södergrenin uurastus lopultakin arvokisavoitolla? Mahdollisuuksia on monia. Hevoskuuri uskoo myös vahvaan italialaispanokseen päivän kilpailussa. Viestissä Roland Clara ja Pietro Piller Cottrer tekivät vahvan hiihdon, ja Piller Cottreria jäi varmasti sopivasti harmittamaan, ettei pystynyt ratkaisemaan viestiä kovassa iskussaan. Ruotsalaiset ovat pieni yllätys tällä kertaa. Sukset näyttäisivät nyt olevan kunnossa, joten siihen kisa ei heidän osaltaan kaadu. Tosin Hellner vaikuttaa jo hiukan väsyneeltä, mutta Daniel Rickardsson voi olla päivän yllättäjiä. Venäläisiäkään ei voi unohtaa, eikä Tshekin Baueria, joten tiedossa on todella mielenkiintoinen kilpailu. Sen sijaan Dario Colognan kisat ovat menneet rankasti alakanttiin osittain todella huonojen suksien kanssa.

Suomen miehiltä on etukäteen vaikea odottaa suuria. Juha Lallukka osoitti viestissä olevan todella kovassa kunnossa, mutta 50km ei ole hänen lempimatkojaan. Samoin Tero Similä on päässyt monen vuoden tauon jälkeen hyvään kuntoon ja saatuaan myös muutaman hyvän suksiparin, hän voi tänäänkin yllättää positiivisesti. Ville Nousiaisen päivän ratkaisee pitkälle se, minkälainen suksipari löytyy alle. Kunnossa mies tuntuu olevan. Sen sijaan Suomen kokenein lenkki Teemu Kattilakoski oli hiukan epävarman oloinen kisan aattona. Yksi mies 15 joukossa on jo hyvä saavutus.

Kasper060311Mr. Kasper vastaamassa Hevoskuurin kysymykseen. Kuva: Hevoskuuri.fiJuuri äsken pidettiin myös FIS:n ja kisajärjestäjien lehdistötilaisuus median edustajille. Hevoskuuri käytti tilaisuutta hyväkseen ja halusi tehdä jotain kestävyysurheilun hyväksi. Hevoskuuri esitti suoran kysymyksen FIS:n presidentille Mr. Gian Franco Kasperille, että miksi nykyään on niin vähän väliaikalähtöjä arvokisoissa ja tullaanko vielä näkemään 50 km:n kilpailua väliaikalähdöllä arvokisoissa? No, Mr. Kasper ei sulkenut asiaa täysin pois, mutta antoi muuten juuri niin ympäripyöreän ja diplomaattisen vastauksen kuin saattoi odottaa. Mutta sanoma paistoi kyllä läpi, meidän oikeiden kestävyysurheiluystävien harmiksi se tulee olemaan hyvin epätodennäköistä tulevissa arvokisoissa.

-Tero Viljanen, Holmenkollen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit