swix rullahiihto550 90

Keli ja latuprofiili vaikeutti suksivalintaa Ski Classicsissa - Ebba Andersson valitsi aamulla tasatyönnön, Heli Heiskanen pitopohjan

Ebba Andersson (kesk.) hiihti voittoon tasatyöntäen. Neljänneksi hiihtänyt Silje Theodorsen (vas.) oli mukana pitosuksella. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Ebba Andersson (kesk.) hiihti voittoon tasatyöntäen. Neljänneksi hiihtänyt Silje Theodorsen (vas.) oli mukana pitosuksella. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Visma Ski Classicsin Vålådalsrennet päättyi Lager 157 -tallin Ebba Anderssonin voittoon. Maailmancupin puolelta vierailun pitkille matkoille tehnyt ruotsalainen kukisti viimeisellä kilometrillä Team Kotengin Emilie Fletenin. Kaksikko oli jo aiemmin jättäneet muut taakseen.

Andersson oli tyytyväinen päivän kilpailuunsa, vaikka starttasi matkaan ilman kokemusta pitkistä matkoista.

– En ole tottunut tällaisen matkan tasatyöntämiseen, joten en tiennyt yhtään mitä odottaa. Mutta olen erittäin tyytyväinen päivääni, voittaja kertoi tiedotteessa.

Aamun testin perusteella pitopohjat

Tsekkiläisen Slavia Pojistovna Sports Teamin suomalaishiihtäjä Heli Heiskanen hiihti sijalle 15.

Yksi päivän puheenaiheista oli suksivalinta: hiihdetäänkö pidoilla vai ilman?

Kisaansa tyytyväinen suomalainen ei kilpaillut lauantaina tasatyöntäen, vaan luotti vuorohiihtoon jyrkkäpiirteisellä reitillä.

– Aamun testin pohjalta päätin lähteä pitopohjilla. Vaikea sanoa, kumpi olisi ollut lopulta parempi, mutta ainakin oma suksi toimi hyvin. Hieman karhennus otti kiinni, kun latu kostui, mutta muuten suksi oli erinomainen, Heiskanen kertoi kilpailun jälkeen.

Suomalainen ei ollut ainoa pitosuksella edennyt hiihtäjä. Hän kertoo, että moni kilpakumppani testasi eri vaihtoehtoja vielä aamulla. Osa päätti lähteä tasatyöntäen, osa pidolla. Neljänneksi hiihtänyt Silje Theodorsen hiihti pidoilla. Ebba Andersson kertoi järjestäjien tiedotteessa arponeensa etenemistapaansa vielä aamulla, mutta lopulta ruotsalaisvoittaja eteni tasatyönnöllä.

– Kokemus on opettanut, että ei näistä kilpailuista löydy sellaisia latuja, joita ei voisi pukata tasatyöntämällä. Aina sen voi tehdä, mutta joka kerta pitää löytää se nopein tapa edetä, Heiskanen valottaa taktisia valintoja.

Heiskasen mukaan hänellä on yksi etu moniin muihin kilpakumppaneihin nähden siinä vaiheessa, kun pitosuksia pitää harkita.

– Aika monella tätä sarjaa kiertävillä perinteisen suksipakka ei ole laaja varsinkaan erikoiskelien suhteen. Niitä suksia ei oikeastaan tarvita.

Heiskanen on itse hiihtänyt aiemmin myös paljon ”normaalikisoja” kelissä kuin kelissä. Tämän myötä häneltä löytyy suksia, joita voi käyttää tällaisissa tilanteissa, kun latuprofiili ja keliolosuhteet ovat yhtä aikaa poikkeukselliset.

Sunnuntaina kauden viimeinen Ski Classics -startti

Heiskanen oli tyytyväinen päivän tulokseensa ja siihen, että jaksoi hyvin maaliin saakka. Ainoa jossittelumahdollisuus liittyi siihen, ettei hän ei vastannut tarpeeksi reippaasti naisten kovaan alkuvauhtiin mukaan. Tallikaveri ja pitkien matkojen hiihtolegenda Stanislav Rezac neuvoi ennen kilpailua Heiskasta malttamaan alun jyrkissä nousuissa.

– Tuntui, että siinä olisin voinut vastata muiden vauhtiin, mutta maltoin. Olisi pitänyt vain luottaa siihen, että jaksaa loppuun asti. Maalissa moni sanoi, että olipa raskas kilpailu. Ei se minusta mitenkään poikkeuksellisen raskas ollut, joten olisi ehkä pitänyt hiihtää rohkeammin mäkiä ainakin toisella kierroksella, Heiskanen analysoi.

Sunnuntaina hiihdetään 64 kilometriä. Reitti on tasaisempi, joten silloin edetään tasatyöntöä. Heiskanen odottaa sunnuntaista vauhdikasta kilpailua, sillä yöllä pakastuu. Tosin lumisade tuonee oman mausteensa kilpailuun. Ja tietenkin se, että kaikilla on takana lauantain 54 kilometriä.

– Huomenna alussa tuntuu varmasti huonolta idealta, että on lähtenyt kilpailuun. Mutta toivottavasti se tuntuu muillakin, Heiskanen naureskeli.

Sunnuntain kilpailu on Heiskasen kauden viimeinen Ski Classics -startti, sillä ensi viikonloppun Årefjällsloppet jää väliin. Viikon päästä Heiskanen nähdäänkin Ristijärven SM-hiihdoissa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit