swix rullahiihto550 90

Ketelän MM-debyytti vaisun avauspäivän ilonaihe

Kriukov, Jönsson ja Ketelä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kriukov, Jönsson ja Ketelä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Huoltopäällikkö otti naisten epäonnistumista huollon piikkiin

Toiveet suomalaisten venymisestä sprinttimitaleille vesittyivät torstaina pahemman kerran Val di Fiemmen MM-hiihdoissa. Kolme suomalaista kahdeksasta hiihti 12 parhaan välieriin, mutta yksikään heistä ei venynyt taistelemaan mitaleista finaaleissa.

Suomen valopilkku lumisateisella Lago di Teseron hiihtostadionilla oli Toni Ketelä, MM-kisojen 24-vuotias ensikertalainen. Hän räväytti ensi yrittämällään kahdeksanneksi.

IF Minkeniä edustava vaasalainen Ketelä on odottanut läpimurtoa, ja nyt se tuli.

– Lähdin tähän kauteen haastajana, ja sain heti alkukaudesta kiilattua jalkaa joukkueen oven väliin, Ketelä selitti nousuaan.

Roteva Ketelä osoitti fyysisen vahvuuden lisäksi henkistä kypsyyttä Val di Fiemmessä, jossa hänellä oli viime viikon valmistavalla leirillä ongelmia vatsan kanssa. Ruoka ei pysynyt muutamaan päivään sisällä, mutta Ketelä toipui ajoissa fyysisesti ja henkisesti täyteen iskuun.

– Ainakin pää toimi hyvin, ettei täysin kaki housuun, Ketelä heitti.

Pito söi suksista luiston

Naisten kisassa Mona-Liisa Malvalehto oli tammikuisen maailmancup-voittonsa jäljiltä finaaliehdokkaita, kuten vajaa viikko sitten Davosissa kolmanneksi ehtinyt Anne Kyllönen. Kumpikin joutui poistumaan stadionilta pettyneenä.

Malvalehto tosin oli päivän paras suomalainen seitsemännellä sijallaan, mutta Kyllönen putosi jatkosta jo puolivälierissä.

Maajoukkueen huoltopäällikkö Stefan Storvall otti ison siivun huoltojoukon piikkiin. Hänen mukaansa etenkin Malvalehdon ja Kyllösen suksista puuttui kunnon luisto erävaiheessa.

– Karsinnat menivät hyvin, mutta naiset pyysivät niiden jälkeen lisää pitoa. Pitovoitelu söi luistoa, Storvall kertoi.

Storvallin mukaan suomalaisista parhaat sukset oli niillä hiihtäjillä, joiden suksien pohjissa oli vähemmän pitoa. Tähän joukkoon kuului muun muassa Ketelä.

Storvall antoi huollolle MM-avauspäivästä arvosanaksi kuutosen. Hänen mukaansa kahdeksikkoon voisi olla jo tyytyväinen.

Haastetta riittää kisojen jatkuessakin, sillä sääennuste lupaa loppuviikoksi lisää lunta, sen jälkeen on vuorossa aurinkoista ja toisella kisaviikolla taas lumisadetta.

Suksien pulmat söivät voimia

Malvalehto on tämän kauden maailmancup-voittaja, mutta niin kova tykki hänkään ei sentään ole, että onnistuisi täydellisesti ilman erinomaista suksiparia.

– Näissä kisoissa ei voi antaa tasoitusta, jos meinaat pärjätä. Tänään mentiin laidasta laitaan, vaikka suksea saatiin parannettua koko aika, Malvalehto kertasi ja myönsi, että kalusto-ongelma vei voimia.

Kerttu Niskanen varmisti paikan MM-sprinttiin vasta vajaa viikko sitten, mutta osoitti perinteisen hiihtotavan sprintin sopivan itselleen yhtä lailla kuin pitemmätkin matkat.

– Koko päivä oli vahvan oloista hiihtoa. Tästä jatketaan, yhdeksänneksi sijoittunut Niskanen tiivisti.

MM-avauspäivän kirkkaimmat mitalit karkasivat naapureille. Naisten ykkönen oli kahden vuoden takaista Oslon voittoaan menestyksellä puolustanut Norjan Marit Björgen, miesten voiton vei Vancouverin olympiavoittaja, Venäjän Nikita Krjukov.

Kyllönen kommentoi kieli keskellä suuta

Anne Kyllönen taisi oppia edellisestä Val di Fiemmen reissustaan sen, ettei suksia mollata toimittajien kuullen. Tammikuussa kajaanilainen morkkasi Tour de Skillä työvälineitään, toimittajat tekivät juttunsa, ja päivää myöhemmin Suomen maastohiihto ry:ltä tuli huollon toimintaa puolustellut tiedote.

Torstainakaan MM-sprintissä Kyllösen sukset eivät toimineet parhaalla tavalla. Kyllönen jäi sprintin puolivälierässään viimeiseksi.

– Keskityin täysillä omaan tekemiseeni, enkä osaa sanoa suksista mitään, Kyllönen sanoi.

MM-avausmatkan jälkeen huoltopäällikkö Stefan Storvall kuitenkin myönsi, että Kyllösen suksissa pito söi luistoa.

Kyllönen tavoitteli pääsyä finaaliin, mutta joutui pettymään 26. sijaan. Tulevia startteja ajatellen Kyllösen osalta oli silti lupaavaa, että hän tunsi olonsa vahvaksi koko päivän.

Krista Lähteenmäki putosi hänkin jatkosta puolivälierissä ja sijoittui 14:nneksi.

– Vire menee parempaan päin. Uskon, että tämän päivän kaksi hiihtoa palvelevat tulevia kisoja, Lähteenmäki sanoi ja lähti testaamaan uusia yhdistelmäkisan monojaan lauantaita varten.

Pentsinen manasi MM-sprintin töppiään

Kahdeksanneksi hiihtäneen Toni Ketelän takana muut suomalaismiehet joutuivat tyytymään MM-sprintissä puolivälieräpaikkaan.

– Tuli tällainen legendaarinen sisäsuksivirhe. En tiedä, mihin se suksi leikkasi, Anssi Pentsinen kertasi kaatumistaan puolivälierässä.

– Aika-ajosta kolmas sija oli hyvä ja muutenkin päivä oli jees. Harmittaa tällainen töppi, 16:nneksi päätynyt Pentsinen manasi.

– Tavoite ja fiilis oli sellainen, että olisi pystynyt parempaan. Tonilla oli parempi päivä kuin minulla, kertoi Ketelän kanssa samassa puolivälierässä hiihtänyt seurakaveri Matias Strandvall. Hän päätyi 17:nneksi.

– Tuli yllätyksenä, ettei jalka noussut erässä, 28:nneksi hiihtänyt Kalle Lassila kuvasi uransa neljättä MM-sprinttiä.

Pentsinen ja Strandvall hiihtävät MM-kisoissa sunnuntaina parisprintin vapaalla hiihtotavalla. Ketelän ja Lassilan kisat päättyivät avausmatkaan.

Pirjo Mannisen esimerkki odottaa jatkajia

Pirjo Manninen oli arvokisahistorian ensimmäinen maastohiihdon sprintin mestari. Laji tuli arvokisaohjelmaan Lahdessa 2001, ja Manninen voitti naisten maailmanmestaruuden. Nykyisin Murasena tunnettu hiihtäjä lopetti uransa viime MM-kisojen jälkeen ja toimii nykyisin tv-kommentaattorina.

Lahdessa Suomi otti naisten sprintissä kaksoisvoiton, sillä Kati Sundqvist (nykyinen Venäläinen) oli hopealla.

Vuoden 2001 jälkeen sprintin suomalaiset ilonaiheet ovat arvokisoissa olleet harvassa. Virpi Kuitunen oli kolmas MM-Sapporossa 2007 ja Muranen kolmas MM-Liberecissä 2009.

Suomen miehet eivät ole voittaneet yhtään sprintin mitalia arvokisoissa.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit