KU Swix Pro 22 550x90px

Kokkolasta Sälenin kautta Moraan – ensikertalaisen kokemuksia

vasaloppet_start_2011_introHåkan Ollqvist oli yksi monista Vasaloppetin ensikertalaisista. Useamman vuoden kavereilleen Vaasahiihtoon osallistumista luvannut kokkolalainen lunasti lupauksensa tänä vuonna. Aikaa Ollqvist käytti neljä minuuttia alle kuuden tunnin.

vasaloppet_start_2011Vasaloppetin lähtö. Kuva: VasaloppetHåkan Ollqvist oli yksi monista Vasaloppetin ensikertalaisista. Useamman vuoden kavereilleen Vaasahiihtoon osallistumista luvannut kokkolalainen lunasti lupauksensa tänä vuonna. Aikaa Ollqvist käytti neljä minuuttia alle kuuden tunnin.

-Loistavasti meni, tiivisti Ollqvist hiihtokokemuksensa Sälenistä Moraan.

Ollqvistin sukset toimivat hyvin ensimmäiset 70 kilometriä. Kaksi viimeistä kymppiä hän joutui taistelemaan kun juoma-aseman mukimeri oli kasvanut ladulla liian suureksi.

-Sukset uivat mukien päältä ja siinä lähti luisto. Pito onneksi pysyi, kertasi Ollqvist kisan jälkeen majapaikkansa ulkopuolella Morassa.

Viimeisen kahdenkymmenen kilometrin aikana toiset hiihtäjät menivät ohi alamäissä, mutta ylämäissä hyvä pito auttoi taas alamäessä ohittaneiden rinnalle ja ohi. Keli ei kokkolalaisen mukaan muuttunut vaikka Sälenissä oli lähtöhetkellä 15 astetta pakkasta. Moran kirkonkylällä keli oli nollan tienoilla.

Vasaloppetin yksi tavaramerkki on massiivinen 15000 hiihtäjän yhteislähtö ja lähtöalueen loppupäässä syntyvä laduille jonotus. Ollqvistillä odotusta kesti puolisen tuntia. Tämän jälkeen latu lähti vetämään ja oma hiihtorytmi löytyi.

Håkan Ollqvist oli nuorempana innokas hiihtomies, mutta laji jäi taka-alalle. 25 vuoden tauon jälkeen kipinä talviurheiluun syttyi uudelleen ja tällä hetkellä takana on seitsemän vuotta treeniä. Ennen viikonloppua Ollqvistin tämän talven hiihtokilometrien mittari raksutti 1400 kilometrissä.

-Kokkolassa on ollut hyvät hiihtokelit, pakkasta on toki ollut välillä liikaa.

Aikaisempaa kokemusta hiihtomaratoneista viisikymppiseltä Ollqvistilta löytyy muun muassa BotniaVasan-hiihdosta, jonka hän on hiihtänyt kolme kertaa. Lisäksi Vuokatti-hiihto on käynyt tutuksi. Tämän kevään kalenteri on vielä täytetty hiihtokisoilla. Ensi viikonloppuna odottaa Seljes-hiihto Kruunupyyssä ja seuraavan viikonlopun kohokohtana on Vuokatti-hiihdon 30 kilometrin perinteinen.

Ollqvistin kokemukset Vasaloppetista eivät jää yhteen kertaan.

-Tulen myös ensi vuonna. Varsinkin nyt kun tuntee ladun, hän lupaa.

Ollqvistin mukaan reitille mahtuu muutamia koviakin nousuja. 90 kilometrisen reitin loppuosan hän arvioi melko helpoksi.

Vasaloppetin järjestelyjä Ollqvist kehuu loistaviksi. Edes kymmeniin tuhansiin kasvava kilpailijamäärä ei haittaa, varsinkin kun matkustaa sellaisessa seurassa, jossa hiihtomatkoja on tehty aikaisemmin.

Vaasahiihdon kilpailuaamu käynnistyy erittäin aikaisin. Herättävä on puoli neljältä ja bussi kohti Säleniä starttaa Morasta puoli viisi. Lähtöalueelle siirtyminen kestää puoli tuntia, varsinkin jos kilpailunumero on hivenen suurempi.

Maaliin kukin saapuu ajallaan kuntonsa ja suksiensa luiston mukaan. Tämän jälkeen pääosin Kokkolan seudulta asuvista koostuva ryhmä siirtyy huoltotoimien kautta kisan jälkispekulaatioon ja lepoon. Paluumatka alkaa huomenna maanantaina kohti Tukholmaa. Edessä on vielä yöpyminen ja illanviettoa. Paluulaiva Turkuun lähtee maanantai-iltana ja perillä Pohjanmaalla ryhmä on tiistaina.

Maratonhiihto on kansainvälinen laji

Tämänvuotisella Vasaloppet-viikolla osanottajia oli 43 eri maasta. Eniten osanottajia tuli luonnollisesti Ruotsista, yli 45 000. Hyvänä kakkosena osallistujamäärässä on hiihdon kuningasmaa Norja, josta hiihtäjiä tuli noin 2600. Ennen Suomea kolmostilalle kiilaa hieman yllättäen Tanska, josta mukaan lähti lähes kahdeksansataa hiihdon ystävää. Tosin suomalaisia sivakoi enemmän itse Vasaloppetin (512 hiihtäjää), mutta viikon muilla matkoilla tanskalaiset olivat aktiivisempia. Myös Keski-Euroopan hiihtomaista Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta, Italiasta ja Tsekistä oli kustakin parisataa hiihtäjää.

Suomalaisia viikolla mukana oli yhteensä 590 hiihtäjää.

Eksoottisimmista maista Vasaloppetin sivakoi muun muassa yksi pakistanilainen, nepalilainen ja singaporelainen. Puolimatkan hiihti yksi hiihtäjä Etiopiasta.

Öppet Spår-hiihtoon osallistui yksi afgaani ja yksi australialainen. Aasian toisesta jättiläisestä Intiasta Taalainmaan keväisille hangille oli ilmoittautunut suksimaan ainoastaan yksi hiihtäjä, vaikka maassa asuu yli miljardi ihmistä. Kaiken kukkuraksi edes tämä yksi intialainen ei koskaan ilmestynyt lähtöviivalle!

-Juho-Veikko Hytönen, Mora


Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit