swix rullahiihto550 90

Kolmen viikon odotus pitkästyttää

Riitta-Liisa Roponen pääsee vihdoin tositoimiin lauantaina Sotshissa. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Riitta-Liisa Roponen pääsee vihdoin tositoimiin lauantaina Sotshissa. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Kisavuoroa odottava Riitta-Liisa Roponen hiihtää lauantaina viimeisen olympiakilpailunsa.

Kisojen katselua ja oman harjoitusohjelman noudattamista. Hiihtäjä Riitta-Liisa Roposen päivät ovat käyneet Sotshin olympialaisissa pitkiksi kisavuoroa odotellessa. Roponen tuli kisapaikalle muun joukkueen mukana 3. helmikuuta, ja ensimmäinen startti on luvassa lauantaina 22. helmikuuta.

– On ollut hitaita päiviä ja vielä hitaampia päiviä, Roponen kertoi torstaina Laura-hiihtostadionilla.

Roponen odotti kisavuoroa etenkin viime lauantain viestiin, mutta ei tullut valituksi.

– En olisi tullut tänne näin aikaisin, jos olisin tiennyt, että nyt vasta hiihdän.

Ajan kulumisen ongelmista huolimatta Roponen oli oman kisansa lähestyessä hyväntuulinen. Oloa helpottaa, että valmentaja-aviomies Toni Roponen on myös Venäjällä. Ida-tytärtä on silti kova ikävä, mutta Skype auttaa yhteydenpidossa.

– Idalla menee varmaan paremmin kuin minulla, Roponen tuumaa.

Rannikolla oli karua

Viimeisissä olympialaisissaan kisaava Roponen, 35, kävi viestivalintojen jälkeen ottamassa pari päivää happea Adlerin kisakylässä Mustanmeren rannikolla. Roposella on takanaan pitkä jakso korkealla ohuessa ilmanalassa, koska hän lähti leiri- ja kilpailumatkalle Vantaan SM-kisoista 18. tammikuuta.

– Kai siinä oli tarkoitus hakea virkistystäkin, mutta olihan siellä aika yksinäistä. Alhaalla oli aika karua, Roponen vertasi vuoriston kisamaisemia Adlerin kolossimaiseen jäähalli- ja stadionpuistoon.

Kestävyyslajien urheilijakylässä hän menetti huonekaverin jo viikko sitten, sillä Riikka Sarasoja-Lilja matkusti kotiin pian sprintin jälkeen.

Kauden paras kunto

Roponen uskoo olevansa lauantain 30 kilometrin kisassa kauden parhaassa kunnossa. Tuoreena ladulle pääseminen ei ole suuri etu, sillä suosikeista etenkin Ruotsin Charlotte Kalla on saanut kerätä viikon voimia viestin jälkeen.

– Jos joku yrittää karata, niin Charlotte on se, joka siihen pystyy. Mutta en usko, että norjalaiset päästävät häntä karkaamaan, Roponen ennakoi.
Kisarataan kuuluu kilometrin mittainen yhtäjaksoinen nousu kolmesti.

– Tuollaista nousua ei ole ollut minun urani aikana. Siinä pitää pystyä tekemään rytminvaihdos yhdenkin nousun aikana, ja on käytettävä eri tekniikoita, Roponen kertoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit