KU Swix Pro 550x90px

Kolumni: Sunnuntai huipentaa talven kuumimman hiihtoviikon

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki – tyytyväiset arvokisamitalistit. Kuva: NordicFocus

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki – tyytyväiset arvokisamitalistit. Kuva: NordicFocus

Maanantaina vedetään henkeä, mutta sen jälkeen penkkiurheilijoille on tarjolla jännättävää joka päivä. Tiistaina Oberstdorfissa hiihdetään naisten vapaan kymppi, keskiviikkona miesten 15 kilometriä, torstaina naisten viesti, perjantaina miesten viesti ja lauantaina naisten 30 kilometriä.

Viikon huipentuu sunnuntaihin, jolloin hiihdetään Iivo Niskasen paraatimatka 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Sunnuntain lämmittelynä on tarjolla Vasaloppet, joka näkyy suorana lähes kolmen tunnin ajan myös TV2:lla. Suomalaisten edesottamuksien lisäksi sopii jännätä Marit Björgenin suoriutumista ruotsalaisesta klassikosta. 15 000 hiihtäjän jonottamista ensimmäisen nousuun ei tänä vuonna koronapandemian takia nähdä.

Magnar Dalen oli Ruotsin yleisradioyhtiön haastattelussa haluton veikkaamaan Björgeniin sijoitusta. Björgenin omat ajatukset ovat luettavissa torstaina Kestävyysurheilu.fistä.

MM-hiihdoissa suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat tällä viikolla miesten viestiin ja miesten 50 kilometrille.

Hiihtoa seuraava yleisö on lämmitelty Salpausselän kisojen viestin kakkossijalla ja MM-hiihtojen parisprintin hopealla. Hakola ja Mäki ovat kunnossa. Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan Perttu Hyvärinen on terve ja jätti yhdistelmähiihdon väliin keskittyäkseen päämatkoilleen 15 kilometrin kilpailuun ja viestiin.

Suomen huolto on onnistunut kilpailuissa loistavasti, mutta menestys tälläkin saralla on ansaittava joka päivä uudestaan. Tällä viikolla sään ennustetaan olevan Oberstdorfissa edellisviikkoa kylmempi ja miesten viestin aikaan saattaa sataa vettä, räntää tai lunta. Siinäpä säiden haltijan heittämä haaste!

Hiihtääkö Suomen viestijoukkue samassa järjestyksessä kuin Lahdessa, se jää nähtäväksi. Fakta on tämä: Perinteisen osuuksilla korkeuseroa on puolet vähemmän kuin vapaan osuuksilla ja nousut ovat lyhyempiä. Vapaan osuuksilla jokainen hiihtäjä nousee kolme kertaa yhtäjaksoisen Burgstallin nousun, jossa korkeuseroa on 80 metriä.

Iivo Niskasen kauteen ei ole vielä täysosumia osunut, mutta huolissaan ei kannata olla, sen kertoo miehen rento olemus. Yhdistelmähiihdossa suksi ei tarjonnut parasta pitoa. Niskasen viimeviikkoisesta haastattelusta on tulkittavissa, että säästeliäästi kauden aikana kilpailleen olympiavoittajan suunnitelmana on, että 50 kilometriä edeltävät kilpailut vievät kuntoa ja terävyyttä vielä napsun eteenpäin. Se on mahdollista, kun pohjalla on 15 vuotta systemaattista harjoittelua, edellisvuodelta 1100 harjoitustuntia ja kisoihin on matkannut palautuneena. Kuopiolainen taistelee sunnuntaina mestaruudesta.

-Petri Ikävalko

Korjattu Suomen sijoitus Salpausselällä.

P.S. Ristomatti Hakolan valmentaja Antti Hagqvist totesi eilen Ylelle: "Ja jos Rise ottaa mitalin 50 kilometrillä, en olisi puulla päähän lyöty."

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit