swix rullahiihto550 90

Koronakausi opetti hiihtäjät huolehtimaan terveydestään

Hengityssuojaimet olivat koronavuoden näkyvin ilmentymä myös hiihtokisoissa. Kuva: NordicFocus

Hengityssuojaimet olivat koronavuoden näkyvin ilmentymä myös hiihtokisoissa. Kuva: NordicFocus

Päävalmentaja Teemu Pasanen haluaa jatkaa tehokkaita käytäntöjä myös "normaalioloissa" koronapandemian jälkeen.

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen laskee poikkeuksellisen korona-ajan tärkeimmäksi urheilulliseksi opetukseksi terveyden varjelemisen. Koronakäytäntöjen ansiosta hiihtäjillä ei esiintynyt tavanomaisia hengitysteiden tulehduksia Oberstdorfin MM-kisoihin huipentuneella kaudella.

–  Tämä poikkeuksellinen jakso saattoi opettaa meille, miten kilpailukaudella pysytään terveenä myös normaalioloissa, Pasanen pohdiskeli MM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina.

–  En tiedä, mitä käytäntöjä otamme tästä mukaan, mutta asiasta täytyy pitää palaveri lääkärien kanssa.

Oberstdorfin MM-kisoissa hiihtoon tuli kaksi mitalia. Ristomatti Hakola ja Joni Mäki saavuttivat hopeat pariviestissä, ja naiset hiihtivät viestissä pronssimitalit joukkueella Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.

Pasanen laski mitalit koko joukkueen onnistumisiksi, eikä kyse ollut hiihtäjien lisäksi vain huollosta ja valmennuksesta.

–  Siihen tiimiin kuuluivat myös muut urheilijat, Pasanen vakuutti.

–  Meillä oli täällä tosi hyvä tiimihenki. Kun tietyt urheilijat oli valittu hiihtämään, muut olivat auttamassa heitä esimerkiksi suksitesteissä.

Pasanen kuvaa joukkuehengen kehittymistä pitkäksi prosessiksi. Valmennus voi tukea sitä, mutta joukkueen jokainen jäsen on vastuussa siitä.

–  Henki rakentuu kuin itsestään. Se tulee koko porukasta ja alkaa rakentua jo kesän leirityksessä. Se on pitkä prosessi, Pasanen kertoi.

STT/Pasi Rein

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit