swix rullahiihto550 90

Kowalczyk ja Cologna hallitsevat urakkahommat

Kowalczyk tourpokaali 080112HemmersbachNorjalaishiihtäjät eivät päässeet vieläkään juhlimaan Tourilla.Kowalczyk tourpokaali 080112HemmersbachJustyna Kowalczyk nappasi Tourin voittopokaalin Marit Björgenin nenän edestä. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusNorja on maailman mahtavin maastohiihtomaa, mutta Tour de Skin valloitukseen norjalaisilta ei löytynyt eväitä kiertueen kuudentenakaan elinvuonna. Suosikkeina kiertueelle lähteneiden Marit Björgenin ja Petter Northugin sijasta Alpe Cermis -rinteen maalissa juhlivat puolalainen Justyna Kowalczyk ja sveitsiläinen Dario Cologna. Kummallekin voitto oli uran kolmas kiertueella.

– Ehkä olemme keskittyneet arvokisoihin. Se on ainakin syy, miksei Marit ole tätä voittanut. Itse olen yrittänyt kovasti, mutta en ole onnistunut, selvitti Northug, joka putosi viimeisellä etapilla kolmanneksi.

Björgen, 31, jätti edelliset kaksi kiertuetta väliin ja panosti harjoitteluun olympialaisia ja MM-kisoja silmällä pitäen. Hän johtaakin Kowalczykiä arvokisamitaleissa 21–10, mutta Tourin puolalainen hallitsee. Loppunousussa Kowalczyk pudotti Björgenin kannastaan puolitoista kilometriä ennen maalia.

– Taistelu oli kova alusta asti, ja Justyna oli reilusti parempi, Björgen antoi tunnustusta voittajalleen ja totesi haluavansa itsekin vielä joskus voittaa Tourinkin.

Jokaisessa kiertueen kilpailussa kolmen parhaan joukossa ollut Kowalczyk sinnitteli urakan kipeällä polvella ja aikoi mennä piakkoin lääkäriin. Oikea polvi leikataan kuitenkin vasta kauden jälkeen.

– Nyt on aika levätä. Seuraavan kerran kisaan Otepäässä, Kowalczyk viittasi parin viikon päähän. Heti Otepään jälkeen hän juhlii 29-vuotissyntymäpäiviään.

Kevääksi tiukka taistelu

Cologna sai kivuta omissa oloissaan maaliin, sillä toiseksi noussut Ruotsin Marcus Hellner ylitti maalilinjan minuutin sveitsiläistä myöhemmin.

– Oli mukava voida kontrolloida kilpailua. Tällä kaudella Tour de Ski oli päätavoitteeni, ja olen tyytyväinen siihen, miten selvitin nämä 11 päivää, suvereeni Cologna sanoi.

Naisten ja miesten maailmancupin kokonaiskilpailujen voitoista voi kehkeytyä kevääksi tiukat taistelut. Naisten pisteissä Björgenillä on 102 pisteen johto Kowalczykiin, ja miesten vertailussa Colognalla on 93 pisteen etumatka Northugiin. Northug on aikonut panostaa Tourin jälkeen myös pitkien matkojen kisoihin, muun muassa Marcialongaan ja Vasaloppetiin, mutta hiihtää vielä cupissakin.

Cup-kaudesta on jäljellä 17 kilpailua, joista kauden päättävät kolme kilpailua Ruotsissa muodostavat erillisen maailmancupin finaalisarjan.

Dalen piti suomalaispanosta kaksijakoisena

Päävalmentaja Magnar Dalenin loppuarviossa Tourin kokonaispanos oli tulosten valossa suomalaisittain hiukan kaksijakoinen.

- Kokonaisuutena meillä oli vahva naisten joukkue. Krista (Lähteenmäki) neljäs ja Aino-Kaisa (Saarinen) yhdeksäs kokonaiskilpailussa ja lisäksi kaikki naisemme 21 parhaan joukossa. Krista hiihti tänäänkin hyvin taktisesti, Aino-Kaisan vapaan hiihto oli myös tänään hyvää. Laura (Ahervo) ensikertalaisena suoriutui koko Tourista myös hyvin. Miesten kokonaispanos taas ei tyydytä, tulos ei niin hyvä kuin odotettiin. Matin (Heikkinen) tämän päivän kuudenneksi nopein osuusaika osoitti että hän on 10 parhaan hiihtäjän joukossa maailmassa, Oberhofin kaatumiset yms olivat koko Touria ajatellen ratkaisevia. Ilman niitä Matti olisi taistellut varmasti paremmista sijoituksista koko Tourilla. "Rookie" Ari Luusua haki nyt Tourilta kokemusta ja osoitti että hänellä on potentiaalia pärjätä hyvin tulevaisuudessa.

Kowalczyk keräsi noin 117 000 euroa Tourilta

 • Naisten kokonaiskilpailun voittanut Justyna Kowalczyk keräsi muhkeimman tilin sunnuntaina päättyneeltä Tour de Ski -kiertueelta. Puolalaisen palkintosumman pesämuna oli ykkössijan tuoma 100000 Sveitsin frangia, noin 82000 euroa.
 • Kiertueella jaettiin rahaa paitsi kokonaiskilpailun kymmenelle parhaaalle, myös jokaisen kisan kolmelle parhaalle, kokonaiskisan johtajalle kiertueen joka etapin jälkeen sekä sprintticupin (prologit ja sprintit) viidelle parhaalle.
 • Kowalczyk kahmi rahaa yhtä lukuun ottamatta jokaisesta jaosta, sillä kiertueen johtopaikka livahti vain kerran Marit Björgenille. Yhteensä puolalainen sai runsaat 117000 euroa.
 • Miesten ykkönen, Sveitsin Dario Cologna sai kokoon yhteensä runsaat 103500 euroa.
 • Suomalaisista palkintorahoille pääsivät naisten nelonen Krista Lähteenmäki lähes 19300 euron summalla ja yhdeksäs Aino-Kaisa Saarinen noin 2700 euron summalla.
 •  

  STT–KAIJA YLINIEMI - MAASTOHIIHDON TIEDOTUS

   

  langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

  Suositeltavaa luettavaa

  Kilpailukalenterit