KU Swix Pro 550x90px

Kowalczyk ja Krjukov sprinttivoittajat

Kriukov311211Hemmersbach introPuolan Justyna Kowalczyk ja Venäjän Nikita Krjukov voittivat maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen kolmannen etapin, joka hiihdettiin sprinttikisana.

Kriukov311211HemmersbachPäivän voittaja Kriukov. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusPuolan Justyna Kowalczyk ja Venäjän Nikita Krjukov voittivat maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen kolmannen etapin, joka hiihdettiin sprinttikisana. Kowalczyk on voittanut kaikki kolme Tour-kisaa, ja hän pitää johtopaikkaa yhteistilanteessa 22,2 sekunnin erolla Norjan Marit Björgeniin. Sprinttifinaalissa toiseksi ehtinyt Björgen hävisi 3,2 sekuntia.

Miesten kisassa Krjukov kukisti maanmiehensä Aleksei Petuhovin 0,7 sekunnilla. Venäläisvauhti oli hurjaa, sillä he ottivat neloisvoiton.

Saarinen jatkaa Tour de Skillä neljäntenä, mutta ero kärkeen venähti

–Tänään ei ollut meidän päivämme, huokaisi suomalaisten hiihtäjien päävalmentaja Magnar Dalen veden valuessa taivaalta Oberstdorfin hiihtostadionilla.

Dalenin alakulo osui kohdalleen, sillä suomalaiset menettivät lauantain sprinttihiihdoissa asemiaan maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella. Kovin kohtalo oli Matti Heikkisellä, joka pilasi kaatumisella mahdollisuutensa päästä napsimaan bonussekunteja pudotushiihdoista.

Aino-Kaisa Saarinen jatkaa naisten kiertueella neljäntenä, mutta ero kärkikolmikkoon kasvoi lähes puoleksitoista minuutiksi.

Saarinen oli sprintin 16:s. Sijan tuomat 15 bonussekuntia eivät paljon lämmittäneet, koska kiertuetta johtava Justyna Kowalczyk keräsi sprinttivoitollaan 60 bonussekuntia ja kakkonen Marit Björgen 56 bonussekuntia.

Kowalczykin ja Björgenin lisäksi Saarisen edellä kiertueen kokonaistilanteessa on lauantain sprintin 18:nneksi paras hiihtäjä, Norjan Therese Johaug.

–Oli tahmeaa, vaikka olin palautunut perjantain kisasta, Saarinen huokaisi.

Välieräpaikka lämmitti Lähteenmäkeä

Krista Lähteenmäki oli lauantaina paras suomalaishiihtäjä, sillä hän ylsi ainoana 12 parhaan välieriin. Siinä mahdollisuudet menivät kuitenkin kaatumiseen, mutta ikaalislainen ei sitä surkutellut.

–Hiihtäminen ei ollut yhtään rentoa. Olin nousussa ihan hapoilla, kun joku hiihti takaa koko ajan suksille. Välieräpaikkaan olen kuitenkin tyytyväinen, Lähteenmäki tuumasi.

Hän putosi kokonaiskilpailussa sijan kuudenneksi. Eroa kärkeen on 1.44 ja Saariseen noin 18 sekuntia.

Lähteenmäen ja Saarisen lisäksi kolme muuta suomalaisnaista pääsi pudotushiihtoihin. Riikka Sarasoja-Lilja hiihti kauden parhaan perinteisen hiihtotavan sprinttinsä.

–Tämä oli ennakkoon minun huonoin matkani tällä kiertueella, Sarasoja-Lilja iloitsi 17. sijastaan.

Anne Kyllöselle perinteisen sprintti oli yksi kiertueen päämatkoista, mutta välierään ei ollut asiaa. Kyllönen oli sprintin 21:s, Kerttu Niskanen hävisi hänelle sijan.

–Koko päivän puuttui rentous. Hiihto oli vähän sellaista jäkittämistä, Niskanen arvioi.

Jauhojärvi tapittaa vessan peiliin

Miesten sprintti oli venäläisten juhlaa, sillä itänaapurin hiihtäjät ottivat neloisvoiton Nikita Krjukovin johdolla. Suomalaisista pisimmälle pääsi Sami Jauhojärvi, joka hiihti puolivälierässä 19:nneksi.

–Hiihto on koko ajan ok-tuntuista, mutta ei sellaista lentoa. Ei lähelläkään sellaista kuin Oslon sprinttiviestissä, Jauhojärvi vertasi viime talven MM-kuntoonsa.

–Tärkeitä bonussekunteja tuli, mutta illalla on taas syytä katsoa itseään vessan peilistä, miksei tämän parempaa tullut, hymähti kokonaiskilpailussa kolme sijaa kymmenenneksi noussut Jauhojärvi.

Eroa kärkeen palanneeseen Norjan Petter Northugiin on 55,2 sekuntia.

Northug kaatui sprintin finaalissa omaa syytään ja oli kuudes, mutta pystyi pitämään viidenneksi sijoittuneen Sveitsin Dario Colognan 4,2 sekunnin erolla takanaan.

Hyvän sprinttihiihtämisen merkitys Tour de Ski -kiertueella tuli selväksi Saksan Axel Teichmannin esimerkillä. Oberhofin kisojen jälkeen kiertuetta johtanut Teichmann oli sprintissä 50:s ja putosi kokonaistilanteessa kahdeksanneksi 42 sekunnin päähän kärjestä.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

>> Naisten tulokset

>> Miesten tulokset

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit