KU Swix Pro 22 550x90px

Krista Lähteenmäki mielissään viime talven huimasta kehityksestä

Krista120511_introSeuraavana hiihtäjistämme kevätkuulumisistaan kertoo huikean viime kauden tehnyt Krista Lähteenmäki. Kristalla oli aikaa kertoa Hevoskuurille kuulumisistaan ennen viime maanantain mitalikahveja ja kukituksia talven mainioista suorituksista.

Krista120511Krista Lähteenmäki Oslossa lehdistön tentattavana. Kuva: Hevoskuuri.fiSeuraavana hiihtäjistämme kevätkuulumisistaan kertoo huikean viime kauden tehnyt Krista Lähteenmäki. Kristalla oli aikaa kertoa Hevoskuurille kuulumisistaan ennen viime maanantain mitalikahveja ja kukituksia talven mainioista suorituksista.

Vasta 20-vuotiaalle Krista Lähteenmäelle viime kausi oli ensimmäinen varsinainen aikuisten sarjassa hiihdetty talvi, ja siihen nähden viime talven tulokset olivat kerrassaan loistavia. Tuloskehitys edelliskauteen oli merkittävä ja Krista nousi kertaheitolla aivan maailman terävimpään kärkeen. Talven parhaimmat saavutukset olivat kaksi MM-mitalia Oslosta: parisprintistä tuli hopeaa yhdessä Aino-Kaisa Saarisen kanssa. Lisäksi Kristan kaulaa koristi viestipronssi. Henkilökohtaisilta matkoilta saavutuksina oli hieno viides sija Oslon 10 km:ltä sekä nuorten 23-vuotiaiden saman matkan maailmanmestaruus.

Kyselläänpä hiukan Kristan kuulumisia ja sitä, miten hän itse kokee viime kauden menestyksen ja millä mietteillä hän on uuteen kauteen lähdössä.

Hei Krista, mitä kuuluu sinun kevääseen?

– Kiitos, ihan hyvää. Huilatessa menee vielä tämä viikko. Ensin oli kauden jälkeen kaksi viikkoa täyslepoa ja nyt on menty pari viikkoa kolme harjoitusta viikossa tahdilla, jotain kevyttä olen käynyt tekemässä, kuten hiukan juoksemassa.

Nyt hetken sulateltuasi viime kautta, miten itse koet viime kauden menestyksen ja selvän harppauksen eteenpäin?

– Tosi hyvältä tuntuu totta kai. Tosi huima kehitys oli viime kaudella. Tuskin lähivuosina tulee näin isoja nostoja kunnon suhteen, ja siihen pitää varautua. Nyt pyritään pysymään samalla tasolla ja pikkuhiljaa nostaa tasoa sitten ylöspäin. Suurin syy tähän kehitykseen on ehkä se, että sain ehjän harjoituskauden alle ja pysyin terveenä. Samoin se, että nousin A-maajoukkueeseen ja sai kovia ja hyviä leirejä. A-maajoukkueleirit ovat olleet kovia, mutta kehittäviä. Niistä seuraavat viikot ovat normaalisti menneet palautuessa.

Niin, ne taisi olla kovia leirejä nuorelle urheilijalle?

– Kyllä ne mulle on ollut kovia leirejä, että on joitain treenejä pitänyt helpottaakin, mutta oon ollut tyytyväinen ja olen pystynyt fiksailemaan niitä itselle sopiviksi.

Krista_Aikkumitali020311Kristan uran ehdottomia kohokohtia toistaiseksi on MM-hopea Oslosta parisprintissä yhdessä Aino-Kaisan kanssa. Kuva: Hevoskuuri.fiEntä millä mielin uuteen kauteen? Tuleeko mitään muutoksia?

– Matin (Haavisto) kanssa ei olla vielä päätetty ensi kaudesta. Ensi viikonloppuna on palaveri. Mutta Maailman Cupin kokonaiskuppi ja Tour de Ski ovat kauden päätavoitteet, aikuisten kisoja kierretään, mutta en ole sulkenut nuorten kisoja pois, jos ne sopivat ohjelmaan. Tavoitteena on, että saisi vielä omaa tasoa hiukan nostettua, mutta kuten sanoin, yhtä kovaa nousuun on vaikea päästä.

Olet myös muuttanut tänä vuonna Kainuusta pääkaupunkiseudulle. Miten se vaikuttaa sinun harjoitteluun?

– Kyllä, tammikuussa muutin Espooseen, tosin talvella siellä en ehtinyt juuri olemaan, joten talvisista harjoitusolosuhteista en vielä tiedä niin paljon. Ja nyt keväälläkään en ole vielä aloittanut uutta harjoituskautta, joten en osaa sanoa vielä sen tarkempaa, eivät vielä kaikki parhaat harjoituspaikat ole selvillä. Täytyy kysyä ihmisiltä neuvoja hyvistä harjoituspaikoista. Otepäähän on nyt lähellä, joten siellä tulee varmasti käytyä, varmaankin ainakin pari kertaa. Tai sitten lähdetään lentäen jonnekin hyvään harjoituspaikkaan muutaman kerran.

Minkälaista sinun kesäharjoittelusi on? Mitä asioita painotat?

– Harjoittelu on monipuolista eli kaikkea mahdollista. Suosin juoksemista ja teen tehotreenit lähinnä juosten. Itse tykkään tästä ja Mattikin on sitä suosinut. Toki rullillakin tehdään osa tehotreeneistä. Keväällä tulee käytyä salillakin aika paljon ja tehtyä voimaharjoittelua. Voimaharjoitteluun tulee varmaankin muutoksia, että saadaan voima tarttumaan. Tehdään varmaan joitain eri liikkeitä tänä vuonna. Olemme menneet jo useamman vuoden samalla ohjelmalla ja nyt on aika hakea uusia harjoitusmuotoja ja ärsykkeitä.

Mitkä ovat omasta mielestäsi sinun vahvuudet ja heikkoudet?

– Vahvuutena on vahvuus. Olen tosi vahva yläkropasta. Maatilan tyttöjä kun ollaan ja voima tarttuu hyvin. Heikkoutena on taktinen puoli ja kestävyys. Tässä kun ollaan vielä nuori urheilija, niin kestävyyttä ei ole vielä ehtinyt tulla tarpeeksi. Se vaan tulee vuosien varrella.

Sinä olet myös harrastanut suunnistusta kesäisin. Kuinka paljon ehdit nykyään käymään rasteilla?

– Nuorempana suunnistin enemmänkin, nykyään käyn lähinnä juoksemassa Venlojen viestin aloitusosuuden Kyrös-Rastin joukkueessa. Tänäkin vuonna olen varmaan mukana, mikäli ei mene päällekkäin leirityksen kanssa. Iltarasteilla käyn myös jonkin verran. Suunnistus on hyvä harjoitusmuoto ja hyvä jaloille, kun juostaan pehmeällä alustalla. Samalla saa myös hyvän tehotreenin, kun eihän sitä malta hiljaa juosta.

Hyvä! Nythän pääkaupunkiseudulla pyörii hyvin iltarastit, joten rasteille vaan! Entä mitkä ovat sinun pitkän tähtäimen suunnitelmat ja mitkä ovat suosikkimatkasi?

– On totta kai katsottu jo eteenkinpäin. Nyt kun tuli jo Oslossa mitaleita, niin mitali mielessä lähdetään myös Val di Fiemmen MM-kisoihin. Samoin Sotshin olympialaisissa seuraavana vuonna on realistista pärjätä ja taistella olympiamitalista, sinne on vielä kolme vuotta aikaa. Väliaikalähtökisoissa olen pärjännyt parhaiten, mutta nyt kun niitä on vähemmän, niin täytyy keskittyä myös sprintteihin ja yhteislähtökisoihin. Niitä harjoitellaan ensi kaudella. En halua erikoistua mihinkään. Taktiikkaa on vaan vielä parannettava. Tiedän, että olen nopea, mutta sitä on vielä osattava hyödyntää lopun kiritaisteluissa ja siirrettävä sukselle. Tekniikka ei ole vielä oikein pysynyt kasassa.

Entä mitä sinun hiihtäjän kevääseen ja kesään kuuluu?

– Nyt päästään siis vähitellen harjoittelun makuun ja ensimmäinen leiri on kesäkuun alussa. Muuten leiriohjelma on vielä auki, sitten kun leiritys on selvillä, niin sen pohjalta rakennetaan ohjelma. Mutta varmaan siis pari kertaa Otepäässä ja joku oma leiri. Ja sehän menee niin, että leiriviikkoa seuraa kevyt palauttava viikko, jolloin palaudutaan leirirasituksesta. Eli leirien mukaan ohjelma hyvin pitkälle rakentuu.

Kiitokset tästä juttutuokiosta ja nyt ansaittua kakkua syömään! Hevoskuuri seuraa mielenkiinnolla sinun hiihtouran jatkoa.

- Tero Viljanen

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit