KU Swix Pro 550x90px

La Diagonela – auringonpaistetta ja huikeita maisemia Sveitsin Alpeilla

La Diagonela hiihdetään Sveitsissä upeissa vuoristomaisemissa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

La Diagonela hiihdetään Sveitsissä upeissa vuoristomaisemissa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

La Diagonela, 65 km, on Sveitsin suurin perinteisen hiihtotavan massatapahtuma. Se seuraa osittain kuuluisan Engadin Skimarathon-hiihdon reittiä ja tapahtumalla on kolme silmiinpistävää valttikorttia; kuvankaunis maisema, ainutlaatuinen tunnelma ja korkea ilma-ala.

Kisareitti kulkee Zuozista La Puntin ja Celerinan kautta tarunhohtoiseen St. Moritziin, jossa kuninkaalliset ja monet julkkikset ovat viettäneet talvilomiaan, jatkaen Staz-järven yli kohti Pontresinaa, jonka jälkeen hiihtäjät jättävät taakseen Engadinin lentokentän ja jatkavat kohti Zuoz-kylän keskustaa. Maali sijaitsee kylän historiallisen torin keskellä, jossa äänekäs yleisö vastaanottaa hiihtäjät viimeisen kovan nousun jälkeen.

Engadinin laakso on tunnettu postikorttimaisista maisemistaan, aurinkoisista päivistään ja idyllisistä pikkukylistään pitkin pitkää ja kapeaa laaksoa. Engadin todellakin tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä, jotka tuovat menneisyyden nykyaikaan taianomaisen sveitsiläisen luonnon helmassa.

Alueella on yli 220 km ajettuja latuja, mikä tekee laaksosta täydellisen kohteen viettää aikaa joko ennen La Diagonelaa tai sen jälkeen. Laaksosta pääsee myös hiihtämällä hienoille jäätiköille, jotka ovat kirjaimellisesti henkeäsalpaavia.

zuoz moLa Diagonelassa tullaan maaliin Zuozin idylliseeen kylään. Kuva: Magnus Östh/Wsportsmedia

Viisi vierailukohdetta alueella:

1) Mouttas Muragl
15 minuutin hammasrattailla liikkuvan vaunumatkan jälkeen saavut määränpäähän, josta aukeaa upeat näköalat koko laakson yli ja samalla näet koko La Diagonelan reitin.

2) Val Roseg
Val Rosegiin pääset Pontresinasta joko hiihtämällä tai hevoskärrykyydillä. Kohde on yksi viehättävimmistä sivulaaksoista alueella ja tarjoaa mahtavat näköalat jäätiköille.

3) Diavolezza
Gondola vie sinut 2978 metrin korkeuteen, josta avautuu loisteliaat näköalat Graubündenin, Piz Berninan ja Piz Palün vuoristojen. 

4) Val Fex
Kaunis sivulaakso, jossa voit helposti nähdä villieläimiä aidossa elinympäristössään.

5) Piz Corvatsch
Tämä on itäisten Alppien korkein kohta saavuttaen jopa 3303 metrin korkeuden. Kohteeseen pääset vuoristojunalla. Ylhäältä avautuu näkymä yli Bernina-vuoriston ja Engadinin yläosien järvien. 

Kilpailujohtajan kommentti:

”La Diagonelaa voi varauksetta kutsua Visma Ski Classics-sarjan kruununjalokiveksi. Kilpailu ei ole erityinen pelkästään korkean ilma-alansa vuoksi vaan myös kisan pituus asettaa omat haasteensa. Loistavien maisemien, idyllisten kylien, upeiden järvien ja lumen peittämien metsien lisäksi kisan maali keskellä historiallista Zuozin kylää on tapahtuman yksi kohokohdista.”

La Diagonela pähkinänkuoressa:

Paikka: Zouz, Sveitsi
Päivä: Lauantai, 16.1.2021, lähtö naiset klo 08:00 CET ja miehet 8:30 CET
Matka: 65 km perinteisellä
Kirimaalit (sprintti): Samedan 16 km & St. Moritz 22 km
Huoltopisteitä: 7
www.ladiagonela.ch

Teksti: Teemu Virtanen 

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit