KU Swix Pro 550x90px

La Diagonelan pakkanen puri rajusti myös suomalaisiin: Luusuan kisat vaarassa paleltumien takia – Roivas edelleen sairaalassa

La Diagonela on osoittautunut rajuksi koettelemukseksi hiihtäjille. Kuva: NordicFocus

La Diagonela on osoittautunut rajuksi koettelemukseksi hiihtäjille. Kuva: NordicFocus

Lauantaina hiihdetty La Diagonela koetteli rajulla tavalla myös suomalaishiihtäjien terveyttä. Ari Luusuan varpaat ovat siinä määrin paleltuneet, että Toblach-Cortina ja Marcialonga ovat uhattuna.

Lue myös: Visma Ski Classics -sarjan ykköstähdille pahoja paleltumavammoja La Diagonelassa – kaksi kilpailijaa vaarassa joutua amputaatioon

Ranskalaisessa Team Decathlon Expériencessä hiihtävä Kati Roivas puolestaan on edelleen ranskalaisessa sairaalassa, paleltumiin erikoistuneessa yksikössä. Paleltumia hänellä on sekä varpaissa että sormissa.

– Sain kisan seurauksena vakavia toisen ja kolmannen asteen paleltumia sormiin ja varpaisiin. Olen edelleen sairaalassa, mutta amputoimisen vaara pitäisi olla ohi. Lääkäri sanoi, että minulla oli tuuria, sillä lauantaina tullessani päivystykseen, olin vaarassa menettää neljä varvasta, kertoo Roivas.

Roivas kertoo, että hän ei saa puoleentoista kuukauteen pitää kenkiä jalassa.

– Omalla kohdallani en saa laittaa suksia jalkaan tai käytännössä ollenkaan ulkoilla seuraavaan puoleentoista kuukauteen ja tulen aina olemaan erityisen herkkä kylmälle. Lääkärin mukaan jo 0°C voi aiheuttaa vaikeuksia, enkä tiedä pääsenkö tällä kaudella enää viivalle. Se on valtava pettymys koska olin odottanut ensimmäistä kokonaista kautta onnistuneen harjoituskauden jälkeen innolla.

kati roivas thomas bruasKati Roivas hiihtää ranskalaisessa Team Decathlon Expériencessä. Kuva: Thomas Bruas

Roivas huomasi paleltumat vasta kilpailun jälkeen.

– Minulla oli kilpailussa älyttömästi päällä. Kädessä oli kolmisormihanskat ja jaloissa mononsuojat. Tietenkin kisan aikana huomasi kylmyyden, mutta ei tällaisia seurauksia osannut arvata.

– Maalintulon jälkeen sormet todettiin sisätiloissa violeteiksi. Sormia pidettiin puoli tuntia 38-asteisessa vedessä. Varpaat olivat välittömästi kisan jälkeen valkoiset, mutta suihkussa käytäessä nekin muuttuivat violeteiksi.

Roivas on sairaalassa vielä ainakin viikon. Hän saa nestetytyshoitoa, jolla pyritään parantamaan yhdessä varpaassa ja yhdessä sormessa todettua huonontunutta verenkiertoa.

Luusua seuraa paranemista päivä kerrallaan

Luusua on tällä hetkellä Toblachissa ja seuraa päivä kerrallaan varpaidensa tilaa. Tällä hetkellä hän ei pysty vetämään monoja jalkaan. Yksi varpaista on tulehtunut ja märkii.

– Näyttää huonolta. Vaihtoehtona on aloittaa antibioottikuuri. Silloin seuraavat kisat jäisivät väliin ja olisi parempi palata kotiin toipumaan. Toisaalta, jos aikoo kilpailla isommat monotkaan eivät ole ratkaisu, jos varpaassa on tulehdus.

arskanvarvasAri Luusuan kovia kokenut ukkovarvas.Luusua käytti kisan aikana ylimääräisiä kuoria hanskojen päällä ja jalassa olivat mononsuojat. Kylmyydestä huolimatta paleltumat tulivat Roivaksen tapaan huomaamatta.

– Jälkiviisaana kisa olisi pitänyt jättää hiihtämättä, mutta toisaalta kuinka monella on kanttia jättää työpäivä väliin. Monosuojat eivät olleet tarpeeksi. Olisi pitänyt olla lämmitettävät sukat tai pohjalliset, pohtii Luusua.

Sekä Luusua että Roivas sanovat, että kisa-alueella tai reitin varrella oli selvästi kylmempiä pakkaslukemia, kuin mitä järjestäjät ilmoittivat. Reilusti 20 pakkasastetta kireämpiä lukemia todettiin sekä virallisilla sääasemilla että huoltoautojen lämpömittareista. Pakkasen purevuutta lisäsi myös reitin varrella virtaavasta joesta kummunnut kosteus.

-Petri Ikävalko

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit