swix rullahiihto550 90

Lähteenmäki palasi ryminällä kärkeen

Krista Lähteenmäki hiihti toisen kerran urallaan kakkospallille. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Krista Lähteenmäki hiihti toisen kerran urallaan kakkospallille. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kyllönen hiihti uransa parhaan väliaikalähtökilpailun.

Päävalmentaja Magnar Dalenilla on edessä kimurantti valinta helmikuun viimeisenä päivänä Val di Fiemmessä hiihdettävään naisten viestiin. Etenkin perinteisen hiihtotavan kahdelle osuudelle suomalaisilla on runsauden pulaa, kuten perjantaina Toblachissa kisattu 3,3 kilometrin rutistus osoitti.

Krista Lähteenmäki oli maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen etapilla toinen, Anne Kyllönen neljäs ja viimein tällä kaudella onnistunut Aino-Kaisa Saarinen viides. Sijan 11 napannut Kerttu Niskanenkin hiihti muutaman sekunnin päähän Saarisesta, vaikka valitteli pukeneensa liikaa päälle seitsemän asteen kelissä.

Lähteenmäen, 22, nousua kohti kärkeä on odotettu Tour de Ski -kiertueen alusta asti. Hyvänä urakoijana tunnettu Lähteemäki pääseekin kiertueella hiljalleen viime kauden vauhtiin, mutta ei pitänyt perjantain kisaansa silti vielä kauden parhaana hiihtonaan.

– Jalat eivät olleet kovin tuoreet. Nousuissa pakaroita hapotti, mutta ajattelin, että antaa hapottaa, kunhan pääsen nousun päälle, päivän voittajalle Justyna Kowalczykille 16,5 sekuntia hävinnyt Lähteenmäki kertasi.

Kakkossija oli hänen uransa toinen maailmancupissa. Ensi kerran hän otti saman sijan tammikuussa 2011 Oberhofissa, silloinkin Tour de Skin etapilla.

Bonussekunnit värittävät peliä

Lähteenmäki säilytti kiertueella yhdeksännen sijansa. Hänen mielestään lauantain etappi on jäljellä olevista haastavin, vaikka se tarjoaa myös eniten mahdollisuuksia. Kymmenen kilometrin yhteislähdössä on perinteisellä jaossa bonussekunteja kahdesta kirimaalista, ja lisäksi kärkikolmikko palkitaan bonuksilla.

Kisan voittamalla ja molemmissa kirimaaleissa kärjessä tulemalla voi tienata 45 bonussekuntia.

– Aikaisempina vuosina Fiemmen yhteislähtö on ollut haastava, koska alkukiertue on mennyt niin hyvin. Nyt kun alussa ei ole mennyt ihan toivotusti, ehkä paukkuja on jäänyt enemmän, Lähteenmäki ennakoi.

Hänen ongelmanaan on ollut vatsan turpoaminen, mikä juontaa ilmeisesti joulukuiselta Italian vuoristoleiriltä hankitusta pöpöstä.

Kyllönen onnistui kelloa vastaan

Lähteenmäki on kahden minuutin päässä kärjestä ennen viikonlopun etappeja. Kuudentena kiertuetta jatkava Anne Kyllönen on häntä runsaat puoli minuuttia edellä hiihdettyään perjantaina uransa parhaan väliaikalähtöisen kilpailun.

– Hyvä, että nämäkin alkavat nyt kulkea, paremmin yhteislähdöissä suoriutunut Kyllönen iloitsi.

Yhteislähdöissä hiihtäjät kisaavat toisiaan vastaan, mutta väliaikalähdöissä urheilijan on osattava hiihtää kelloa vastaan.

Maailmancupissa kolmanneksi noussut kajaanilainen viihtyy selvästi maailmalla kisoissa. Rutiinit ovat hallussa jo uran toisella Tourillakin, ja 25-vuotias Kyllönen tietää, mitä pitää tehdä pysyäkseen vireessä.

– Kun pääsemme alkuillasta Fiemmeen, siellä odottaa juoksulenkki. Sellainen puolen tunnin tai tunnin nautiskelujuoksu, hän valotti kehonsa huoltoa.

Päävalmentaja Dalenille Kyllönen antoi kehut ruokahuollon organisoimisesta. Energiat eivät pääse loppumaan, kun ruokailut on tarkkaan mietitty ja ajoitettu.

Ahervo miettii kiertueen keskeyttämistä

Liian kova harjoittelu lokakuisella vuoristoleirillä Val Senalesissa vei terän Laura Ahervon alkukaudesta hiihdon maailmancupissa. Ahervo puntaroi perjantaina, josko hiihtää enää Tour de Ski -kiertueen viikonlopun kisoja.

– En ole siinä kunnossa, missä pitäisi olla. Ikävää oppia tällä tavalla kantapään kautta, 28-vuotias Ahervo totesi harjoittelun virheistään.

Ahervo hiihti perjantaina kuitenkin cupin pisteille 28:nneksi, mikä oli tärkeää joukkueen kannalta. Suomalaisten kiintiö cupissa on viisi hiihtäjää, ja sen pitääkseen tason täytyy olla leveä.

Riikka Sarasoja-Lilja oli torstaina vapaan kisan jälkeen alamaissa, mutta sai kehostaan irti 18. sijaan oikeuttavan vauhdin 3,3 kilometrillä. Sija on hänen parhaitaan perinteisellä.

– Välillä tämä on maailman kamalin työpaikka, välillä maailman paras, hän tuumasi.

Vaikka lyhyt kisa toi valoa, Sarasoja-Lilja ei usko pystyvänsä nousemaan kiertueella enää sellaiseen lentoon, jota kiertueen alku tarjosi.

Riitta-Liisa Roponen järkyttyi 43 sekunnin erostaan kärkeen lyhyellä matkalla.

– Ei vitsi. On tympeä jatkaa tällaista kierrosta, kun aina on pettynyt itseensä, hän sanoi.

Haukiputaalaista harmittaa eniten se, että kiertueella hänen suuntansa on alaspäin alun onnistumisten jälkeen.

- STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit