swix rullahiihto550 90

Lallukan tapauksen käsittely etenee Veerpalu-päätöksen myötä

Juha Lallukka odottaa päätöstä omaan tapaukseensa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Juha Lallukka odottaa päätöstä omaan tapaukseensa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Maastohiihtäjä Juha Lallukan kohta puolitoista vuotta vanhan dopingepäilyn käsittely jatkunee piakkoin. Lallukan tapaus kytkeytyi viime vuonna virolaishiihtäjä Andrus Veerpaluun, joka vapautui tiistaina dopingsyytteistä urheilun kansainvälisen välimiesoikeuden CAS:n päätöksellä.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä muistutti, ettei Veerpalun vapautuminen tarkoita "Suomessa esillä olleen kasvuhormonitapauksen" raukeamista. Seppälän mukaan tapaukset ovat erilaisia olosuhteiltaan ja mitatuilta suhteiltaan.

– Tapaukset arvioidaan yksilöllisesti. Siinä mielessä en vetäisi yhtäläisyysmerkkejä, Seppälä kertoi.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Veerpalu antoi kasvuhormonin raja-arvon ylittäneen dopingnäytteen jo alkuvuodesta 2011. Lallukan epäily on perua loppuvuodesta 2011. Lallukka halusi taannoin tapauksensa käsittelyn lykkäämistä ja Suomen antidopingtoimikunnan valvontalautakunta suostui.

– Olettaisin, että kuukausi kaksi menee ennen kuin käsittely toden teolla alkaa, Seppälä arveli tiistaina.

Määritelmässä puutteita

CAS kertoi Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle, että kasvuhormonin raja-arvon tilastollisessa määritelmässä on puutteita.

– Niin onkin. Tässä kiistellään tavallaan siitä, miten tietyt arvot osoittavat, onko se 99,1 vai 99,9 prosentin todennäköisyydellä positiivinen esimerkiksi tämä Veerpalun näyte. Missään ei ole sanottu mikä varmuus pitää olla. Kaikki ovat ymmärtääkseni sitä mieltä, että kyllä testi sinänsä mittaa elimistön ulkopuolista kasvuhormonia, Seppälä selvitti.

Vapauttamisesta huolimatta CAS epäilee Veerpalun rikkoneen dopingsääntöjä. Veerpalu on kiistänyt dopingin ja taustaryhmänsä kanssa kyseenalaistanut kasvuhormonitestin luotettavuuden. Myös Lallukka on kiistänyt syyllistyneensä dopingiin.

Lallukan asianajaja Hannu Kalkas piti Veerpalua koskevaa päätöstä odotettuna ja kuvaili sitä ennakkopäätökseksi.

– Nyt katsomme soveltuuko tämä Juhan keissiin. Jokainen on aina oma keissinsä, mutta joitain oikeusohjeita voimme saada, Kalkas tuumi.

Kalkas arveli keskustelevansa ADT:n valvontalautakunnan kanssa ensi viikolla palattuaan lomalta.

– Sen jälkeen ADT ja Hiihtoliitto antavat omat lausuntonsa. Varman kesäkuulle menee, mutta varmaan kaikki haluavat tämän pian pois käsistä, Kalkas sanoi.

- STT–JARKKO SORJONEN

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit