swix rullahiihto550 90

Laukkanen ja Pentsinen juhlivat voittoja Rovaniemellä

Sarasoja-Lilja, Laukkanen ja Malvalehto valtasivat palkintosijat Rovaniemellä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Sarasoja-Lilja, Laukkanen ja Malvalehto valtasivat palkintosijat Rovaniemellä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Ampumahiihtäjä Mari Laukkanen ja Anssi Pentsinen pääsivät juhlimaan voittoja Suomen cupin vapaan sprinteissä Rovaniemellä. Voitot tulivat hieman eri tavoilla, sillä Laukkanen nousi kakkossijalta kärkipaikalle radan ainoassa pidemmässä nousussa kun taas Pentsinen piti kärjessä vauhtia alusta loppuun. Naisten muut palkintokorokesijat veivät Riikka Sarasoja-Lilja ja Mona-Liisa Malvalehto.

Kaksi viikkoa kestäneeltä Oloksen-leiriltään Rovaniemelle kilpailemaan tullut Laukkanen tiesi etukäteen, että kovaa pitää hiihtää, jos aikoo pärjätä. Sen Vuokatissa asuva hiihtäjä tekikin.

- Tärkeitä kontrolleja nämä ovat itse kellekin siitä mitä on tehty ja mitä pitää tehdä. Tämä kertoo siitä, että Muonion leiri on onnistunut. Sen verran olen talven (maastohiihto)kalenteria katsonut, että yksiäkään kisoja sinne ei mahdu vapaan sprintin osalta. Minulla on niin vahva panostus ampumahiihtoon, että en lähde liikaa sotkemaan. En ole oikeastaan ajatellutkaan, keskittyminen ja pääpaino on ampumahiihdossa. Toivottavasti tulos näkyy siellä, itselleen harvinaisen voiton ottanut Laukkanen sanoi.

Loppukilpailuun Laukkasella oli selkeä taktiikka. Laukkanen tiesi, ettei loppukirissä Malvalehdolle ja Anne Kyllöselle (4:s) välttämättä pärjäisi. Malvalehto ja Kyllönen saivat myös hieman pidemmän palautumisen finaaliin hiihdettyään ensimmäisessä välierässä.

- Olin vähän epävarma siitä, että riittääkö minulla paukut viimeisellä sadalla metrillä niiden tyttöjen kanssa. Tiesin, että minun pitää pitää vauhtia. Silloin kirini voi riittääkin, kun kaikilla on happoa jaloissa. Varsinainen kiriherkkyys ei ole minun vahvinta, mutta pystyn sietämään maitohappoa aika hyvin. Tänään se taktiikka toimi hyvin, Laukkanen sanoi.

laukkanenmari101112 hlMari Laukkanen tuulettaa voittoa. Kuva: Heidi LehikoinenAmpumahiihtoa ajatellen Laukkanen ei suuria johtopäätöksiä lauantaisesta menostaan vetänyt, sillä pidemmällä suoritusajalla ja ase mukaan otettuna kyseessä on niin eri tilanne. Iloisia naisia olivat myös Riikka Sarasoja-Lilja ja Mona-Liisa Malvalehto.

- En oikein tiennyt mitä odottaa, oli mahtavaa päästä hiihtämään kisaa. Odotuksissa oli, että voi olla hirveää sähläämistä tai ihan mitä sattuu. Olen tosi tyytyväinen tähän, hiihdettiin aika kovaa, Sarasoja-Lilja iloitsi.

Malvalehtokin oli tyytyväinen menostaan hänelle heikommalla hiihtotavalla.

- Oli valmiimpaa kuin Vuokatissa, jäi kokonaisuutena parempi fiilis omasta hiihdosta kuin Vuokatissa, Malvalehto sanoi.

Kerttu Niskanen oli epäonninen, sillä hän kolaroi toisen hiihtäjän huoltajan kanssa verryttelylenkillään ja satutti lonkkaansa ja takamustaan. Hän hiihti kuitenkin kilpailun loppuun asti sijoittuen 8:nneksi. Niskaselle vapaan sprintti oli kisakauden avaukseksi muutenkin "hurja", sillä hän viihtyy paremmin perinteisellä.

- Vähän sekava koko päivä. Pientä kipua oli liikkeessä, mutta positiivista, ettei levossa. Hiihto ei tuntunut huonolta, ei vaan vielä ole vauhtia, Niskanen sanoi.

Krista Lähteenmäki avasi myös kilpailukautensa sijoittuen 10:nneksi. Hän oli tahmeasti sujuneessa karsinnassa 11:s, mutta pääsi erissä parempaan vauhtiin. Välierässä hän jäi lähdössä joukon hännille, eikä lauantaisella radalla pystynyt sieltä asetelmiaan parantelemaan.

- Olisi ollut paukkuja, mutta ei ohituspaikkoja. Hyvä avaus kuitenkin, Lähteenmäki sanoi ja odotti jo sunnuntaita, jolloin perinteisellä vitosella on paljon hänelle hyvin sopivia tasatyöntöpätkiä.

Pentsinen piti vauhtia loppuun asti

pentsinenanssi101112 hlAnssi Pentsinen. Kuva: Heidi LehikoinenPentsinen sai lopulta tiukimman vastuksen yllättäen Ville Nousiaisesta, joka kiri lopussa 0,2 sekunnin päähän. Sami Jauhojärvi nousi kolmanneksi. Miesten finaalin epäonnisin oli karsinnasta lähtien hiihtonsa voittanut Martti Jylhä, joka kolaroi lähtösuoralla seurakaverinsa Iivo Niskasen kanssa. Niskanen kaatui ja Jylhä kärsi rytäkässä sauvarikon, jonka jälkeen viidettä parempia sijoja ei hyvälläkään nousulla ollut enää tarjolla.

- Latu ei ollut ehkä ihan lemppari profiililtaan, mutta siihen nähden ihan hyvä päivä oli kyllä. Finaali oli tapahtumarikas, minulla oli vähän tuuriakin. Välierässä oli itsellenikin yllättävän hyvä kiri. Finaalissa yritin vaan pitää vauhtia, Pentsinen sanoi.

Maailmancupin sprinteistä Pentsinen hakee välieräpaikkoja, hyvinä päivinä finaalipaikkojakin. Tärkeimmät kilpailut ennen MM-kisoja ovat Rukan maailmancup ja Liberecin maailmancup. Nousiainen oli menoonsa iloisesti yllättynyt. Maajoukkueleiriltä viikko sitten palannut Nousiainen rynnisti lopussa vahvasti voittotaistoon.

- Yllättävän hyvin meni. Ehkä kunto alkaa pikkuhiljaa löytyä. Kaksi ekaa erää olivat kyllä surkeita, Nousiainen tuumi päivästään.

suomencup roi miehet hlNousiainen, Pentsinen ja Jauhojärvi oli miesten mitalikolmikko. Kuva:Heidi LehikoinenTyytyväinen päiväänsä oli myös Sami Jauhojärvi, joka avasi kilpailukautensa ja hiihti ensimmäistä kertaa kilpaa uudella suksimerkillään.

- Normikelille ainakin huojentunut olo, suksella ei tullut pataan. Maailmancupiin ei pystyisi valmistautumaan näin löysin rantein mitä tähän päivään valmistauduin. Pitäisi vähän viritellä enemmän edellisinä päivinä. Mielenkiinnolla seurailen, tuleeko pitopohjakeliä vai luistelusuksikeliä vai mitä keliä, Jauhojärvi tuumi.

Suomen cupin ensimmäisen osakilpailun voittanut Matias Strandvall jätti tällä kertaa sprintin väliin ja kilpailee Rovaniemellä vain sunnuntaina. Sunnuntaina perinteisen normaalimatkoilla kautensa avaavat Aino-Kaisa Saarinen ja Matti Heikkinen.

>>Tulokset

-Heidi Lehikoinen


 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit